• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حدیث فتنه و عایشه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حدیث فتنه، شاخ شیطان، خانه عایشه.
پرسش: چنان‌چه حدیث فتنه و شاخ شیطان از خانه عایشه در صحیح بخاری آمده، توضیح دهید.
پاسخ:



در کتاب صحیح بخاری که مهم‌ترین کتاب روایی اهل سنت است، حدیثی نقل شده است که بدین شرح است:
«فاشار نحو مسکن عائشه فقال هاهنا الفتنة ثلاثا من حیث یطلع قرن الشیطان»؛ پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ به سمت خانه عایشه اشاره کرده و سه مرتبه فرمود: فتنه این‌جاست! فتنه این‌جاست! فتنه این‌جاست! از جایی که شاخ شیطان آشکار می‌شود!
[۱] صحیح بخاری، ج ۴، ص ۴۶، دارالفکر، بیروت، ۱۴۰۱ ه ق.



متن این حدیث، در اصلی‌ترین کتاب‌های روایی شیعه (کافی، تهذیب، استبصار و من لایحضره الفقیه) مشاهده نشده و در کتاب‌های دیگر و اصول ثانویه شیعه، از جمله بحارالانوار هم می‌توانیم این روایت را تنها به نقل از صحاح اهل سنت بیابیم.


بر این اساس، این روایت را نمی‌توان از روایاتی دانست که شیعیان متصدی پاسخ‌گویی به آن بوده و شبهات موجود پیرامون آن را برطرف کنند. با این وجود، ممکن است که این روایت:

۳.۱ - نکته اول

یا در ارتباط با آشوب‌هایی (مانند جنگ جمل) باشد که بعد از وفات پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله و با محوریت عایشه صورت گرفته است.

۳.۲ - نکته دوم

یا این‌که خانه عایشه موضوعیتی نداشته و اشاره پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله به سرزمینی بوده که اتفاقاً خانه عایشه نیز در آن جهت واقع شده است؛ چون در روایتی دیگر که آن نیز از صحاح اهل سنت نقل شده است، بیان شده که فتنه‌ای از جانب شرق ایجاد خواهد شدو با بررسی موقعیت جغرافیایی خانه عایشه نسبت به منبر پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ در مسجدالنبی پی خواهیم برد که اگر ایشان بر منبر نشسته باشند، خانه عایشه در سمت شرق ایشان قرار خواهد گرفت.

۳.۳ - نکته سوم

و شاید پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ با یک کلام، هر دو مورد فوق را اراده کرده باشد.


البته بیان این نکته نیز ضروری است که خانه عایشه در حقیقت خانه پیامبر بوده است.


۱. صحیح بخاری، ج ۴، ص ۴۶، دارالفکر، بیروت، ۱۴۰۱ ه ق.
۲. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج ۳۲، ص ۲۸۷، مؤسسة الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ ه ق.    



پایگاه اسلام کوئست.    






جعبه ابزار