• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خوف و رجاء مومن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خوف، خوف و رجا، خوف و حزن، مؤمنان.

پرسش: خداوند متعال در آیه ۶۲ از سوره یونس می‌فرماید: «أَلا إِنَّ أَوْلِیاءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ»؛ درحالی‌که در آیات دیگر می‌فرماید: بندگان مؤمن همیشه در حالت خوف و رجاء به سر می‌برند. این تضاد چه‌گونه قابل حل است؟

پاسخ:



سرچشمه خوف در وجود انسان‌های مؤمن و اولیای خداوند نگرانی از مسئولیت‌هایی است که در برابر خداوند متعال دارند و از این‌که مبادا در انجام وظایف و تکالیف الهی کوتاهی کند و چنین خوفی به خاطر درک مقام و عظمت خداوند متعال می‌باشد و جا دارد که موجودی مثل انسان در مقابل عظمت وجودی همانند خداوند متعال احساس خوف کند و افراد مؤمن همواره باید در دل خویش حالت خوف و رجاء داشته باشند، خوف از کوتاهی در انجام وظیفه و رجاء و امید به رحمت خداوند مهربان است.


بنابراین آیاتی که دلالت دارد بر این‌که اولیای خدا و مؤمنان باید همیشه در حالت خوف و رجاء به سر ببرند، احساس نگرانی و داشتن دغدغة کوتاهی در انجام وظایف و تکالیف الهی و از طرفی رحمت و امیدواری نسبت به خداوند متعال است.


آیاتی که می‌فرماید: مؤمنان و اولیای خدا خوف و حزنی بر آن‌ها نیست، بدین معناست که اولیای خدا نه از چیزی می‌ترسند و نه برای چیزی اندوه می‌خورند؛ زیرا خود را مالک چیزی نمی‌دانند و برای غیر خدا هیچ استقلالی در مالکیت نمی‌دانند، مگر آن‌که خداوند متعال اراده کند که آنان از چیزی بترسند و یا درباره آن اندوهناک شوند، البته اتصاف اولیای خدا و مؤمنان به نداشتن خوف و اندوه هم در دنیا و هم در آخرت است.


بنابراین آن‌جا که قرآن کریم می‌فرماید: «أَلا إِنَّ أَوْلِیاءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ؛ آگاه باشید (دوستان و) اولیای خدا، نه ترسی دارند و نه غمگین می‌شوند»، منظور نداشتن خوف و حزن در موقعی است که واجبات خداوند را انجام دهند و به سیره عملی و نظری پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ و پیشوایان معصوم علیهم‌السلام عمل کنند و از حرام‌های خدا بپرهیزند و از لذائذ فریبنده دنیا زهد بورزند و مالکیت مطلق را از آن خداوند متعال بدانند.

۴.۱ - روایتی از امام باقر

حضرت امام باقر علیه‌السلام می‌فرماید: «در کتاب علی بن الحسین چنین یافتیم که فرموده: مشمولان چنین آیاتی (آیات نداشتن خوف و حزن اولیای خدا) وقتی اولیای الهی هستند و خوف اندوهی ندارند که واجبات خدا را انجام دهند و به سنت‌های رسول اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ عمل کنند و از حرام‌های خدا بپرهیزند و از لذائذ نقد و فریبنده دنیا زهد بورزند و به آن‌چه در نزد خداوند متعال است، دل‌بسته و علاقه‌مند باشند، و رزق حلال و پاک خدا را به دست آورند و منظورشان از کسب، تفاخر و تکاثر نباشد و از آن‌چه به دست می‌آورند، حقوق واجبی که به گردنشان هست، پرداخت می‌کنند».

بنابراین اولیای خدا و مؤمنان ترس و اندوه‌های مادی و دنیوی که مایه انحطاط و خواری است، ندارند؛ ولی خوف و رجا را که موجب تکامل وجود انسان و ترقی اوست، همواره در خود دارند.

۴.۲ - روایتی از امام علی

حضرت علی علیه‌السلام دربارة اولیای خدا می‌فرماید: «دل‌های آن‌ها محزون و مردم از شر آن‌ها در‌ امان‌اند...».



۱. محمدحسین طباطبایی، المیزان فی تفسیرالقرآن، تهران، دارالکتب الاسلامیة، چاپ سوم، ۱۳۹۷. ق، ج ۱۰، صفحة ۹۸.
۲. سیدعبدالحسین طیب، اطیب البیان فی تفسیر القرآن، تهران، انتشارات اسلام، چاپ سوم، ۱۳۶۶. ش، ج ۶، صفحة ۴۱۶.
۳. ناصر مکارم شیرازی و دیگران، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۳۶۷. ش، ج ۸، صفحة ۳۳۳ ـ ۳۳۷.
و... .


۱. مکارم شیرازی، ناصر و دیگران، تفسیر نمونه، ج ۱۸، ص ۳۳۳ ۳۳۵، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، ۱۳۶۴ ش.    
۲. یونس (۱۰)، آیه ۶۲.    
۳. طوسی، حسن بن علی، التبیان فی تفسیرالقرآن، ج ۵، ص ۴۰۱، قم، مکتب الاعلام الاسلامی، چاپ اول، ۱۴۰۹ ق.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج ۳، ص ۱۱۹، بیروت، داراحیاء التراث العربی، ۱۳۷۹. ق.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «خوف»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۱/۲۳.    



جعبه ابزار