• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حضرت معصومه(س)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: حضرت معصومه، قم، موسی بن جعفر(ع)
پرسش: دلیل ازدواج نکردن حضرت معصومه(س) چه بوده است؟



دلیل ازدواج نکردن حضرت معصومه (س) را می خواستم بدانم با توجه به اینکه خاندان پیامبر و اهل بیت معمولاً به ازدواج تأکید می کردند و زود ازدواج می نمودند چرا ایشان در سن ۲۸ سالگی ازدواج نکرده بودند؟ آیا دلیل فوت ایشان و بیماریشان معلوم است؟


دراین خصوص باید گفت : نام شریف آن بزرگوار فاطمه و القاب ایشان معصومه و فاطمه کبرى است. پدر گرامیش حضرت موسی بن جعفر (ع) و مادر ارجمندش نجمه خاتون مادر حضرت رضا (ع) است.


حضرت اول ذى القعده سال ۱۷۳هـ.ق در مدینه منوره به دنیا آمدند و در ۲۸ سالگى در روز دهم
[۱] میرزا ابوطالب بیوک. وسیله المعصومیه، ص ۶۵ ،بی نام
یا دوازدهم ربیع الثانى سال ۲۰۱هـ.ق در شهر قم از دنیا رفتند.


در سال ۲۰۰هـ.ق و یک سال پس از سفر تبعیدگونه حضرت رضا (ع) به شهر « مرو » حضرت فاطمه معصومه همراه عده اى از برادران و محارم خود براى دیدار برادر(امام رضا) راهى دیار غربت شد. در طول راه به شهر ساوه رسیدند، ولى از آن جا که در آن زمان مردم ساوه از مخالفان اهل بیت بودند، با ماموران حکومتى همراهى نموده و با همراهان حضرت وارد نبرد و جنگ شدند. عده اى از همراهان حضرت در این حادثه غم انگیز کشته شدند.
[۳] مهدی منصوری ، زندگى حضرت معصومه، قم، کتابفروشی صحفی، ۱۳۸۰ق. ص ۱۴
سپس حضرت به طرف قم حرکت نمود. بزرگان قم وقتى از این خبر مسرت بخش مطلع شدند ،به استقبال آن حضرت شتافتند . در حالى که موسی بن خزرج بزرگ خاندان اشعری زمام شتر حضرت را به دوش مى کشید؛ ایشان در میان شور و احساسات مردم قم وارد آن شهر شد . به منزل شخصى موسى بن خزرج رفت.
[۴] حسن بن محمد بن حسن قمى تاریخ قم، ترجمه حسن بن على بن حسن عبد الملک قمى ، تحقیق سید جلال الدین تهرانى، تهران، توس، ۱۳۶۱ش. ص۲۱۳
فاطمه معصومه هفده روز در قم به سر برد . در این مدت مشغول عبادت و راز و نیاز با پروردگار متعال بود . واپسین روزهاى عمر پربرکت خویش را با خضوع و خشوع در برابر ذات پاک الهى به پایان رساند. سرانجام بعد از هفده روز دار فانی را وداع نمود و به دیار حق شتافت.

۴.۱ - علت بیماری حضرت

در باره علت مریضى نا به هنگام و مرگ زودرس حضرت گفته شده است: زنى در شهر ساوه ایشان را مسموم نمود . این مطلب با توجه به درگیرى دشمنان اهل بیت با همراهان حضرت و شهادت عده اى از آن ها در ساوه و جو نامساعد آن شهر و حرکت نا به هنگام حضرت معصومه در حال مریضى به سوى شهر قم، مطلبى قابل قبول مى باشد.
[۵] میرزا ابوطالب بیوک. وسیله المعصومیه، ص ۶۸ ،بی نام

بعد از وفات حضرت را غسل دادند و کفن نمودند .سپس در قبرستان بابلان تشییع و دفن کردند.


در مورد علت عدم ازدواج ایشان نظریات مختلفی گفته شده است، بدین شرح:

۵.۱ - وصیت حضرت موسی بن جعفر(ع)

در تاریخ یعقوبی آمده است که حضرت موسی بن جعفر(ع) وصیت کرده بود که دخترانش شوهر نکنند . برای همین هیچ یک از دختران حضرت شوهر نکردند، جز یکی از دخترانش به نام « ام سلمه » که در مصر به همسری قاسم بن محمد بن جعفر بن محمد در آمد. این ازدواج بدین جهت بود که قاسم می‌خواست با او محرم شود و او را به حج ببرد.
[۷] یعقوبی تاریخ یعقوبی، ترجمه محمد ابراهیم آیتی، تهران ، انتشارات علمى و فرهنگى ، چ ششم ، ۱۳۷۱ش. ج ۲، ص ۴۲۱

این نظریه را نمی‌توان پذیرفت، چون اوّلاً این وصیت بر خلاف سنّت و روش پیامبر(ص) است که تأکید بر ازدواج داشتند. ازدواج در اسلام، امری مستحب و در بعضی مواقع، واجب است و این موضوع نمی‌توانست از دید امام موسی کاظم(ع) نادیده گرفته شود، مگر این که موضوع خطیری در میان باشد که در تاریخ ذکری از آن نشده است.

۵.۲ - تولیت ازدواج دختران حضرت موسی(ع) بن جعفر با امام رضا(ع)

این موضوع با نقل دیگری از امام سازگار نیست، در اصول کافی آمده است که حضرت امام موسی بن جعفر تولیت ازدواج دخترانش را به پسرش حضرت امام رضا(ع) واگذار کرد و فرمود :
«اگر علی خواست آنان را شوهر می‌دهد . اگر نخواست شوهر نمی‌دهد. جز پسرم علی هیچ کس حق ندارد دخترانم را شوهر بدهد . نه برادران دیگرشان، نه عموهای شان و نه سلطان وقت هیچ کدام حق ندارند در امر ازدواج دخترانم دخالت کنند». بر اساس این روایت، نمی‌توان گفت که امام موسی بن جعفر(ع) وصیت به عدم ازدواج کرده، بلکه وصیت کرده که امر ازدواج دخترانش به امام رضا مربوط است و دیگران حق دخالت ندارند. شاید از این نقل برداشت شده که امام به عدم ازدواج دختران خود وصیت کرده است.

۵.۳ - خفقان شدید در زمان هارون الرشید

از دیدگاه برخی، خفقان شدید هارون‌الرشید باعث شد که دختران امام موسی بن جعفر(ع) نتوانند ازدواج کنند. در عصر هارون خفقان و استبداد و ستم به جایی رسیده بود که کسی جرأت نداشت به خانه امام موسی بن جعفر رفت و آمد کند . اگر کسی نتواند به خانه امام رفت و آمد داشته باشد، به طور یقین نمی‌تواند خیال دامادی حضرت را در سر بپروراند.
[۹] مهدی پور، زندگانی کریمه اهل بیت، ناشر:حاذق ، ص۱۵۰



به نظر برخی، علت عدم ازدواج، نبودن همتا و کفو است . اگر آنان همتا می‌یافتند، ازدواج می‌کردند.


۱. میرزا ابوطالب بیوک. وسیله المعصومیه، ص ۶۵ ،بی نام
۲. شیخ علی نمازی شاهرودی، مستدرک سفینة البحار، قم، مؤسسة النشر الإسلامی التابعة لجماعة المدرسین چاپ۱۴۱۹، ج ۸،ص ۲۶۱    
۳. مهدی منصوری ، زندگى حضرت معصومه، قم، کتابفروشی صحفی، ۱۳۸۰ق. ص ۱۴
۴. حسن بن محمد بن حسن قمى تاریخ قم، ترجمه حسن بن على بن حسن عبد الملک قمى ، تحقیق سید جلال الدین تهرانى، تهران، توس، ۱۳۶۱ش. ص۲۱۳
۵. میرزا ابوطالب بیوک. وسیله المعصومیه، ص ۶۸ ،بی نام
۶. جعفر مرتضی العاملی، الحیاه السیاسیه للامام الرضا علیه السلام، قم، جامعه مدرسین سال ۱۳۶۲ ص ۴۲۸    
۷. یعقوبی تاریخ یعقوبی، ترجمه محمد ابراهیم آیتی، تهران ، انتشارات علمى و فرهنگى ، چ ششم ، ۱۳۷۱ش. ج ۲، ص ۴۲۱
۸. شیخ کلینی اصول کافی، ناشر:اسلامیه‌.‌ ج۱، ص ۳۱۶-۳۱۷، حدیث ۱۵    
۹. مهدی پور، زندگانی کریمه اهل بیت، ناشر:حاذق ، ص۱۵۰



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    



جعبه ابزار