• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعای اللهم کن لولیک

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دعای «اللهم کن لولیک ...»، دعای سلامتی امام زمان.

پرسش: در مورد دعای شریف «اللهم کن لولیک ...» تحقیق شد، ولی در مورد شرح و منزلت این دعا در لسان بزرگان علم و عرفان، یا اثرات خاص مداومت بر آن در نماز و غیر آن و ... هیچ مطلبی یافت نشد. در این زمینه به طور مبسوط توضیح و تحلیل نمایید.

پاسخ:



این دعا (اللهم کن لولیک ...) در مصادر حدیثی موجود است. به علاوه دعایی شبیه به آن را مرحوم «سید بن طاووس» در کتاب شریف «اقبال» در فصل «۲۶» بعد از ذکر اعمال شب اول ماه مبارک رمضان، نقل کرده که اضافات و تغییراتی در آن نسبت به دعای مشهور «اللهم کن لولیک» دیده می‌شود.


سید بن طاووس در مقدمه نقل دعا این‌گونه می‌نویسد: بدان که گفت‌وگوی هر میهمانی با میزبان است و وقتی انسان در ماه رمضان پناه دهنده‌ای را برمی‌گزیند، شایسته است که در پایان عملش به پناه‌دهنده و میزبانش توجه کند و به اتفاق میزبان به سوی خدای تبارک و تعالی رو کند؛ چراکه این میزبان متولّی تکمیل و ترمیم اعمال مهمان و واسطه بین او و خدای عزوجل است.
و شایسته است که در هر شب هم در ابتدای اعمال و هم در پایان آن کسی را یاد کند که اعتقاد دارد او جانشین خدای تبارک و تعالی در میان بندگان و در شهرهای اوست و او متکفل تهیه مایحتاج این شخص روزه‌دار است از خوراکی و نوشیدن و سایر نیازهای بندگان به خدای تبارک و تعالی و شایسته است که صائم برای چنین بزرگی، آن‌گونه که او شایسته آن است دعا کند و صائم باید بداند که خدا (جلّ جلاله) و نایب او بر او منت نهاده‌اند که او را اهلیت و بزرگواری بخشیده‌اند که به این مرتبه مفتخر گشته است.


اگر در مضامین فوق دقت شود، به بخشی از منزلت دعای «اللهم کن لولیک ...» پی برده می‌شود و اگر به طور کلی بخواهید درباره آثار و فواید عمومی دعا برای امام زمان (علیه‌السلام) مطالبی بدانید، به کتاب شریف مکیال المکارم فی فوائد الدعاء للقائم (علیه‌السلام) مراجعه نمایید که ۹۰ عنوان را به عنوان فایده دعا برای حضرت (علیه‌السلام) گوشزد نموده است؛ مانند:
۱. تبعیت از امامان (علیهم‌السلام)؛
۲. شکر نعمت؛
۳. نجات از فتنه‌های آخرالزمان؛
۴. طول عمر.
[۲] موسوی اصفهانی، سید محمدتقی، مکیال المکارم، ج۱، ص۳۴۵، ترجمه سید مهدی حائری قزوینی، انتشارات بدر، چاپ چهارم، ۱۳۷۶.



در این‌جا تذکر چند نکته درباره این دعا مفید به نظر می‌رسد.

۴.۱ - خواندن دعا در شب قدر

سفارش به خواندن این دعا در شب قدر و تکرار آن و نیز در تمام ماه مبارک و نیز در همه عمر حاکی از منزلت بی‌نظیری است که برای عظمت آن همین نکته بس است.

۴.۲ - خواندن نماز و دعا در روز جمعه

برای خصوص نماز سفارش خاصی برای دعا به امام زمان (علیه‌السلام) نیست، مگر روز جمعه؛
[۳] موسوی اصفهانی، سید محمدتقی، مکیال المکارم، ج۲، ص۴۷، ترجمه سید مهدی حائری قزوینی، انتشارات بدر، چاپ چهارم، ۱۳۷۶.
بله، اطلاقات و عمومات اوامر ائمه (علیهم‌السلام) در دعای به حضرت حجت (علیه‌السلام) حال نماز را هم در بر می‌گیرد؛ به ویژه که حال نماز از نزدیک‌ترین حالات عبد به خدای تبارک و تعالی است و زمینه برای استجابت دعا بسیار آماده است.

۴.۳ - رجوع به دعاهای مفصل و شرح‌ها

از آن‌جا که دعای اللهم کن لولیک خلاصه و اشاره‌ای به حوائج الهیة ولی الله اعظم است که در دعاهای مفصل مربوط به حضرت حجت (سلام‌الله‌علیه) به طور مشروح به آن‌ها پرداخته شده، بهترین شرح دعای فوق همین ادعیه مفصل می‌باشد و البته در اطراف آن‌ها شروحی ارزشمند هم نگاشته شده است.

۴.۴ - خواندن دعا پس از حمد خدا

در روایت این دعا، نکته‌ای آمده است که بعد از تمجید خدای تبارک و تعالی و صلوات بر پیامبر و آلش این دعا را بخوانید؛ ولی گاهی مورد غفلت قرار می‌گیرد.

۴.۵ - نیاز شدید انسان به امام زمان

از مهم‌ترین مسائلی که در دعا برای امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) و این دعا هست این است که نیاز و احتیاج شدید انسان به امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) را بیان می‌کند. اگر این مسئله یعنی رابطه محکم بین امام زمان و پیرو وی حل نشود، منزلت و آثار این دعا مبهم خواهد ماند.
اگر «نیاز انسان به امامت او به فعلیت برسد، آن وقت آن برکات بی‌شمار امامت او بر انسان» است فرو خواهد آمد و آن وقت است که دعا برای او برای انسان هم فایده خواهد داشت؛ وگرنه چه بسیارند تشنگان کنار دریا، ولی احساس تشنگی نمی‌کنند.


۱. در انتظار ققنوس، سید ثامر‌هاشم العمیدی.
۲. شرح دعای ندبه، سید محی‌الدین طالقانی.
۳. مجله انتظار، شماره ۱ـ۵.



۱. جامع السعادات، محمدمهدی نراقی، ج۳، بحث توبه.
۲. کافی، محمد بن یعقوب کلینی، ج۴، ص۱۶۵، باب توبه.


۱. ابن‌طاووس، سید رضی‌الدین، اقبال الاعمال، ج۱، ص۱۹۰، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، ۱۴۱۴ق.    
۲. موسوی اصفهانی، سید محمدتقی، مکیال المکارم، ج۱، ص۳۴۵، ترجمه سید مهدی حائری قزوینی، انتشارات بدر، چاپ چهارم، ۱۳۷۶.
۳. موسوی اصفهانی، سید محمدتقی، مکیال المکارم، ج۲، ص۴۷، ترجمه سید مهدی حائری قزوینی، انتشارات بدر، چاپ چهارم، ۱۳۷۶.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «دعای اللهم کن لولیک»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۴/۱۸.    



جعبه ابزار