• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دلایل نیاز قرآن به تفسیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه : قرآن، تفسیر، عترت
پرسش :چرا قرآن احتیاج به تفسیر دارد؟
پاسخ :



قرآن کلامی روشن و برای بهره همگان است، که هر کس با تفکر و تدبر در آن بهره هایی می برد.
«تِلْكَ آیاتُ الْكِتابِ وَ قُرْآنٍ مُبینٍ؛ این آیات کتاب ، و قرآن مبین است.»
«كِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَیْكَ مُبارَكٌ لِیَدَّبَّرُوا آیاتِهِ وَ لِیَتَذَكَّرَ أُولُوا الْأَلْبابِ؛ این كتابى است پربركت كه بر تو نازل كرده ایم تا در آیات آن تدبّر كنند و خردمندان متذكّر شوند!»

۱.۱ - بی کران بودن معارف قرآن

اما معارف قرآن دریای بی کرانی را تشکیل می دهد که برای بهره بیشتر از معارف آن محتاج تفسیر هستیم. در واقع قرآن به مانند دریا می تواند مراتب مختلفی از بهره را نصیب ما کند. کسی در ساحل می ایستد و به منظره آن می نگرد، دیگری در کناره های دریا وارد شده و کس دیگری در اعماق دریا فرو می رود و از مروارید های آن بهره مند می شود.

۱.۲ - جلوگیری از تحریف

از سویی نیز ممکن است ما با جهل خود یک آیه را از مجرای اصلی خویش خارج کرده و به دلیل عدم تسلط نوعی از تحریف را ایجاد کنیم:
«یُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ مِنْ بَعْدِ مَواضِعِه؛ آنها سخنان را از مفهوم اصلیش تحریف مى ‌كنند.»


از همین رو می بینیم که از ابتدا قرآن در کنار معلمان آن مطرح می شود.
رسول الله (ص) علاوه بر جایگاه بیان آیات الهی برای مردم، وظیفه تعلیم آن را نیز بر عهده دارد:
«أَرْسَلْنا فیكُمْ رَسُولاً مِنْكُمْ یَتْلُوا عَلَیْكُمْ آیاتِنا وَ یُزَكِّیكُمْ وَ یُعَلِّمُكُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ؛ رسولى از خودتان در میان شما فرستادیم تا آیات ما را بر شما بخواند و شما را پاك كند و به شما، کتاب و حکمت بیاموزد.»

۲.۱ - در کلام امیر المومنین(ع)

امیر المومنین (ع) برای بهره مند شدن از قرآن ، بیان خودشان را لازم می دانند، حضرت می فرمایند: پیامبر صلّی اللّه علیه و آله و سلّم به میان خلق آمد در حالى كه كتاب‌هاى پیامبران پیشین را تصدیق كرد، و با «نورى» هدایتگر انسانها شد كه همه باید از آن طاعت نمایند، و آن، نور قرآن کریم است. از قرآن بخواهید تا سخن گوید، كه هرگز سخن نمى ‌گوید، امّا من شما را از معارف آن خبر مى‌دهم، بدانید كه در قرآن علم آینده، و حدیث روزگاران گذشته است، شفا دهنده دردهاى شما، و سامان دهنده امور فردى و اجتماعى شما است.

۲.۲ - قرآن و عترت در کلام رسول اکرم(ص)

و از سویی نیز رسول الله (ص) از همراهی همیشگی قرآن و عترت می گویند، و تمسک به این دو در کنار هم را شرط نجات معرفی می کنند: من همانا دو چیز در میان شما میگذارم كه پس از من هرگز گمراه نشوید تا مادامى كه بآن دو چنگ زنید: کتاب خدا ، و عترتم كه اهل بیت (و خاندان) منند زیرا خداى لطیف و آگاه بمن سفارش كرده كه آن دو از هم جدا نشوند تا در كنار حوض بر من وارد شوند، مانند این دو (انگشت كه با هم برابرند) و دو (انگشت سبابه خود را بهم چسباند و نمیگویم مانند این دو انگشت- و انگشت سبابه و وسطى را بهم چسباند. (یعنى با هم برابرند و این طور نیست) كه یكى بر دیگرى پیش باشد (و جلو افتد) پس بهر دوى اینها چنگ زنید تا نلغزید و گمراه نشوید، و برایشان جلو نیفتید كه گمراه شوید.

۲.۳ - حضرت علی (ع) و مذاکره با خوارج

و از سویی نیز می بینیم که ممکن است کج فهمی ها را نیز به قرآن مستند کرد. حضرت علی (ع) به ابن عباس که برای مذاکره با خوارج می رود، می فرمایند: با ایشان به قرآن مناظره مكن، زیرا قرآن بار معناهاى گوناگون را تحمل كند. تو چیزى مى‌گویى و آنها چیزى مى‌گویند، بلكه با ایشان به سنت مناظره كن كه راه گریز نیابند.


۱. سوره حجر، آیه ۱    
۲. سوره ص، آیه۲۹    
۳. سوره مائده، آیه۴۱    
۴. سوره بقره، آیه ۱۵۱    
۵. نهج البلاغه، سید شریف رضی، خطبه ۱۵۸    
۶. اصول من الکافی، شیخ کلینی، ج۲، ص ۴۱۵    
۷. نهج البلاغه، سید شریف رضی، نامه ۷۷    



سایت شهر سوال    



جعبه ابزار