• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خداوند ضامن روزی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ترس، روزی، ازدواج، ضامن روزی، بی‌کاری.

پرسش: خداوند فرموده: «شما به خاطر ترس از روزی ازدواج نمی‌کنید، در حالی که خداوند ضامن روزی است». آیا یک جوان بیکار می‌تواند به این‌گونه آیات و احادیث اعتماد کرده و ازدواج کند؛ در حالی که در حال حاضر کار وجود ندارد؟

پاسخ: انسان باید با توکل و امید به فضل و رحمت الهی و با مشورت و کمک از دوستان و افراد با تجربه، هم در پی شغل و کار مناسب باشد و هم به ازدواج اقدام کند، خداوند از فضل و رحمت خویش، زمینه موفقیت ایشان را فراهم خواهد کرد و به وعده‌ای که به همه جوانان داده است، وفا خواهد کرد. البته انسان باید یاد خدا را فراموش نکرده، قناعت، ساده‌زیستی و تلاش و کوشش را همیشه سرلوحه زندگی خویش قرار دهد.
خداوند خطاب به جوانان فرموده است: «اتخذوا الاهل فانّه ارزق لکم؛ ازدواج نمایید که همراه با آن، درهای رزق و روزی به سوی شما گشوده می‌شود»؛ یعنی خداوند نسبت به افرادی که تشکیل خانواده می‌دهند، توجهی خاص داشته و از فضل و رحمت خویش آنان را بی‌نیاز می‌سازد و به مال و روزی آنان برکت می‌دهد؛ این‌جا صحبت از برکت و فضل و رحمت الهی است؛ یعنی اگر فردی تصمیم به ازدواج گرفت، خداوند در مال و دارایی وی برکت می‌دهد.



به شما حق می‌دهیم که چنین سؤالی را طرح نموده و با توجه به وضعیت زندگی در حال حاضر، نگران آینده‌تان باشید؛ چون سبک زندگی، انتظارهای زن و شوهر از یکدیگر و چشم و هم‌چشمی‌هایی که میان خانواده‌ها وجود دارد، موجب شده زندگی در نظر جوانان و نوجوانان، سخت و دشوار جلوه نماید. جوان فکر می‌کند برای ازدواج باید منزل شخصی و مستقل داشته باشد. فرش و اسباب زندگی او باید مرتب باشد، شغل پردرآمد داشته باشد؛ به‌گونه‌ای که بتواند مراسم عقد و عروسی را مجلل برگزار نموده، بعد از ازدواج نیز خودش و خانواده‌اش در کمال رفاه و آسایش زندگی کنند؛ اما ازدواج و زندگی این‌گونه وحشتناک هم نیست، اگر واقع‌بینانه‌تر به این قضیه نگاه کنید، به این نتیجه خواهید رسید که قسمت عمده مشکلات اقتصادی و بی‌کاری، معضلات ساختگی جامعه ماست. اگر زندگی خویش را بر مبنای اسلام و ارزش‌های انسانی استوار سازیم، بسیاری ازمشکلات وجود خارجی ندارد و به ‌اندازه کافی زمینه کار نیز موجود است.


در نامه‌تان نوشته‌اید که: «آیا یک جوان بیکار می‌تواند به این حدیث اکتفا کرده و ازدواج کند، در حالی که در حال حاضر کار وجود ندارد؟» منظورتان از این‌که می‌گویید در حال حاضر کار وجود ندارد، چیست؟ اگر مراد شما این است که اصلاً کار وجود ندارد، حتی با دستمزد کم و در حد معمول، این قدری غیر واقع‌بینانه است. کار وجود دارد؛ گرچه ممکن است در ابتدا با سختی و مشکلات روبه‌رو شوید یا کار مورد نظر و دلخواه برای خود نیابید؛ اما به مرور زمان و با کسب تجارب و اعتبار به شغل مناسبی مشغول خواهید شد. در این مسئله می‌توانید از دیگران ـ به‌ویژه پدر، عمو و دوستان‌تان ـ که اهل تجربه هستند، کمک بگیرید. کاش در نامه‌تان تذکر می‌دادید که سطح تحصیلات شما در چه حد است و به کدام شغل علاقه‌مند هستید. در آن صورت ما نیز راحت‌تر می‌توانستیم شما را راه‌نمایی کنیم و از طرفی بهتر می‌توانستیم قضاوت شما را در رابطه با این‌که کار وجود ندارد، ارزیابی نماییم.


در آیات قرآن و احادیث که به ازدواج تشویق نموده و فرموده است خداوند ضامن روزی شماست، به این معنا نیست که انسان به ازدواج و تشکیل خانواده اقدام کند، بدون این‌که در جست‌وجوی کار و شغل مناسبی باشد؛ بلکه آیات و روایات بسیاری وجود دارد که به کار و تلاش تشویق نموده و بی‌کاری را مورد نکوهش قرار داده است؛ از آن گذشته اگر فردی تنبل و بیکار باشد، هیچ دختری حاضر به ازدواج با وی نخواهد شد، پس اگر آیات و روایات مربوط به ازدواج را در کنار آیات و روایات که به کار و کوشش فرا خوانده و سعادت و خوش‌بختی انسان را مرهون تلاش خود فرد دانسته، قرار دهیم، نتیجه این می‌شود که جوانان هم به کار و کوشش بپردازند و هم در رابطه با زندگی آینده‌شان تصمیم درست و عاقلانه اتخاذ نمایند.

۳.۱ - ضمانت خداوند درباره روزی

در این صورت، معنای این سخن که «خداوند ضامن روزی شما است» این می‌شود که اگر فردی ازدواج کند یا زمینه‌های ازدواج را فراهم نماید، خداوند این امکان را برای وی فراهم می‌سازدکه شغل مناسبی پیدا کند و هرگز به این معنا نیست که فرد بدون این‌که کار و تلاش از خود نشان دهد، خداوند بدون واسطه به وی روزی دهد. اساساً دین اسلام، دین کار و تلاش و کوشش است؛ از این رو برای کار و کارگر مقام ارزشمندی قائل می‌باشد. پس ضمانت خداوند به این معناست که هرگاه جوانی برای رضای خداوند و پاک ماندن از فسادها و بیماری‌های روحی و جسمی، و از همه مهم‌تر سعادت و کمال خویش، اقدام به ازدواج کند، لطف و رحمت خود را شامل او کرده و کار مناسب و آبرومندی را برای وی فراهم می‌سازد.
فراوان دیده‌ایم جوانانی را که پس از ازدواج با همسر مناسب، شخصیت تازه پیدا کرده، شغل مورد نظر و دلخواه خویش را یافته است. شاید شما هم افرادی را از دوستان‌تان دیده‌اید که هنگام اقدام به ازدواج شغل مناسب و تمکن مالی نداشته‌اند؛ اما پس از مدتی به لطف خداوند و تلاش و کوشش خود، وضع اقتصادی‌اش بهبود یافته است.

۳.۲ - سخن خداوند متعال

این‌گونه موارد از مصادیق وعده الهی است که فرموده است: «مردان و زنان بی‌همسر خود را همسر دهید، هم‌چنین غلامان و کنیزان صالح و درست‌کارتان را، اگر فقیر و تنگدست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بی‌نیاز می‌سازد. خداوند گشایش‌دهنده و آگاه است.»


عده‌ای از افراد ممکن است واقعاً زمینه کار برایشان فراهم نباشد یا در اثر بیماری از انجام هر کاری ناتوان‌اند، شاید شما نیز از این دسته باشید؛ یعنی با وجودی که علاقه شدید به کار دارید و دائم در جست‌وجوی کار هستید، اما به عللی، زمینه کار برایتان فراهم نشده است، در این صورت می‌توانید به ازدواج اقدام نمایید و به مضمون حدیث پیامبر (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) که امداد الهی را نوید داده است، اکتفا نمایید.
[۴] حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل‌الشیعة، ج۳، ص۵.


۴.۱ - حدیثی از پیامبر

در جای دیگر خطاب به جوانان فرموده است: «اتخذوا الاهل فانّه ارزق لکم؛ ازدواج نمایید که همراه با آن، درهای رزق و روزی به سوی شما گشوده می‌شود»؛ یعنی خداوند نسبت به افرادی که تشکیل خانواده می‌دهند، توجهی خاص داشته و از فضل و رحمت خویش آنان را بی‌نیاز می‌سازد و به مال و روزی آنان برکت می‌دهد؛ البته توجه دارید که این معنا، غیر از آن چیزی است که در نکته سوم به آن اشاره شد. این‌جا صحبت از برکت و فضل و رحمت الهی است؛ یعنی اگر فردی تصمیم به ازدواج گرفت، خداوند در مال و دارایی وی برکت می‌دهد.

۴.۲ - حدیثی دیگر

پیامبر فرموده است: «برای وسعت رزق، زن بگیرید، زن برکت دارد».

۴.۳ - حدیثی از امام صادق

امام صادق (علیه‌السلام) نیز فرمود: «روزی همراه همسر و فرزند است».


با توکل و امید به فضل و رحمت الهی و با مشورت و کمک از دوستان و افراد با تجربه، هم در پی شغل و کار مناسب باشید و هم به ازدواج اقدام نمایید، خداوند از فضل و رحمت خویش، زمینه موفقیت شما را فراهم خواهد نمود و به وعده‌ای که به شما و همه جوانان داده است، وفا خواهد کرد. البته یاد خدا را فراموش نکرده، قناعت، ساده‌زیستی و تلاش و کوشش را همیشه سرلوحه زندگی خویش قرار دهید.


۱. علی‌اکبر مظاهری، جوانان و انتخاب همسر، دفتر تبلیغات اسلامی، فصل چهارم، ۱۳۷۴ ش.
۲. ابراهیم امینی، انتخاب همسر، سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۶۹ ش.
۳. محمد مهدی اشتهاردی، ازدواج آسان و شیوه همسرداری، نبوی، ۱۳۷۸.


۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۰۳، ص۱۳.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۷۸، ص۳۳۹.    
۳. نور/سوره۲۴، آیه۳۲.    
۴. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل‌الشیعة، ج۳، ص۵.
۵. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل‌الشیعة، ج۱۴، ص۷.    
۶. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل‌الشیعة، ج۱۴، ص۷.    
۷. محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمة.ج۲، ص۱۱۷۹ (زیادة الرزق بالنکاح).    
۸. عروسی حویزی، عبد علی بن جمعة، تفسیر نورالثقلین، ج۳، ص۵۹۵.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «خداوند ضامن روزی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۷/۱۳.    



جعبه ابزار