• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جایگاه دانشمند در اسلام

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: علم آموزی، علم، تقوا.

پرسش: آیا از نظر دین اسلام بین یک فرد دانشمند با یک کارگر ساده فرقی هست؟

پاسخ: در مکتب اسلام اولین امتیاز و ملاک برتری انسان‌ها در مقایسه با یکدیگر تقوا است، اما در دایره مؤمنان و پرهیزکاران، دانشمندان به یقین در جایگاه بالاتری نسبت به عموم مردم قرار دارند که در آیات روایات نیز به آن اشاره شده است.




اگرچه در مکتب اسلام اولین امتیاز و ملاک برتری انسان‌ها در مقایسه با یکدیگر تقوا است، اما در دایره مؤمنان و پرهیزکاران، دانشمندان به یقین در جایگاه بالاتری نسبت به عموم مردم ایستاده‌اند. قرآن کریم در این باره می‌فرماید:«... قُلْ هَلْ یَسْتَوِی الَّذینَ یَعْلَمُونَ وَ الَّذینَ لا یَعْلَمُونَ...؛بگو: آیا کسانی که می‌دانند با کسانی که نمی‌دانند یکسان‌اند؟!»
در جایی دیگر می‌فرماید:«... یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَ الَّذینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجاتٍ...؛ خداوند کسانی را که ایمان آورده‌اند و کسانی را که علم به آنان داده شده، درجات عظیمی می‌بخشد.»


جابر بن عبد الله انصاری در همین ارتباط از پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله) چنین نقل می‌کند:«...و فضل العالم علی سائر الناس کفضلی علی أدناهم...؛ و برتری دانشمند بر دیگر مردم مانند برتری من نسبت به پایین‌ترین فرد امّتم می‌باشد.»
از این‌رو است که امام صادق (علیه السلام) می‌فرماید دانشمندان وارثان پیامبران‌اند: «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام) قَالَ: إِنَّ الْعُلَمَاءَ وَرَثَةُ الْأَنْبِیَاءِ...»؛
بنابر این، با توجه به آیات و روایات، عالمان و اندیشمندانی که علمشان در جهت خدمت دین و دنیای مردم و جامعه باشد در مقایسه با دیگر اقشار، دارای جایگاهی برتر و والاتر نزد خداوند هستند.


البته از این قاعده استثنا خواهند بود، برخی از دانشمندانی که علم و دانش آنها نه تنها نفعی عاید جامعه نمی‌کند، بلکه در تضاد با مصالح جامعه و اعتقاد دینی مردم می‌باشد، بدیهی است که اینان نه تنها علمشان دارای ارزش نیست و برای آنها نزد خداوند مقامی کسب نمی‌کند که آنها را حتی از چهارپایان نیز پست‌تر و پایین‌تر می‌نماید. در این‌ صورت به یقین کارگران ساده با تقوا از چنین دانشمندانی به مراتب بالاترند: «وَ اتْلُ عَلَیْهِمْ نَبَأَ الَّذی آتَیْناهُ آیاتِنا فَانْسَلَخَ مِنْها فَأَتْبَعَهُ الشَّیْطانُ فَکانَ مِنَ الْغاوین؛ و بر آنها بخوان سرگذشت آن‌کس را که آیات خود را به او دادیم ولی (سرانجام) خود را از آن تهی ساخت و شیطان در پی او افتاد، و از گمراهان شد!»
گاهی در میان مردم افرادی پیدا می‌شوند که از نظر علم دین و کمال معنوی به درجه بالایی می‌رسند و پا به مرحله‌ای می‌گذارند که باید یک انسان کامل و عارف فرزانه باشند و به اوج معنویت و عرفان برسند، ولی در اثر دنیاپرستی و خودخواهی و ریاست طلبی آن‌چنان در گمراهی فرو می‌روند که گویا علم و کمالی نداشتند و به حدی از شقاوت می‌رسند که به تعبیر قرآن، شیطان همراه و ملازم آنان می‌شود: «فَأَتْبَعَهُ الشَّیْطانُ».
شایان توجه است آنچه که در تفاوت جایگاه دانشمندان با سایر افراد بیان شد، جایگاه معنوی و ارزشی آنها نزد خداوند است، اما در مقابل قانون و حقوق شهروندی تمام افراد جامعه مساوی‌اند.


۱. زمر/سوره۳۹، آیه۹.    
۲. مجادله/سوره۵۸، آیه۱۱.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج‌۹، ص۳۸۰.    
۴. کلینی، محمد بن یعقوب، الاصول من کافی، ج‌۱، ص۳۲، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۵. اعراف/سوره۷، آیه۱۷۵.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «جایگاه دانشمند در اسلام»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۵/۴.    



جعبه ابزار