• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خوار شمردن اهل دنیا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: اهل دنیا، [[|مشرک]]، مخالفان پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله)، اهل دنیا.

پرسش: چرا خداوند به جای این که بگوید اهل دنیا را هدایت و راهنمایی کنید، به پیامبرش فرمود اهل دنیا را خوار بشمار و با آنها همنشین مشو و هرچه که دارند را کوچک بشمار؟

پاسخ: همان خدایی که به ما و فرستاده‌اش (پیامبر اسلام) می‌گوید از اهل دنیا دوری گزینید! همو در مرحله نخست، پیامبرش را به سوی همه مردم (از جمله دنیا پرستان) فرستاد و تمام آنچه را که برای هدایت، سعادت، تکامل و رستگاری بشر ضروری بود، برای آنان تبیین کرد. بنابر این، اهل دنیا نیز در زمره همین مخاطبان بوده‌اند. آنان نیز به این بشارت‌ها و انذارها آگاهی داشتند، راه هدایت از گمراهی برایشان روشن شد.




چرا خداوند به ما و پیامبرش (در شب معراج) فرموده: اهل دنیا را خوار بشمار و با آنها همنشین مشو و هرچه که دارند را کوچک بشمار. در حالی که نگفته اول قدمی در راه اصلاحشان بردار اگر دیدی هدایت نمی‌شوند بعدا این کارها را بکن. آخر خدا که آنها را به حال خود رها گذاشته، ما هم اگر کاری به سودشان نکنیم، طبیعی است که آینده بدی خواهند داشت؟


برای روشن شدن پرسش مورد نظر (یعنی این که چرا خداوند متعال به جای دستگیری و اصلاح اهل دنیا، به طرد و رها کردن آنان دستور می‌دهد)! توجه به این نکته ضروری است که همان خدایی که به ما و فرستاده‌اش (پیامبر اسلام) می‌گوید از اهل دنیا دوری گزینید! همو در مرحله نخست، پیامبرش را به سوی همه مردم (از جمله دنیا پرستان) فرستاد،«"و ما تو را جز برای همه مردم نفرستادیم تا (آنها را به پاداشهای الهی) بشارت دهی و (از عذاب او) بترسانی"» و تمام آنچه را که برای هدایت، سعادت، تکامل و رستگاری بشر ضروری بود، برای آنان تبیین کرد."و ما این ذکر (قرآن‌) را بر تو نازل کردیم، تا آنچه به سوی مردم نازل شده است برای آنها روشن سازی و شاید اندیشه کنند"! «"پیامبرانی که بشارت‌ دهنده و بیم ‌دهنده بودند، تا بعد از این پیامبران، حجتی برای مردم بر خدا باقی نماند، (و بر همه اتمام حجت شود)"» آنان را به سوی خوبی‌ها رهنمون کرد و از بدی‌ها هشدار داد، و....
بنابر این، اهل دنیا نیز در زمره همین مخاطبان بوده‌اند. آنان نیز به این بشارت‌ها و انذارها آگاهی داشتند، راه هدایت از گمراهی برایشان روشن شد. اما آنان برخلاف مؤمنان به جای این که راه آخرت و سعادت را برگزینند که سرای ابدی است، به متاع دنیا چنگ زده‌اند و گمان کرده‌اند که دنیا و هر آنچه در آن است، جاودان خواهد بود! آنان به جای لبیک به دعوت الاهی، به خواسته‌های نفسانی جواب مثبت داده‌اند. لذا این گونه نبوده که خدا و رسولش گامی در جهت اصلاح اهل دنیا برنداشته باشند. بلکه برعکس، تمام حجت‌ها بیان، و صفوف اهل آخرت و اهل دنیا از هم جدا شد، و معلوم شد که آنان اهل بازگشت به ارزش‌های اخروی نیستند، پس از این بود که خداوند به مؤمنان و رسولانش دستور داد تا از آنها فاصله بگیرند.

۲.۱ - ویژگی‌های اهل دنیا

اینک برای هرچه روشن‌تر شدن این موضوع، برخی از خصایص و ویژگی‌های آنان را از زبان امامان هدایت و رستگاری مرور می‌کنیم:

۲.۱.۱ - حرص به دنیا

حرصی که اهل دنیا به دنیا و خواسته‌های آن دارند، تمام خواسته‌های آخرت آنها را هم در دنیا تباه کرده؛ از این جهت تمام عبادات و آخرت خود را با اغراض دنیوی مخلوط می‌سازند.
[۵] کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۲، ص۱۸۸، دار الکتب الاسلامیة، تهران، ۱۳۶۵ش.


۲.۱.۲ - جهل و نادانی

خدای متعال می‌فرماید: اهل دنیا عیب‌های فراوانی دارند، در آنان جهل و نادانی و حماقت وجود دارد. در مقابل کسانی که به آنها تعلیم می‌دهند تواضع و فروتنی ندارند.
[۶] محدث نوری، مستدرک الوسائل، ج‌۱۶، ص۲۱۲، مؤسسه آل البیت، قم، ۱۴۰۸ق.


۲.۱.۳ - سنگینی کار خیر

امام باقر (علیه‌السلام) می‌فرمود: همانا خدا کار خیر را بر اهل‌ دنیا سنگین ساخته، مانند سنگینی آن در ترازوهایشان روز قیامت، و همانا خدای عز و جل بدی را بر اهل‌ دنیا سبک ساخته مانند سبکی آن در ترازوهایشان روز قیامت.
[۷] کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ترجمه، مصطفوی،‌ ج۳، ص۳۱۲، کتاب فروشی علمیه اسلامیه، تهران، چاپ اول، ۱۳۶۹ ش.‌


۲.۱.۴ - مسابقه در امور دنیوی

اهل‌ دنیا با یکدیگر در دنیا مسابقه گذاشته‌اند؛ در مسائل شهوانی، پوشیدن جامه‌های نازک، خوردن، نشستن در کاخ‌ها، و سوار شدن بر مرکب‌های معروف و مشهور.
[۸] کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ترجمه، مصطفوی،‌ ج۳، ص۳۶۱، کتاب فروشی علمیه اسلامیه، تهران، چاپ اول، ۱۳۶۹ ش.‌


۲.۱.۵ - اکتفا به نیازهای مادی

اهل دنیا تمام همتشان برآوردن نیازهای بدن است.

۲.۱.۶ - افراط درشهوات

اهل دنیا کسی است که زیاد می‌خورد، زیاد می‌خندد، زیاد می‌خوابد و غضبش فراوان است.

۲.۲ - خلاصه

بنابر این، اهل دنیا یعنی افرادی که تعلق به دنیا داشته و برنامه زندگی آنان از هر لحاظ مادی است. و راه اصلاح را خویش بسته‌اند؛ آنان در دنیا و خواسته‌های آن غرق شده‌اند و امیدی به نجات آنها نیست که اگر می‌بود، به یقین خداوند که ارحم الراحمین است، لطفش شامل حال آنها می‌شد و به جای فاصله گرفتن از آنان به ما و پیامبرش می‌فرمود به آنها نزدیک شوید؛ پند و اندرزشان دهید؛ شاید به راه هدایت برگردند.


متن روایت مورد پرسش چنین است که در آن صفات اهل دنیا و اهل آخرت بیان شده است." قَالَ یَا رَبِّ وَ مَنْ‌ أَهْلُ‌ الدُّنْیَا وَ مَنْ أَهْلُ الْآخِرَةِ قَالَ أَهْلُ الدُّنْیَا مَنْ کَثُرَ أَکْلُهُ وَ ضَحِکُهُ وَ نَوْمُهُ وَ غَضَبُهُ قَلِیلُ الرِّضَا لَا یَعْتَذِرُ إِلَی مَنْ أَسَاءَ إِلَیْهِ وَ لَا یَقْبَلُ عُذْرَ مَنِ اعْتَذَرَ إِلَیْهِ کَسْلَانُ عِنْدَ الطَّاعَةِ شُجَاعٌ عِنْدَ الْمَعْصِیَةِ أَمَلُهُ بَعِیدٌ وَ أَجَلُهُ قَرِیبٌ لَا یُحَاسِبُ نَفْسَهُ قَلِیلُ الْمَنْفَعَةِ کَثِیرُ الْکَلَامِ قَلِیلُ الْخَوْفِ کَثِیرُ الْفَرَحِ عِنْدَ الطَّعَامِ وَ إِنَّ أَهْلَ الدُّنْیَا لَا یَشْکُرُونَ عِنْدَ الرَّخَاءِ وَ لَا یَصْبِرُونَ عِنْدَ الْبَلَاءِ کَثِیرُ النَّاسِ عِنْدَهُمْ قَلِیلٌ یَحْمَدُونَ أَنْفُسَهُمْ بِمَا لَا یَفْعَلُونَ وَ یَدَّعُونَ بِمَا لَیْسَ لَهُمْ وَ یَتَکَلَّمُونَ بِمَا یَتَمَنَّوْنَ وَ یَذْکُرُونَ مَسَاوِئَ النَّاسِ وَ یُخْفُونَ حَسَنَاتِهِمْ فَقَالَ یَا رَبِّ کُلُّ هَذَا الْعَیْبِ فِی أَهْلِ الدُّنْیَا قَالَ یَا أَحْمَدُ إِنَّ عَیْبَ أَهْلِ الدُّنْیَا کَثِیرٌ فِیهِمُ الْجَهْلُ وَ الْحُمْقُ لَا یَتَوَاضَعُونَ لِمَنْ یَتَعَلَّمُونَ مِنْهُ وَ هُمْ عِنْدَ أَنْفُسِهِمْ عُقَلَاءُ وَ عِنْدَ الْعَارِفِینَ حُمَقَاءُ یَا أَحْمَدُ إِنَّ أَهْلَ الْخَیْرِ وَ أَهْلَ الْآخِرَةِ رَقِیقَةٌ وُجُوهُهُمْ کَثِیرٌ حَیَاؤُهُمْ قَلِیلٌ حُمْقُهُمْ کَثِیرٌ نَفْعُهُمْ قَلِیلٌ مَکْرُهُمْ النَّاسُ مِنْهُمْ فِی رَاحَةٍ أَنْفُسُهُمْ مِنْهُمْ فِی تَعَبٍ کَلَامُهُمْ مَوْزُونٌ مُحَاسِبِینَ لِأَنْفُسِهِمْ مُتَعَیِّبِینَ لَهَا تَنَامُ أَعْیُنُهُمْ وَ لَا تَنَامُ قُلُوبُهُمْ أَعْیُنُهُمْ بَاکِیَةٌ وَ قُلُوبُهُمْ ذَاکِرَةٌ إِذَا کُتِبَ النَّاسُ مِنَ الْغَافِلِینَ کُتِبُوا مِنَ الذَّاکِرِینَ فِی أَوَّلِ النِّعْمَةِ یَحْمَدُونَ وَ فِی آخِرِهَا یَشْکُرُونَ دُعَاؤُهُمْ عِنْدَ اللَّهِ مَرْفُوعٌ وَ کَلَامُهُمْ مَسْمُوعٌ تَفْرَح‌".


۱. سوره سبأ/۳۴، آیه۲۸.    
۲. سوره نحل/۱۶، آیه۴۴.    
۳. سوره نساء/۴، آیه۱۶۵.    
۴. سوره بقره/۲، آیه۲۵۶.    
۵. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۲، ص۱۸۸، دار الکتب الاسلامیة، تهران، ۱۳۶۵ش.
۶. محدث نوری، مستدرک الوسائل، ج‌۱۶، ص۲۱۲، مؤسسه آل البیت، قم، ۱۴۰۸ق.
۷. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ترجمه، مصطفوی،‌ ج۳، ص۳۱۲، کتاب فروشی علمیه اسلامیه، تهران، چاپ اول، ۱۳۶۹ ش.‌
۸. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ترجمه، مصطفوی،‌ ج۳، ص۳۶۱، کتاب فروشی علمیه اسلامیه، تهران، چاپ اول، ۱۳۶۹ ش.‌
۹. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج۶، ص۱۵۰، مؤسسة الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ق.    
۱۰. محدث نوری، مستدرک الوسائل، ج۱۶، ص۲۱۲، مؤسسه آل البیت، قم، ۱۴۰۸ق.    
۱۱. دیلمی، حسن بن محمد، إرشاد القلوب إلی الصواب، الشریف الرضی‌، قم، چاپ اول، ۱۴۱۲ ق.‌    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «خوار شمردن اهل دنیا»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۶/۶.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | دنیا | دنیا طلبی




جعبه ابزار