• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دروغ‌گویی همسر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دروغ‌گویی.

پرسش: اگر زن احساس کند شوهرش گاه به او دروغ می‌گوید، چون می‌داند که اگر راستش را به زن بگوید، زن از دستش ناراحت و عصبانی می‌شود، زن چه باید بکند تا شوهرش حقیقت را به او بگوید؛ طوری که زن مستقیماً با شوهر برخورد نکند؟

پاسخ:


فهرست مندرجات

۱ - دلایل دروغ‌گویی
       ۱.۱ - تربیت خانوادگی
              ۱.۱.۱ - آثار شوم دنیوی و اخروی
              ۱.۱.۲ - شناسایی عوامل دروغ‌گویی
              ۱.۱.۳ - تدریجی بودن تغییر رفتار
              ۱.۱.۴ - تقویت روحیه مذهبی
              ۱.۱.۵ - شرکت در مجالس دینی
              ۱.۱.۶ - مطالعه کتاب در این زمینه
              ۱.۱.۷ - مراقبت در رفتار خود
              ۱.۱.۸ - به‌کارگیری روش‌های غیر مستقیم
              ۱.۱.۹ - هدایت انسان‌ها به دست خداوند
                     ۱.۱.۹.۱ - روایتی از پیامبر
              ۱.۱.۱۰ - نادیده گرفتن نقطه ضعف‌ یک‌دیگر
       ۱.۲ - تعارض در خانواده
              ۱.۲.۱ - پرهیز از توقعات بی‌جا
              ۱.۲.۲ - پرهیز از عصبانیت
۲ - تمرین برخی اصول
       ۲.۱ - ابراز علاقه به همسر
       ۲.۲ - درک همسر
       ۲.۳ - صداقت در رفتار
       ۲.۴ - همدلی با همسر
              ۲.۴.۱ - سخن خداوند متعال
۳ - معرفی منابع
۴ - پانویس
۵ - منبع


دروغ‌گویی همسر شما می‌تواند به دو دلیل باشد:

۱.۱ - تربیت خانوادگی

ممکن است دروغ‌گویی همسر شما محصول تربیت خانوادگی و یادگیری از محیط زندگی و شغلی و ... باشد.
در این صورت تغییر رفتار در ایشان کار آسانی نیست؛ زیرا تا خود او نخواهد رفتار خود را تغییر دهد، هیچ کسی نمی‌تواند رفتار او را تغییردهد. بااین‌حال امور زیر را مراعات فرمایید به امید این‌که مفید واقع شود و امر زندگی شما اصلاح شود:

۱.۱.۱ - آثار شوم دنیوی و اخروی

- با حفظ احترام و شخصیت همسرتان، او را با زشتی و گناه کبیره بودن دروغ و همچنین آثار شوم دنیوی و اخروی آن آشنا کنید.

۱.۱.۲ - شناسایی عوامل دروغ‌گویی

- عواملی را که باعث دروغ‌گویی او می‌شود، شناسایی کنید و متناسب با هر یک راه حل مناسبی پیدا کنید.

۱.۱.۳ - تدریجی بودن تغییر رفتار

- تغییر رفتار، امری تدریجی است؛ بنابراین انتظار نداشته باشید که همسر شما یک‌باره تغییر کرده و همه امور اصلاح شود.

۱.۱.۴ - تقویت روحیه مذهبی

- روحیه مذهبی را در خانواده تقویت کنید.

۱.۱.۵ - شرکت در مجالس دینی

- شرکت در مجالس دینی، درس اخلاق و موعظه و سخنرانی می‌تواند بسیار مؤثر باشد.

۱.۱.۶ - مطالعه کتاب در این زمینه

- کتاب‌هایی را در این زمینه تهیه کنید و در خانه و دسترس ایشان قرار دهید.

۱.۱.۷ - مراقبت در رفتار خود

- مواظب رفتار خود باشید؛ به گونه‌ای رفتار کنید که همسرتان احساس نکند که شما خود را بالاتر از او می دانید و قصد اصلاح و تربیت او را دارید.

۱.۱.۸ - به‌کارگیری روش‌های غیر مستقیم

- روش‌های غیر مستقیم در تربیت مؤثرتر است. بنابراین کارهای خود را به طور غیر مستقیم انجام دهید.

۱.۱.۹ - هدایت انسان‌ها به دست خداوند

- اگر تغییری حاصل نشد، اصلاً خود را به درد سر نیندازید؛ زیرا هدایت انسان‌ها به دست ما نیست؛

۱.۱.۹.۱ - روایتی از پیامبر

چنان‌چه خداوند به پیامبر خود می‌فرماید: «ای رسول ما! (با آن‌که تو هادی مردم هستی) چنین نیست که هر کسی را بخواهی هدایت کنی، لیکن خدا هر که را خواهد هدایت می‌کند و او به حال آنان که قابل هدایت‌اند، آگاه‌تر است». بنابراین درصورت عدم اصلاح رفتار ایشان، زندگی را خراب نکنید و روی نقاط مشترک و نکات مثبت همسرتان تمرکز کنید.

۱.۱.۱۰ - نادیده گرفتن نقطه ضعف‌ یک‌دیگر

- فراموش نکنیم که هر یک از ما عیب و نقصی داریم، اگر هر یک از ما بخواهیم روی نقطه ضعف یکدیگر دست بگذاریم، زندگی ما با سختی و دشواری روبه‌رو خواهد شد.

۱.۲ - تعارض در خانواده

دروغ در خانواده می‌تواند نشانة نوعی تعارض و بی‌اعتمادی و روابط ناسالم در میان زن و شوهر باشد. اگر می‌بینید شوهر شما دروغ مصلحتی می‌گوید، شاید به این خاطراست که اگر راستش را بگوید، شما ناراحت و عصبانی می‌شوید. این نشان می‌دهد که نحوة برخورد شما نیازمند اصلاح است. احتمالاً انتظارات و توقعات شما به‌گونه‌ای است که همسرتان نمی‌تواند همه آن‌ها را برآورده کند؛ لذا مجبور می‌شود که دروغ مصلحتی بگوید.
برای این‌که شوهر شما حقیقت را بگوید و مجبور نشود دروغ مصلحتی بگوید، باید به اصول زیر عمل نمایید:

۱.۲.۱ - پرهیز از توقعات بی‌جا

۱. از توقعات و انتظارات بی‌جا دست بردارید؛ بسیاری از مشکلات خانواده‌ها و از جمله عامل دروغ‌گویی افراد این است که خواسته‌ها، آرزوها و تمایلات همسر و فرزندان به یک رشته توقعات افراطی و سطح بالا تبدیل می‌شوند.
توقعات بی‌جا و چشم و هم‌چشمی‌ها، عامل اصلی اختلافات خانواده‌ها محسوب می‌شود. بنابراین سعی کنید از چشم و هم‌چشمی‌ها دست برداشته و انتظارات و توقعات خود را واقع‌بینانه‌تر نمایید. به همان ‌اندازه‌ای که همسر شما کار می‌کند و در‌آمد دارد، از ایشان توقع داشته باشید. اگر این‌گونه باشد، ایشان هیچ‌گاه وعده دروغ نمی‌دهد.

۱.۲.۲ - پرهیز از عصبانیت

۲. در مقابل همسرتان هیچ‌گاه عصبانیت از خود نشان ندهید. سرزنش، حمله و عصبانیت در مقابل همسر، یک رفتار بسیار نامطلوب است. کمی به گذشته فکر کنید که عصبانیت و ناراحتی با همسر گره‌ای از مشکلات باز نکرده است؛ برای مثال، چند بار پیش آمده که سر همسرتان داد بکشید و به او توهین کنید و همسرتان در پاسخ به شما بگوید «عزیزم عصبانیت و سرزنش‌های شما باعث شد به اشتباهم پی ببرم. قول می‌دهم از همین حالا هر چه بگویی گوش کنم»؟
اگر تا قبل از این همسرتان را سرزنش می‌کردید و عصبانیت از خود نشان می‌دادید و او مجبور می‌شد در برخی موارد دروغ مصلحتی بگوید تا شما عصبانی نشوید، از این پس سعی کنید از عصبانیت و پرخاشگری دست بردارید و این روش غیر مفید را کنار بگذارید. تمرین کنید که مشکلات و نگرانی‌هایتان را خیلی آرام‌تر و بهتر مطرح کنید.
توجه داشته باشید که پیشنهاد این راهکار به معنای این نیست که لزوماً شما مقصر هستید و باید رفتار خود را اصلاح کنید. چه‌بسا ممکن است حق با شما باشد و رفتارهای نادرست همسر شما باعث عصبانیت و پرخاشگری‌تان گردد. حتی در این‌گونه موارد هم بهتر است که با مهربانی و محبت با ایشان برخورد کنید. وقتی با مهربانی و مؤدبانه مسائل و مشکلات زندگی را با همسرتان مطرح می‌کنید و یا رفتارهای نادرست او را گوشزد می‌کنید، احتمال این‌که او به حرف‌های شما گوش دهد و شما را درک کند و مسائل را صادقانه با شما در میان بگذارد، بیش‌تر خواهد شد. البته نباید فراموش کنید که هیچ تضمینی نیست که همسرتان دقیقاً طبق خواسته شما عمل کند و همیشه راست بگوید، ولی برخورد شایسته و محبت‌آمیز شما به احتمال زیاد از رفتارهای نادرست و دروغ‌گویی‌های وی جلوگیری خواهد کرد.
[۲] آرست فون شلیپه، آموزش درمان و مشاوره سیمنی، ‌ ص۲۲۳-۲۳۱، ترجمه سعید مرادی، انتشارات هُمام، ۱۳۸۰ ش.

حتی اگر همسرتان شما را ناراحت کرد، سعی کنید آدم صبوری باشید. سعی کنید صبر و تحمل خود را بالا ببرید؛ زیرا فایدة این طرز فکر این است که مشکلات شما با همسرتان رو به وخامت نمی‌گذارد و همسرتان مجبور نمی‌شود که از این پس دروغ بگوید. سعی کنید با مسائل زندگی آسان‌تر برخورد کنید. مشکلات زندگی را آن‌قدر جدی نگیرید که همسر شما به دروغ و رفتارهای ضد اخلاقی متوسل شود.

با توجه به مطالبی که بیان شد، کلید حل مشکل نزد شماست. اگر شما از برخی توقعات و انتظارات خود دست بر دارید و همسرتان را با همة کم و کاستی‌هایش بپذیرید و سعی کنید مشکلات زندگی را به کمک یکدیگر حل نمایید، روح و صفا و صمیمیت در زندگی شما ایجاد می‌شود و در این صورت همسر شما انگیزه‌ای برای دروغ گفتن ندارد.


تمرین اصول زیر به شما می‌تواند کمک کند:

۲.۱ - ابراز علاقه به همسر

۱. به همسرتان ابراز علاقه نموده و به نظرات وی احترام بگذارید.حتی وقتی از دست همسرتان عصبانی هستید، باز هم باید برخوردتان مثبت باشد.

۲.۲ - درک همسر

۲. سعی کنید همسرتان را درک نموده و به زندگی مشترک بیندیشید؛ افرادی که همیشه سعی دارند حرف و نظر خود را به کرسی بنشانند و به هیچ وجه حاضر نیستند از نظر و خواستة خود دست بر دارند، زندگی مطلوب و متعادلی نخواهند داشت.

۲.۳ - صداقت در رفتار

۳. رُک و راست باشید؛ اگر شما صداقت و راستی از خود نشان دهید و در مسائل زندگی سخت‌گیری نکنید، همسر شما یاد می‌گیرد که مسایل را با شما صادقانه در میان بگذارد.

۲.۴ - همدلی با همسر

۴.با نقطه نظر همسرتان همدلی کنید؛ همدلی کردن یعنی این‌که دنیا را از دریچة چشم دیگران ببینیم.
[۳] کنت ونینگ، مردان زمینی، زنان زمینی، چگونه همکاری همسرمان را جلب کنیم، ص۷۱، ترجمه: فیروز بخت، انتشارات شناخت، ۱۳۷۸ ش.

اگر واقعاً می‌خواهید مشکلات زندگی خود را حلّ کنید و جلوی دروغ‌گویی‌های همسرتان را بگیرید، قدری در رفتار، برخوردها و تفکر و سطح انتظارات خود دقت نموده و مورد اصلاح و بازنگری قرار دهید.
اگر شما رفتار خود را اصلاح کنید و با مهربانی با ایشان برخورد نمایید، وی مجبور نیست که دروغ بگوید.

۲.۴.۱ - سخن خداوند متعال

خداوند در قرآن می‌فرماید: لن تنالوا البرّ حتی تنفقوا مما تحبُّون؛ هرگز به نیکویی نخواهید رسید، مگر از آن‌چه دوست دارید، انفاق کنید.
از این آیه استفاده می‌شود که اگر شما دوست دارید زندگی سالم و متعادل داشته باشید، باید ازخودگذشتگی نمایید و از خود شروع کنید. هر انسانی دوست دارد که دیگران وی را احترام کنند، این در صورتی امکان‌پذیر است که ما خود به دیگران احترام بگذاریم و جلوی عصبانیت و برخوردهای نادرست خود را بگیریم.
امید است با رعایت این نکات و مطالعه کتاب‌هایی که در ذیل معرفی می‌شود، بتوانید روح تفاهم و همدلی را در خانواده خویش زنده نمایید.



۱. حسین عسکری، نقش بهداشت روان در ازدواج و زندگی زناشویی، نشر گفت‌وگو، ۱۳۸۰ ش.
۲. کنت و نینگ، مردان زمینی، زنان زمینی، انتشارات شناخت، ۱۳۷۸ ش.
۳. آلبرت الیس، هیچ چیز نمی‌تواند ناراحتم کند، ترجمه: فیروز بخت، مؤسسه خدماتی فرهنگی رسا، ۱۳۸۲ ش.


۱. قصص/سوره۲۸، آیه۵۶.    
۲. آرست فون شلیپه، آموزش درمان و مشاوره سیمنی، ‌ ص۲۲۳-۲۳۱، ترجمه سعید مرادی، انتشارات هُمام، ۱۳۸۰ ش.
۳. کنت ونینگ، مردان زمینی، زنان زمینی، چگونه همکاری همسرمان را جلب کنیم، ص۷۱، ترجمه: فیروز بخت، انتشارات شناخت، ۱۳۷۸ ش.
۴. آل‌عمران/سوره۳، آیه۹۲.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «دروغ‌گویی همسر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۸/۲۱.    



جعبه ابزار