• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خضر علیه‌السلام

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضرت خضر (علیه‌السلام)، حضرت آدم (علیه‌السلام)، حضرت نوح (علیه‌السلام).

پرسش: در تفسیر روح البیان روایتی از حضرت نوح (علیه‌السلام) نقل شده است که می‌فرماید: حضرت خضر (علیه‌السلام) فرزند حضرت آدم بوده است، آیا این مطلب صحیح است؟

پاسخ: آن‌چه درباره خضر (علیه‌السلام) نقل شده است یا آن حضرت فرزند حضرت آدم (علیه‌السلام) دانسته شده است، یک نفر مورد نظر بوده و او همان خضر همراه و هم‌سفر حضرت موسی (علیه‌السلام) می‌باشد که داستان این ماجرا در سوره کهف آمده است و او فرزند بلافضل حضرت آدم (علیه‌السلام) نیست.



مطابق روایاتی که شیعه از ائمه اطهار (علیهم‌السلام) نقل نموده است و نیز برخی روایات اهل سنت، خضر (علیه‌السلام) از پیامبران الهی است و خدای متعال به او عمر طولانی عنایت فرموده و تاکنون زنده است.

۱.۱ - روایتی از امام صادق

از روایتی که محمد بن عماره از امام صادق (علیه‌السلام) نقل می‌کند، چنین استفاده می‌شود که خضر (علیه‌السلام) از پیامبران مرسل بوده که خداوند به‌سوی قومش مبعوث فرموده است و آن حضرت مردم را به‌سوی توحید و اقرار به نبوت و کتاب‌های آسمانی دعوت نموده است و معجزه‌اش این بوده است که روی هیچ چوب خشکی نمی‌نشست مگر آن‌که سبز می‌شد و بر هیچ زمین بی‌علفی نمی‌نشست، مگر آن‌که سبز و خرم می‌گشت و اگر او را خضر نامیدند، به همین جهت بوده است و نام اصلی آن جناب (تالی بن ملکان بن عابر بن ارفخشد بن سام بن نوح) می‌باشد.


در تفاسیر اهل سنت درباره حضرت خضر دیدگاه‌هایی بیان شده است:

۲.۱ - خضر فرزند بلافصل آدم

در تفاسیر اهل سنت، ‌خضر (علیه‌السلام) از فرزندان بلافصل حضرت آدم (علیه‌السلام) معرفی شده است و در برخی روایات اهل سنت سبب طول عمر حضرت خضر (علیه‌السلام) آمده است: او فرزند بلافصل آدم است و خدا بدین جهت زنده‌اش نگه‌داشت تا دجّال را تکذیب کند».

۲.۲ - طول عمر خضر

روایت دیگری از روایات اهل سنت فلسفه طول عمر حضرت خضر را چنین بیان می‌نماید: «حضرت آدم برای طول عمر هر یک از فرزندانش که او را دفن نماید، دعا نموده است و خضر (علیه‌السلام) آن حضرت را دفن کرده است».

۲.۳ - شخصیت خضر

برخی روایات اهل سنت نیز با روایتی که محمد بن عثمان از امام جعفر صادق (علیه‌السلام) نقل نموده است، متفق می‌باشند. احادیث اهل سنت درباره شخصیت خضر (علیه‌السلام) متناقض و برخی غیر قابل اعتماد است.


نتیجه آن‌که آن‌چه درباره خضر (علیه‌السلام) نقل شده است یا آن حضرت فرزند حضرت آدم (علیه‌السلام) دانسته شده است، یک نفر مورد نظر بوده و او همان خضر همراه و هم‌سفر حضرت موسی (علیه‌السلام) می‌باشد که داستان این ماجرا در سوره کهف آمده است و او فرزند بلافصل حضرت آدم (علیه‌السلام) نیست.


۱. تفسیر منهج الصادقین، ملافتح الله کاشانی، تهران، اسلامیه، دوم، ۱۳۴۴ه‌ ش، ج۵، ص۳۶۷.
۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، تهران، دارالکتب اسلامیه، ج۱۲، ص۴۸۶.
۳. نورالثقلین، عبدعلی عروسی حویزی، قم، العلمیه، ج۳، ص۲۷۵.


۱. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۱۳، ص ۴۸، ترجمه سید محمدباقر موسوی همدانی، قم، جامعه مدرسین، ۱۳۶۹۸.    
۲. سیوطی، جلال الدین، تفسیر الدر المنثور، ج‌۵، ص‌۴۱۹، بیروت، دارالفکر، بی‌تا.    
۳. حقی بروسی، اسماعیل، روح البیان، ج‌۵، ص‌۲۶۸، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چ ۱، ۱۴۲۱.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «خضر علیه‌السلام»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۸/۲۲.    


رده‌های این صفحه : تاریخ انبیاء | حضرت خضر




جعبه ابزار