• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حزقیل

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش: آیا نبی به نام حزقیل وجود دارد؟



پاسخ:
حزقیل سومین خلیفه از خلفای حضرت موسی است که اول آنها یوشع و دوم کالب ابن یوننا بوده، حزقیل را پسر پیرزن هم می نامند، زیرا که مادر او در سن پیری معجزه آسا او را بدنیا آورد و بعضی معتقدند او همان ذوالکفل می باشد و به این جهت او را به این نام نامیدند که او هفتاد پیامبر را که اسیر بنی اسرائیل بودند و قصد قتل آنها را داشتند تکفل نمود و فرمود شما فرار کنید، من بجای شما می مانم و خود تن به مرگ داد ولی خداوند او را از مرگ نجات داد.
[۱] معارف و معاریف، سید مصطفی دشتی، قم، ۱۳۷۶، ج۴، ص۴۷۳.



در لغت نامه دهخدا می گوید: حزقیل یا حزقیال یا حزقل.... در مقبره ای که در حوالی بغداد است مدفون می باشد. او شخص وطن پرست و ثابت عزم و غیور بوده و خود را محض خدمت به قواعد دینی خود وقف نموده انواع و اقسام شرور و فساد را دفع می نمود.


حسن بصری می گوید: ذوالکفل که در قرآن آمده همان حزقیل است و مدفن او میان حله و کوفه می باشد و او معاصر اسارت بنی اسرائیل به بابل بوده است و در تاریخ طبری مسطور است که ایوب در اواخر عمر از جمله اولاد خود حزقیل را وصی خود ساخت و حزقیل به مرتبه نبوت رسید.
[۲] لغت نامه دهخدا، ج۶، ص۷۸۲۴.



در تفسیر نمونه در رابطه با ذوالکفل می فرمایند: مشهور این است که از پیامبران بوده و ذکر نام ایشان در ردیف پیامبران در سوره انبیاء آیه ۸۵ بعد از نام اسماعیل و ادریس گواه بر این معنی است. و بعضی او را همان حزقیل می دانند که ذاالکفل به عنوان لقب او انتخاب شده است و آن اندازه از زندگی او در دست است دلیل بر استفامت او از طریق اطاعت و بندگی خدا و مقاومت در برابر جباران است و سر مشقی است برای امروز و فردای ما.


درکتاب «تاریخ انبیاء از آدم تا خاتم»
[۴] تاریخ انبیاء، از آدم تا خاتم، عماد زاده، صفحة ۶۵۱.
هم حضرت حزقیل را یکی از انبیاء بنی اسرائیل شمرده است و همچنین در کتاب گران سنگ حیاة القلوب حزقیل یکی از پیامبران به حساب آمده و بحث مفصلی صورت گرفته است.
از کتابهای متعدد استفاده می شود حضرت حزقیل یا حزقیال ـ یکی از انبیاء بنی اسرائیل بوده و در نبی بودنش شک نیست اما آیا همان ذوالکفل می باشد یا شخص دیگری، بین بزرگان اختلاف وجود دارد.


۱. تاریخ انبیاء از آدم تا خاتم، عماد زاده، صفحه ۶۵۱.
۲. معارف و معاریف، سید مصطفی دشتی، قم جلد۴، ص۴۷۳.
۳. لغت نامه دهخدا جلد ۶، ص ۲۴ ۷۸.


۱. معارف و معاریف، سید مصطفی دشتی، قم، ۱۳۷۶، ج۴، ص۴۷۳.
۲. لغت نامه دهخدا، ج۶، ص۷۸۲۴.
۳. تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۳۱۱.    
۴. تاریخ انبیاء، از آدم تا خاتم، عماد زاده، صفحة ۶۵۱.



اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : تاریخ انبیاء




جعبه ابزار