• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حفظ قرآن در حدیث

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حفظ قرآن، کتب اربعه، حدیث، دعا، قرآن، روایت.

پرسش: آیا در کتب اربعه شیعی، حدیثی در ارتباط با حفظ قرآن وجود دارد؟!

پاسخ:



در نزد شیعه، چهار کتاب اصلی وجود دارد که به آنها کتب اربعه گفته می‌شود. این چهار کتاب، سه مؤلف دارد؛ یعنی دو کتاب از این چهار کتاب، توسط یک نفر جمع‌آوری شده است. با توجه به این‌که سه کتاب از این چهار کتاب بیشتر شامل روایات فقهی است؛ لذا در این‌باره چندان مطلبی ارائه نکرده‌اند؛ اما کتاب ارزشمند کافی که علاوه بر ابواب فقهی، به دیگر موضوعات دینی نیز پرداخته است، در زمینه حفظ قرآن نیز روایاتی را نقل کرده که به برخی از آنها اشاره می‌شود:




۲.۱ - روایت اول

«الْحَافِظُ لِلْقُرْآنِ الْعَامِلُ بِهِ مَعَ السَّفَرَةِ الْکِرَامِ الْبَرَرَة»؛ کسی که حافظ قرآن باشد و به آن عمل کند، با سفیران هدایت، کریمان و نیکان خواهد بود.

۲.۲ - روایت دوم

«إِنَّ الَّذِی یُعَالِجُ الْقُرْآنَ- وَ یَحْفَظُهُ بِمَشَقَّةٍ مِنْهُ وَ قِلَّةِ حِفْظٍ لَهُ أَجْرَانِ»؛ کسی که با سختی قرآن را حفظ می‌کند، با این‌که توانایی حفظ کمی دارد، دو پاداش خواهد داشت.


هم‌چنین یک باب مستقل در زمینه دعا برای حفظ قرآن، در این کتاب وجود دارد که برای اطلاع از این روایات می‌توانید به جلد دوم کتاب کافی مراجعه کنید. یکی از این ادعیه نقل شده در این باب، چنین است:

۳.۱ - متن دعا

«اللَّهُمَّ ارْحَمْنِی بِتَرْکِ مَعَاصِیکَ أَبَداً مَا أَبْقَیْتَنِی وَ ارْحَمْنِی مِنْ تَکَلُّفِ مَا لَا یَعْنِینِی وَ ارْزُقْنِی حُسْنَ الْمَنْظَرِ فِیمَا یُرْضِیکَ عَنِّی وَ أَلْزِمْ قَلْبِی حِفْظَ کِتَابِکَ کَمَا عَلَّمْتَنِی وَ ارْزُقْنِی أَنْ أَتْلُوَهُ عَلَی النَّحْوِ الَّذِی یُرْضِیکَ عَنِّی اللَّهُمَّ نَوِّرْ بِکِتَابِکَ بَصَرِی وَ اشْرَحْ بِهِ صَدْرِی وَ فَرِّحْ بِهِ قَلْبِی وَ أَطْلِقْ بِهِ لِسَانِی وَ اسْتَعْمِلْ بِهِ بَدَنِی وَ قَوِّنِی عَلَی ذَلِکَ وَ أَعِنِّی عَلَیْهِ إِنَّهُ لَا مُعِینَ عَلَیْهِ إِلَّا أَنْتَ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ».

۳.۲ - ترجمه

خدایا! تا زنده هستم، با ترک نافرمانیت به من ترحم نما و به من رحم کن از رنج کشیدن برای آنچه به کارم نیاید، و به من روزی کن خوش نمایی در آنچه تو را از من خشنود سازد، و قلبم را به حفظ قرائت وادار کن؛ آن‌گونه که به من آموختی، و مرا روزی کن آن را؛ همان‌گونه که خوش‌آیند توست بخوانم. بار خدایا! با قرآنت دیدگان مرا روشن کن، و به وسیله قرآن سینه مرا بگشای، دلم را شاد کن و زبانم را باز کن، بدنم را به وسیله آن به کار گیر، و با آن مرا نیرومند ساز، با قرآن مرا یاری کن؛ زیرا یاوری در آن جز تو نیست، جز تو کسی شایسته پرستش نیست.


۱. کافی، کلینی، محمد بن یعقوب، محقق، مصحح، غفاری، علی‌اکبر، آخوندی، محمد، ج۲، ص۶۰۳، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۲. کافی، کلینی، محمد بن یعقوب، محقق، مصحح، غفاری، علی‌اکبر، آخوندی، محمد، ج۲، ص۶۰۶، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۳. کافی، کلینی، محمد بن یعقوب، محقق، مصحح، غفاری، علی‌اکبر، آخوندی، محمد، ج۲، ص۵۷۷، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    



پایگاه اسلام کوئست.    



جعبه ابزار