• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حافظان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حافظان، فرشتگان، اعمال، انسان.
پرسش: چرا فرشتگان اعمال انسان را می‌نویسند؟
پاسخ:



در قرآن می‌خوانیم که فرشتگان حافظان اعمال انسان‌ها هستند:
«وَ إِنَّ عَلَیْکُمْ لَحافِظینَ. کِراماً کاتِبینَ. یَعْلَمُونَ ما تَفْعَلُون»؛ و البته بر شما نگهبانانی است. بزرگوارانی نویسنده (از فرشتگان). که (ظاهر و باطن و خلوص و ریا و مراتب کمال و نقص) آن‌چه را می‌کنید می‌دانند.

۱.۱ - مراد از حافظان

منظور از «حافظین» در این آیه شریفه، فرشتگانی هستند که مأمور حفظ و نگهداری اعمال انسان‌ها اعم از نیک و بد هستند.

۱.۲ - آیه ۱۸ سوره ق

در آیه دیگری از قرآن تعبیر به «رقیب» و «عتید» شده است: «ما یَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلاَّ لَدَیْهِ رَقیبٌ عَتید»؛ «هیچ سخنی را بر زبان نمی‌آورد، جز آن‌که در نزد او فرشته مراقب حاضر و آماده‌ای (برای نوشتن) است».

۱.۳ - آیه ۱۷ سوره ق

و در آیه دیگری می‌خوانیم: «إِذْ یَتَلَقَّی الْمُتَلَقِّیانِ عَنِ الْیَمینِ وَ عَنِ الشِّمالِ قَعیدٌ»؛ «(به یاد آر) آن‌گاه که آن دو (فرشته) دریافت‌کننده، از راست و از چپ او نشسته (افکار و اعمال او را) دریافت می‌کنند».


این آیات شریفه اشاره دارند به این‌که اعمال انسان غیر از طریق یادآوری خود صاحب عمل، ‌از راه دیگری نیز محفوظ است و آن محفوظ بودن با نوشتن فرشتگان نویسنده اعمال است که در طول زندگی هر انسانی موکل بر او هستند و انسان‌ها بر معیار آن اعمال، پاداش و کیفر می‌بینند.

۲.۱ - آیه ۱۴ سوره اسراء

هم‌چنان که فرمود: «اقْرَأْ کِتابَکَ کَفی‌ بِنَفْسِکَ الْیَوْمَ عَلَیْکَ حَسیباً»؛ «نامه‌ات را بخوان؛ کافی است که امروز خودت حسابرس خود باشی».


درباره این‌که چرا خداوند فرشتگان را بر انسان گماشته است، دلایلی بیان شده است؛ از جمله:

۳.۱ - اول

تا انسان گمان نکند که خداوند از اعمال آنان بی‌خبر است و این یک نوع لطفی است از جانب خداوند بر انسان ؛ زیرا وقتی انسان بداند که خداوند فرشتگانی را گماشته تا به‌صورت ویژه از اعمال او مراقبت ‌کنند، انگیزه‌اش برای دوری از گناه بیش‌تر می‌شود.

۳.۱.۱ - روایتی از امام صادق

شخصی از امام صادق علیه‌السلام پرسید: علت وجود فرشتگان مأمور ثبت اعمال نیک و بد انسان‌ها چیست، درحالی‌که می‌دانیم خداوند: «عَالِمُ السِّرِّ وَ مَا هُوَ أَخْفَی‌» است؛ یعنی هر چیزی را که از آن مخفی‌تر نیست می‌داند؟! امام علیه‌السلام در پاسخ فرمود: «خداوند این فرشتگان را به عبادت خود دعوت کرد و آنها را شهود بر بندگانش قرار داد، تا بندگان به خاطر مراقبت آنان، بیش‌تر مراقب اطاعت الهی باشند، و از عصیان او بیشتر ناراحت شوند، و چه بسیار بنده‌ای که تصمیم به گناه می‌گیرد سپس به یاد فرشته می‌افتد و خودداری می‌کند، می‌گوید: پروردگارم مرا می‌بیند، و فرشتگان حافظ اعمال نیز گواهی می‌دهند. علاوه بر این، خداوند به رحمت و لطفش اینها را مأمور بندگان کرده، تا به فرمان خدا شیاطین سرکش را از آنها دور کند، و هم‌چنین جانوران زمین و آفات بسیار را که آنها نمی‌بینند، تا آن زمان که فرمان خدا و مرگ آنها فرا رسد».

از این روایت به‌خوبی استفاده می‌شود که آنها علاوه بر مأموریت ثبت اعمال، مأمور حفظ انسان از حوادث ناگوار و آفات و وسوسه‌های شیاطین نیز هستند.

۳.۲ - دوم

از آن‌جا که نظام عالم براساس اسباب و مسببات شکل گرفته است، برخی فرشتگان نیز اسبابی برای ثبت و ضبط اعمال انسان‌ها هستند‌.


بنابراین علاوه بر احاطه علمی خداوند بر ظاهر و باطن انسان، دو فرشته نیز مراقب اعمال اویند که از طرف راست و چپ از او مراقبت می‌کنند، پیوسته، ‌با او هستند و لحظه‌ای از او جدا نمی‌شوند.


۱. انفطار (۸۲)، آیه ۱۰ ۱۲.    
۲. شیخ طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، با مقدمه:شیخ آقا بزرگ تهرانی، تحقیق:قصیر عاملی، احمد، ج ‌۱۰، ص ۲۹۲، دار احیاء التراث العربی، بیروت، بی‌تا.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‌۲۶، ص ۲۲۴، دارالکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    
۴. ق (۵۰)، آیه ۱۸.    
۵. ق (۵۰)، آیه ۱۷.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‌۲۰، ص ۲۲۶، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، ۱۴۱۷ق.    
۷. اسراء (۱۷)، آیه ۱۴.    
۸. طبرسی، احمد بن علی، الاحتجاج علی أهل اللجاج، محقق و مصحح:خرسان، محمدباقر، ج ‌۲، ص ۹۵، نشر مرتضی، مشهد، چاپ اول، ۱۴۰۳ق.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‌۲۶، ص ۲۲۶، دارالکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    
۱۰. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‌۱۸، ص ۳۴۷ ۳۴۸، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، ۱۴۱۷ق.    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : حساب | کلام | معاد شناسی




جعبه ابزار