• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خواندن قرآن بدون درک معنا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خواندن قرآن، تلاوت قرآن، ثواب، درک معانی.

پرسش: آیا خواندن قرآن بدون پی بردن به معنای آن در درگاه خدا مورد قبول واقع می‌شود؟

پاسخ: قرآن کریم دارای مراتب و لایه‌های گوناگون است. بهره‌مندی از ثواب قرائت، لایه و مرتبه نازله آن است و از صاحبان آن پذیرفته می‌شود؛ هر چند با فهم معانی آن همراه نباشد؛ ولی دست‌یابی بر لایه‌ها و مراتب دیگر آن، نیازمند به دست‌یابی بر ژرفای قرآن کریم است و این به دست نمی‌آید مگر از راه تفکر و تدبر. بستر و زمینه‌ساز یک چنین کاری این است که از ترجمه‌ها و تفاسیر گوناگون استفاده شود و از اساتید بزرگ و اهل فن نیز استفاده شود.



ثواب و فضیلت قرائت و تلاوت قرآن کریم، منوط به درک معانی آن نیست، درک معارف و معانی بلند قرآن کریم، برای دست یافتن بر بلندای قرآن کریم و رسیدن به تکامل و تعالی است.
اگر قرآن کریم برای درک ثواب، قرائت شود، تنها قرائت و خواندن متن عربی نیز ثواب دارد و قابل قبول است.


در حقیقت قرآن کریم دارای مراتب است، و بهره‌مندی از ثواب، مرتبه نازله آن است و دست‌یابی بر لایه‌های دیگر آن نیاز به تلاوت، تفکر و تدبر دارد. باید غرق در قرآن کریم شد و مجسمه تمام‌نمای قرآن کریم گردید تا بتوان بر تکامل و تعالی قرآنی دست یافت.
آن‌چه به عنوان خلاصه و نتیجه قابل بیان است، این است که: قرآن کریم دارای مراتب و لایه‌های گوناگون است. بهره‌مندی از ثواب قرائت، لایه و مرتبه نازله آن است و از صاحبان آن پذیرفته می‌شود؛ هر چند با فهم معانی آن همراه نباشد؛ ولی دست‌یابی بر لایه‌ها و مراتب دیگر آن، نیازمند به دست‌یابی بر ژرفای قرآن کریم است و این به دست نمی‌آید مگر از راه تفکر و تدبر. بستر و زمینه‌ساز یک چنین کاری این است که از ترجمه‌ها و تفاسیر گوناگون استفاده شود و از اساتید بزرگ و اهل فن نیز استفاده شود.



۱. علامه سید محمد حسین طباطبائی، المیزان فی تفسیر القرآن.
۲. آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی و دیگران، تفسیر نمونه.
۳. محسن قرائتی، تفسیر نور.


سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «خواندن قرآن بدون درک معنا»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۷/۱۹.    



جعبه ابزار