• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ثواب زیارت قبر عبدالعظیم حسنی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: زیارت قبر عبدالعظیم حسنی (علیه‌السلام)، زیارت امام حسین (علیه‌السلام)، ثواب.

پرسش: در مورد حدیث حضرت ‌هادی (علیه‌السلام): «من زار قبر عبدالعظیم الحسنی بِرِیْ، کمن زار الحسین بکربلا» توضیح دهید؟

پاسخ: ثواب زیارت قبر حضرت عبدالعظیم حسنی، گویا با ثواب زیارت ابی‌عبدالله (علیه‌السلام)، برابری می‌کند؛ چراکه عبدالعظیم حسنی، عمر خویش را در راه اعتلای فرهنگ قرآن و اهل بیت (علیهم‌السلام)، سپری کرد. خط او، همان خط اهل بیت (علیهم‌السلام) و اعتقاداتش همان اعتقادات اهل بیت (علیهم‌السلام) بود. هم‌چنین حرم او می‌تواند به عنوان محلی برای نشر آثار و معارف توحیدی قرآن و اهل بیت (علیهم‌السلام) باشد.



افزون بر وجوب دوستی اولیای الهی، محبت دوستان ایشان نیز واجب است.

۱.۱ - حدیثی از امام صادق

امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: «...و الولایةُ للمؤمنین الذینَ لمْ یغیَّروا و لم یبدَّلوا بعدَ نبیِّهم ـ صلّی اللّه علیه و آله و سلّم ـ واجبةٌ مثلُ سلمانُ فارسی و... و مَنْ نَحا نحوَهم و فَعَلَ مثلَ فعْلِهم و الولایةُ لِاتباعِهم و المُقْتَدین بهم و بهُداهمْ واجبةٌ؛
[۲] جوادی آملی، عبدالله، ادب فنای مقربان، ج۱، ص۶۲، مرکز نشر اسراء، چاپ اول، ۱۳۸۱.
محبت به اشخاصی که بر پیمان خویش، پای فشرده و وفادار ماندند و سنت پیامبر اکرم را تغییر ندادند، مانند سلمان فارسی و... واجب است و نیز محبت کسانی که مثل کار ایشان را انجام دهند... . امام (علیه‌السلام) علت این وجوب را تبعیت و اقتدا از هدایت آنان می‌داند.


حضرت عبدالعظیم حسنی افتخار درک سه امام را داشته است: امام رضا، امام جواد و امام‌ هادی (علیهم‌السلام). از اوان جوانی تا پایان عمر، در راه نشر و اعلان سخن آنان کوشید و از هیچ تهدید و فشاری واهمه نداشت. عبدالعظیم حسنی، شخصی است باورع، عابد، معروف به امانت‌داری و صداقت در گفتار، موحد و عادل، دارای روایت‌های زیاد، و وقتی که دین خود را بر امام‌ هادی (علیه‌السلام)، عرضه می‌دارد، مورد تأیید کامل امام قرار می‌گیرد.
[۵] پورامینی، محمدباقر، حضرت عبدالعظیم حسنی، ص۷۲، نشر محبت، چاپ اول، چاپ فجر اسلام، ۱۳۷۷.



عبدالعظیم حسنی به خاطر فشار و محدودیت‌های اعمال شده بر سادات بنی‌هاشم از طرف حکومت سفاک عباسی، مدینه را ترک گفت و ظاهراً برای ارتباط با امام‌ هادی (علیه‌السلام) به سامرا رفت و بعد از مدتی به «ری» آمد.


عبدالعظیم در ری، وکیل امام‌ هادی (علیه‌السلام) بوده و با وجود او نیازی نبود تا شیعیان برای پاسخ به سؤالاتشان، جان خویش را به خطر ‌انداخته و به سامرا بروند.


با این شأن و جایگاه، روایتی از امام‌ هادی (علیه‌السلام) در فضیلت زیارت قبر عبدالعظیم حسنی وارد شده است: «شخصی از شیعیان ری به حضور امام‌ هادی (علیه‌السلام) رسید، حضرت به او فرمود: کجا بودی؟ او گفت: به زیارت امام حسین (علیه‌السلام) رفته بودم. امام فرمودند: اما اِنّک لو زُرتَ قبر عبدالعظیم عندکم، لکُنتَ کمن زار الحسین؛ اگر قبر عبدالعظیم را ـ که در جوار شماست ـ زیارت کنید، مانند آن است که قبر حسین (علیه‌السلام) را زیارت کرده باشید».
[۷] محدث نوری، میرزا حسین، مستدرک الوسائل، ج۳، ص۶۱۶.
[۸] پورامینی، محمدباقر، حضرت عبدالعظیم حسنی، ص۱۳۷، نشر محبت، چاپ اول، چاپ فجر اسلام، ۱۳۷۷.
[۹] پورامینی، محمدباقر، حضرت عبدالعظیم حسنی، نشر محبت، چاپ اول، چاپ فجر اسلام، ۱۳۷۷.



یعنی ثواب زیارت قبر عبدالعظیم حسنی، گویا با ثواب زیارت ابی‌عبدالله (علیه‌السلام)، برابری می‌کند؛ چراکه عبدالعظیم حسنی، عمر خویش را در راه اعتلای فرهنگ قرآن و اهل بیت (علیهم‌السلام)، سپری کرد. خط او همان خط اهل بیت (علیهم‌السلام) و اعتقاداتش همان اعتقادات اهل بیت (علیهم‌السلام) بود. هم‌چنین حرم او می‌تواند به عنوان محلی برای نشر آثار و معارف توحیدی قرآن و اهل بیت (علیهم‌السلام) باشد. لذا امام ‌هادی (علیه‌السلام)، چنین ثوابی را برای زیارت قبر او بیان می‌کنند و هیچ بعدی ندارد خداوند به عنوان فضل و کرم خود، ثوابی بسان ثواب زیارت امام حسین (علیه‌السلام) به زائران عبدالعظیم حسنی عنایت کند.


۱. اختران فروزان ری و طهران، محمد شریف رازی.
۲. زندگانی حضرت عبدالعظیم، محمد شریف رازی.
۳. عبدالعظیم حسنی حیاته و مسنده، عزیزالله عطاردی.


۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۲۷، ص۵۲.    
۲. جوادی آملی، عبدالله، ادب فنای مقربان، ج۱، ص۶۲، مرکز نشر اسراء، چاپ اول، ۱۳۸۱.
۳. قمی، عباس، سفینة البحار، ج۳، ص۳۰۶، بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ اول، ۱۴۱۸ق.    
۴. شیخ صدوق، محمد بن علی، کمال‌الدین و تمام النعمة، ج۲، ص۳۷۹.    
۵. پورامینی، محمدباقر، حضرت عبدالعظیم حسنی، ص۷۲، نشر محبت، چاپ اول، چاپ فجر اسلام، ۱۳۷۷.
۶. محدث نوری، میرزا حسین، مستدرک الوسائل، ج۱۰، ص۳۶۷.    
۷. محدث نوری، میرزا حسین، مستدرک الوسائل، ج۳، ص۶۱۶.
۸. پورامینی، محمدباقر، حضرت عبدالعظیم حسنی، ص۱۳۷، نشر محبت، چاپ اول، چاپ فجر اسلام، ۱۳۷۷.
۹. پورامینی، محمدباقر، حضرت عبدالعظیم حسنی، نشر محبت، چاپ اول، چاپ فجر اسلام، ۱۳۷۷.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ثواب زیارت قبر عبدالعظیم حسنی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۳/۰۹.    



جعبه ابزار