• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جایگاه سید

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: سید، بهشت، جهنم، کافر، مؤمن، حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها، ذریه، آتش.
پرسش: آیا این حرف درست است که خدا در بهشت برای هر سید، یک جا یا یک قطعه زمین قرار داده است؟

پاسخ:



حدیثی وجود دارد مبنی بر این‌که هر فرد ـ چه سید و چه غیر سید ـ جایی در بهشت و جایی در جهنم دارد: «کسی نیست مگر این‌که جایگاهی در بهشت و جهنم دارد. کافر جایگاه آتش مؤمن را در جهنم به ارث می‌برد و مؤمن جایگاه بهشت کافر را به ارث می‌برد و این معنای سخن خداوند است که فرمود: أُورِثْتُمُوها بِما کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ»‌.
[۱] طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، بلاغی، محمدجواد، ج ‌۴، ص ۶۴، ناصر خسرو، تهران، چاپ سوم، ۱۳۷۲ش.



اما روایتی که به‌صراحت بگوید هر سید جایی در بهشت داشته باشد، با جست‌وجویی که ما در منابع روایی داشتیم، بدان دست نیافتیم.




۳.۱ - روایتی از شیعه و سنی

البته حدیثی از منابع اهل سنت و شیعه گزارش شده است که خداوند آتش جهنم را بر اولاد فاطمه ـ علیهاالسلام ـ حرام کرده است: «کسی از فرزندان حضرت فاطمه ـ علیهاالسلام ـ به جهنم نمی‌رود».

۳.۲ - روایتی از پیامبر اکرم

از پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نقل شده است: فاطمه ـ علیهاالسلام ـ عفت خود را حفظ نمود، خداوند ذریه او را بر آتش حرام کرد.
[۲] ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل ابی‌طالب، ج ۳، ص ۳۲۵ ؟؟؟، مؤسسه انتشارات علامه، قم، ۱۳۷۹ق.



اما با توجه به تفاسیر ی که از سوی امامان ـ علیهم‌السلام ـ به دست ما رسیده، این حکم (حرام بودن آتش جهنم بر اولاد فاطمه) فقط شامل اولاد بدون واسطه آن‌ حضرت می‌شود نه با واسطه.

۴.۱ - استناد به روایاتی درباره قاعده اولاد بی‌واسطه

در این رابطه به دو روایت اشاره می‌کنیم:

۴.۱.۱ - ۱. روایتی از شیخ صدوق

شیخ صدوق (ره) در کتاب معانی الاخبار از محمد بن مروان روایت کرده است: به امام صادق ـ علیه‌السلام ـ گفتم: آیا این سخن «همانا فاطمه ـ علیهاالسلام ـ عفت خود را حفظ کرد پس خداوند ذریه او را بر آتش حرام کرد»، از سخنان رسول خداست؟ امام صادق ـ علیه‌السلام ـ در جواب فرمود: بله و منظور از ذریه حضرت فاطمه، حسن و حسین و زینب و ام‌کلثوم هستند.

۴.۱.۲ - ۲. روایتی از محمد بن احمد سنانی

محمد بن احمد سنانی از حسن بن موسای وشّاء بغدادی روایت می‌کند: من در خراسان در مجلس علی بن موسی الرضا ـ علیه‌السلام ـ بودم و زید بن موسی (معروف به زید النار) در آن‌جا حاضر بود و به جماعت حضار، فخر می‌فروخت که ما چنین و چنان هستیم و امام رضا ـ علیه‌السلام ـ که با دیگران مشغول گفت‌وگو بود، سخنان زید را شنید و رو به او کرده گفت: ای زید! آیا حرف‌های ناقلان کوفه‌ تو را مغرور کرده و فریب‌خورده‌ای که روایت می‌کنند: «فاطمه ـ علیهاالسلام ـ عفت خود را حفظ کرد و خداوند آتش را بر ذریه او حرام نمود»؟ به خدا سوگند! این فقط برای حسن و حسین و فرزندان بلاواسطه آن حضرت است، نه دیگران؛ اما این‌که موسی بن جعفر ـ علیه‌السلام ـ پدرت اطاعت خدا کند، روزها را روزه بگیرد و شب‌ها را به نماز و عبادت بپردازد و تو معصیت و نافرمانی خدا کنی، سپس در روز رستاخیز هر دو در عمل مساوی باشید و جزای هر دو بهشت باشد، پس در این صورت بدون تردید تو گویا عزیزتر از او در نزد خدا خواهی بود (چون او با طاعات خود مستحق بهشت شده است و تو بدون ‌طاعت و با معصیت همان پاداش را گرفته‌ای). آری علی بن الحسین ـ علیه‌السلام ـ فرموده است: برای نیکوکار ما دو چندان پاداش و اجر است و برای بدکار ما دو چندان عذاب و جریمه.
[۴] شیخ صدوق، عیون‌ أخبارالرضا (ع)، ج ۲، ص ۲۳۲ ؟؟؟، جهان، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۸ق.




۱. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، بلاغی، محمدجواد، ج ‌۴، ص ۶۴، ناصر خسرو، تهران، چاپ سوم، ۱۳۷۲ش.
۲. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل ابی‌طالب، ج ۳، ص ۳۲۵ ؟؟؟، مؤسسه انتشارات علامه، قم، ۱۳۷۹ق.
۳. صدوق، معانی الأخبار، ص ۱۰۶، دفتر انتشارات اسلامی، قم، ۱۳۶۱ش.    
۴. شیخ صدوق، عیون‌ أخبارالرضا (ع)، ج ۲، ص ۲۳۲ ؟؟؟، جهان، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۸ق.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : سادات | نسب شناسی




جعبه ابزار