• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حق همسران یاران زن امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حق همسر، تکلیف، اذن همسر، یاران امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ظهور امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، یاران زن امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف).

پرسش: در روایات آمده است که ۵۰ نفر از ۳۱۳ یاور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) زن هستند و یاران ایشان قبل از ظهور از رختخواب خود مفقود می‌شوند، پس در اینجا حق همسرانشان چه می‌شود؟

پاسخ: درباره حق همسران یاران زن امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) باید گفت: ۱. ممکن که این پنجاه نفر زن نیز از کسانی باشند که پیش از ظهور با اذن و اجازه شوهرانشان به مکه رفته باشند. ۲. از کجا معلوم که اصلاً این زنان همسر داشته باشند تا سؤال از حق همسران آنها مطرح باشد. ۳. بر فرض همسر داشتن این زنان، باید به این نکته توجه کرد که آیا ادای حق همسران اهمیت بیشتری دارد، یا یاری رساندن و همراهی کردن حضرت ولی عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) در انقلاب نهایی تاریخ برای برپایی عدل و داد در سراسر عالم.
قطعاً این زنان به اهمیت تکلیف خود واقف‌اند و همسران چنین زنان با لیاقتی نیز این مسئله را کاملاً درک کرده و در پی ادای تکلیف‌اند. لذا در اینجا بحث اهم و مهم مطرح می‌شود که برای انجام یک تکلیف مهم‌تر، در صورت تعارض آن با تکلیف دیگر، باید از تکالیف دیگر صرف‌نظر کرد و به ادای آن تکلیف پراهمیت پرداخت.



هر جنبش و انقلابی به یاران و همراهانی نیازمند است، یارانی که ستون‌های آن انقلاب بوده و مسئولیت‌های تحقق و تداوم انقلاب را بر دوش می‌کشند. انقلاب نهایی تاریخ نیز که توسط مهدی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) بر پا خواهد شد، از چنین قاعده‌ای مستثنا نیست، او نیز در حرکت جهانی خود از یارانی که به مثابه بازوانی قدرتمند در خدمت او و اهدافش هستند، برخوردار است.
تردیدی نیست در اینکه زنان نیز مانند مردان در انقلاب‌ها نقش مؤثر و تعیین‌کننده داشته و دارند.
مطابق بعضی روایاتی که از معصومین (علیهم‌السلام) نقل شده است، تعدادی از زنان نیز که شخصیت حقیقی و نیروی معنوی خویش را دریافته‌اند، در انقلاب حضرت ولی عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) نقش داشته و از اعوان و انصار حضرت به شمار می‌روند.


یارانی که از بهترین انسان‌های روی زمین در هنگامه ظهور می‌باشند و امام صادق (علیه‌السلام) از آنان به «حکام الله فی ارضه» تعبیر می‌کند. آنان که در یک شب و بدون قرار قبلی در میعادگاه ظهور جمع شده و با موعود آخرالزمان و برپاکننده عدل و داد در پهنه گیتی بیعت می‌کنند.

۲.۱ - استناد به روایات

• در روایتی آمده است: «به خدا قسم ۳۱۳ نفر که در میان آنان پنجاه زن هستند، همانند ابرهای پاییزی بدون قرار قبلی در مکه جمع می‌شوند و با او در میان رکن و مقام بیعت می‌کنند».
[۳] مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۳۲.


• و در روایتی دیگر آمده است که: «یجمعهم الله فی لیله، فمن استطاع المسیر سار، و من لم یستطع فقد عن فراشه»؛ «خداوند آنان را در یک شب گرد می‌آورد، هر کس بتواند به سوی او می‌شتابد و هر کس نتواند شبانه از رختخوابش ناپدید می‌شود».
[۵] مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ص۳۱۰.
[۸] حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۷، ص۱۷۶.



اما در مورد سؤال شما که حق همسران چنین زنانی که از یاران خاص امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) بوده و برای بیعت و یاری حضرت در مکه جمع می‌شوند، چه می‌شود باید گفت:

۳.۱ - اجازه گرفتن از همسران

در روایت این‌گونه آمده است که عده‌ای از این افراد خود به مکه می‌روند و عده‌ای دیگر که نتوانسته‌اند خود در آنجا حضور پیدا کنند، شبانه از رختخوابشان مفقود شده و در مکه حاضر می‌شوند. پس چه‌بسا که این پنجاه نفر زن نیز از کسانی باشند که پیش از ظهور با اذن و اجازه شوهرانشان به مکه رفته باشند.

۳.۲ - همسر داشتن یا نداشتن زنان

از کجا معلوم که اصلاً این زنان همسر داشته باشند تا سؤال از حق همسران آنها مطرح باشد.

۳.۳ - ادای حق همسر یا یاری امام مهدی

بر فرض که این زنان دارای همسر باشند، ولی باید به این نکته توجه کرد که آیا ادای حق همسران اهمیت بیشتری دارد، یا یاری رساندن و همراهی کردن حضرت ولی عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) در انقلاب نهایی تاریخ برای برپایی عدل و داد در سراسر عالم.


قطعاً چنین زنانی که لیاقت حضور در لشکر مهدی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) را دارند و از یاری‌دهندگان خاص حضرت به شمار می‌روند، به اهمیت تکلیف خود واقف‌اند و همسران چنین زنان با لیاقتی نیز این مسئله را کاملاً درک کرده و در پی ادای تکلیف‌اند.
لذا در اینجا بحث اهم و مهم مطرح می‌شود که برای انجام یک تکلیف مهم‌تر، در صورت تعارض آن با تکلیف دیگر، باید از تکالیف دیگر صرف‌نظر کرد و به ادای آن تکلیف پراهمیت پرداخت.



۱. کتاب آشنایی با امام زمان حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، نوشته محمدمحمدی اشتهاردی.
۲. مهدی آخرین سفیر، نوشته ذبیح‌الله محسنی کبیر.
۳. چشم‌اندازی به حکومت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، نجم‌الدین طبسی.
۴. زمینه‌سازان انقلاب جهانی حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، سیداسدالله‌هاشمی شهیدی.


۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۲۶.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۲۳.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۳۲.
۴. سلیمان، کامل، یوم الخلاص فی ظل القائم المهدی (علیه‌السلام)، ص۲۱۲.    
۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ص۳۱۰.
۶. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۵، ص۱۱۱.    
۷. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۵، ص۱۰۸.    
۸. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۷، ص۱۷۶.



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «حق همسران یاران زن امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۹/۰۵.    







جعبه ابزار