• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دحو الارض

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه:دحو الارض، کعبه ، آفرینش
پرسش: در مورد دحو الارض اطلاعاتي بدهيد لطفا؟ اينكه کعبه اولين جايي بوده كه از زير آب بيرون آمده .يا جاي ديگر؟اين نظر با اينكه مي گويند زمین گوي آتشين بوده در تناقض است؟اين ماجرا قبل از آفرینش آدم بوده يا نه؟
پاسخ:



روایات اسلامى تصريح مى‌كند كه همه زمين، نخست پوشيده از آب بود. در پي فرورفتن آب در زمين و خشك شدن بخشي از آب ها، خشكي ها تدريجا سر از آب بيرون آوردند. علم امروز نيز اين معنى را پذيرفته است. بر اساس تئوري « بیگ بنگ » در كيفيت شكل گيري کائنات اين امر پذيرفته شده كه بعد از جدا شدن زمين از خورشید و قرار گرفتن اين جرم داغ در مدار دور خورشید و در مسير سرد شدن زمين، گازهاي گوناگوني از آن متصاعد شدند.
نتيجه تراكم گازها در اتمسفر زمین ، باران هاي سيل آسايي بود كه باريدن گرفت. سطح زمين را به طور كامل پوشاند. در گام بعدي كه شايد قرن ها طول كشيد، پس از اتمام اين بارش ها بخشي از آب ها به زمين فرو رفت. بخشي ديگر تبخیر شد تا در نهايت خشكي و سطح قاره ها از زير آب خارج شده و منطقه خاكي بر سطح زمين نمايان شد.
[۱] ژان گيتون و برادران بوگدانف، خدا و علم (خدا و دانش) ، ترجمه آگاهى، دفتر نشر فرهنگ اسلامى،تهران، ۱۳۷۴


۱.۱ - اولین خشکی روی زمین بر اساس علوم تجربی

البته علوم تجربی تاكنون راهكاري كه روشن سازد اولين نقطه خارج شده از زير آب كدام منطقه زمين بوده، به دست نياورده است. ثابت شدن علمي اين امر نيازمند كارهاي علمي وسيعي است كه به آساني مانند تعيين مرتفع ترين جاي زمين نمي توان به پاسخ رسيد، اما به هر حال يقينا بخشي از زمين اولين منطقه اي بود كه از زير آب خارج شد و به مرور زمان ساير مناطق به آن افزوده شد و چه اين منطقه مکه باشد يا هر جاي ديگر، اين عقیده منافاتي با تئوري شكل گيري کائنات ندارد.

۱.۲ - نخستین نقطه خشک در روایات

در هر حال روایات درون ديني ما مى‌گويد نخستين نقطه‌اى كه از زير آب سر برآورد، « کعبه » و شهر مکه بود، سپس خشكي هاى زمين از كنار آن گسترش يافت كه از آن به عنوان دحو الارض (گسترش زمين) ياد شده است.
بديهي است كه اين مساله مروبطه به ميليون ها سال قبل است و قابل مقايسه با عمر نسل كنوني بشر كه به يك جد واحد يعني حضرت آدم (ع) منتهي مي شود نمي رسد و عمر چند هزار ساله نسل كنوني بشر با داستان دحوالارض كه مربوط به ابتداي شكل گيري سیاره زمين مي باشد قابل مقايسه نيست.


۱. ژان گيتون و برادران بوگدانف، خدا و علم (خدا و دانش) ، ترجمه آگاهى، دفتر نشر فرهنگ اسلامى،تهران، ۱۳۷۴
۲. شیخ کلینی، الکافی، دار الکتب الإسلامیة،تهران، ۱۳۶۵ ه ق، ج ۴، ص ۱۸۹    



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    



جعبه ابزار