• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعای شرف شمس

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دعای شرف شمس.
پرسش: آیا دعای شرف شمس که در ۱۹ فروردین بر انگشتر عقیق زرد حک می‌کنند، سندیت و اعتبار دارد؟
پاسخ:



شرف یکی از اصطلاحات نجومی است.


برخی از کسانی که در دانش نجوم فعالیت دارند، از قرار گرفتن ستاره‌ها در برخی برج‌های فلکی، استفاده سعادت و نحوست کرده‌اند و برای آن اعتباراتی وضع کرده‌اند؛ مانند: شرف و هبوط.
مثلاً قرار گرفتن هر ستاره را در برج و درجه‌ای که شرف آن باشد، دارای نوعی از تأثیر دانسته و قرار گرفتن آن را در درجه‌ای دیگر که هبوط آن باشد، دارای تأثیر دیگری می‌دانند. پس بر‌اساس تجربه یا توهم و یا کهانت و ... گفته‌اند: شرف آفتاب هنگامی است که در درجه ۱۹ حمل (فروردین) باشد و شرف قمر آن‌گاه است که در درجه سوم برج ثور باشد و شرف زحل آن وقت است که در درجه ۲۱ میزان است و ...
[۱] سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج ‌۲، ص ۱۰۵۳، انتشارات دانشگاه تهران، تهران، ۱۳۷۳ ش، با تلخیص و نقل به معنا در برخی سطرها.


۲.۱ - دیدگاه دوم

در برخی روایات نیز شرف و بهترین مکان شمس (خورشید) را برج حمل دانسته است.
بنابراین ممکن است گفته شود که شرف شمس در برج حمل (فروردین) است، ولی آیا نوشتن برخی اذکار و اشکال مشهور به شرف شمس، بر عقیق زرد و به دست کردن آن، از روایات فهمیده می‌شود یا نه؟


بله! در دیوان منسوب به امام علی ـ علیه‌السلام ـ شعری است که شکل شرف شمس در آن آمده است، در این شعر امام ـ علیه‌السلام ـ می‌فرماید:

ثلاث عصی صففت بعد خاتم علی رأسها مثل السنان المقوم‌

و میم طمیس أبتر ثم سلم إلی کل مأمول و لیس بسلم‌
•••
و أربعة مثل الأصابع صففت تشیر إلی الخیرات من غیر معصم‌

و هاء شقیق ثم واو مقوس علیها إذا یبدو کأنبوب محجم‌
•••
فیا حامل الاسم الذی لیس مثله توق من الأسواء تنج و تسلم‌

فذاک اسم الله جل جلاله إلی کل مخلوق فصیح و أعجم‌
[۳] دیوان ‌إمام‌ علی (ع)، ص ۳۹۳، پیام اسلام، قم، ۱۳۶۹ش.


بنا بر این شعر، شکل شرف شمس از این قرار است:



البته در این روایت، به زمان نگارش اشاره‌ای نشده است؛ به همین سبب در برخی استفتائات از مراجع معظم تقلید درباره استفاده از انگشتری که اذکار و شکل مشهور به شرف شمس در آن حک شده است، چنین آمده است:
« این حرز منسوب به امیرالمؤمنین ـ علیه‌السلام ـ است، که روی سنگ‌های قیمتی (مانند عقیق) نوشته می‌شود، پس به دست کردن چنین انگشتری به قصد رجا (به امید کسب ثواب) اشکالی ندارد.
[۴] تبریزی، جواد‌بن علی، صراط النجاة، ج ۱۰ ؟؟؟، ص ۴۲۶، قم، بی‌تا؛ ما رأیکم فی الحرز المسمی «شرف شمس» المنسوب إلی أمیرالمؤمنین علیه‌السلام؟بسمه تعالی: هذا الحرز منسوب للإمام أمیرالمؤمنین علیه‌السلام و یکتب علی الأحجار الکریمة و لا بأس بلبسها رجاءً بجعلها فی خاتم و اللّٰه العالم.




۱. سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج ‌۲، ص ۱۰۵۳، انتشارات دانشگاه تهران، تهران، ۱۳۷۳ ش، با تلخیص و نقل به معنا در برخی سطرها.
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج ‌۵۴، ص ۲۲۶، انتشارات الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ق.    
۳. دیوان ‌إمام‌ علی (ع)، ص ۳۹۳، پیام اسلام، قم، ۱۳۶۹ش.
۴. تبریزی، جواد‌بن علی، صراط النجاة، ج ۱۰ ؟؟؟، ص ۴۲۶، قم، بی‌تا؛ ما رأیکم فی الحرز المسمی «شرف شمس» المنسوب إلی أمیرالمؤمنین علیه‌السلام؟بسمه تعالی: هذا الحرز منسوب للإمام أمیرالمؤمنین علیه‌السلام و یکتب علی الأحجار الکریمة و لا بأس بلبسها رجاءً بجعلها فی خاتم و اللّٰه العالم.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : آراستگی | اخلاق اسلامی | فضائل اخلاقی




جعبه ابزار