• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توبه از حق الله و حق الناس

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حق الله، حق الناس، گناه.

پرسش: آیا فردی که مرتکب گناهان زیادی اعم ازحق الله و حق الناس شده راهی برای توبه دارد؟ همچنین در کافی‌نت‌ها به‌وسیله فیلتر‌شکن که از دوستم گرفتم از سایت‌های مستهجن استفاده کرده‌ام برای جبران آن چه باید بکنم؟

پاسخ: گناه و معصیت، باعث نابودی انسان و توبه و تصمیم جدی به ترک گناه حرکت به سوی نجات است. و این که در خلوت انسان در پیشگاه خدا از گناهان خود، احساس شرمندگی کند، نشان از طینت پاک او دارد و نشانه این است که خداوند مهربان به او عنایت دارد، پس لازم است این لطف و عنایت پروردگار را غیمت شمرده و قبل از اینکه فرصت از دست برود با توبه واقعی برای همیشه خود را از آثار گناهان خود پاک سازد و نسبت به انجام واجبات الاهی اقدام و در خصوص قضاء اعمالی را که ترک نموده‌اید مبادرت ورزید. و بداند که خداوند در این راه یار و مددکار او و همواره در کنار اوست. ضمناً چون بعضی از قسمت‌های سؤال شما جنه فقهی داشت لازم دانستیم از دفاتر مراجع عظام استفتاء کنیم، که در پاسخ تفصیلی آمده است.



گناه و معصیت، مانند لجن زار متعفنی است که انسان، هر چه بیشتر در آن فرو می‌رود، خود را به نابودی نزدیک می‌کند، اما توبه و تصمیم جدی انسان به ترک گناه حرکت به سوی نجات و خود یک پیروزی بزرگ است که درهای رحمت الهی را به روی انسان می‌گشاید. کسی که به این مرحله (توبه) رسیده به پیروزی بزرگی دست یافته است، و باید سعی کند انگیزه خود را برای مبارزه با گناه، قوی‌تر نماید، و برای همیشه این حالت را در خود حفظ کند.
نکته بسیار مهم در این راه، استعانت از لطف و عنایتی است که خداوند نسبت به توبه کنندگان دارد؛ زیرا توبه واقعی همه مبغوضیت‌های گناه و عقوبات اخروی و آثار منفی آنرا در پیشگاه خداوند از بین می‌برد، همانطوریکه خداوند فرموده است: «قُلْ یا عِبادِیَ الَّذینَ اَسْرَفُوا عَلی‌ اَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ اِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً اِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحیمُ؛ ای بندگان من که بر خود اسراف و ستم کرده‌اید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خدا همه گناهان را می‌آمرزد، زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است.»


البته تمام سعی شیطان این است تا با ایجاد وسوسه و یاس موجبات دوری بندگان صالح را از خداوند متعال، مهربان و بخشنده فراهم نموده و آنها را چنان غرق در گناه و معصیت نماید که از رحمت و هدایت خداوند دور شوند. در حالی که خداوند همه بندگانش حتی گناه کاران و ظالمان را نیز دوست دارد. و خواهان هدایت و سعادت آنان است. البته از اعمال و کارهای ناشایست آنان بیزار است به همین جهت بهترین و عزیز‌ترین بندگان خود یعنی انبیاء و ائمه (علیه‌السّلام) را برای راهنمایی هدایت آنان فرستاده و به همین دلیل است که دراین زمان یکی از عزیزترین اولیاء خود یعنی حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) را زنده و در حال غیبت نگه داشته تا بتواند فارغ از مکر و توطئه دشمنان از طریق نائبان و نمایندگان خود آنان را در یافتن مسیر هدایت یاری رساند پس هیچ گناه کاری در هیچ شرایطی هر چند گناهان او زیاد باشد حق ندارد از رحمت پرودگار مایوس باشد. چرا که یاس از رحمت خداوند، سوء ظن به او و بزرگ‌ترین گناه است.


بر این اساس همین‌اندازه که در خلوت خود در پیشگاه خدا از گناهان خود، احساس شرمندگی می‌کنید، نشان از طینت پاک شما دارد و نشانه این است که خداوند مهربان به شما عنایت دارد، و همین که شما به دنبال راهی برای جبران گناهان و لغزش‌های گذشته خود هستید، علامت این است که خداوند چنین فکری را به ذهن شما وارد کرده تا به این وسیله خود را با کمک و عنایت خالق مهربان از بیماری گناهانتان نجات دهید.
پس این لطف و عنایت پروردگار را غیمت شمرده و قبل از اینکه فرصت از دست برود با توبه واقعی برای همیشه خود را از آثار گناهان خود پاک سازید و بدانید که خداوند در این راه یار و مددکار شما و همواره در کنار شماست و شما را تنها نخواهد گذاشت.
امید به رحمت پرودگار و ندامت و پشیمانی از گناهان و در نهایت توبه واقعی و خالصانه گامی مهم به سوی محبوب خدا شدن و راهی است هموار به سوی هدایت، که شیطان از آن نگران و ناراحت است.


ضمناً چون بعضی از قسمت‌های سؤال شما جنبه فقهی داشت لازم دانستیم از دفاتر مراجع عظام استفتاء کنیم، که پاسخ آنان به‌شرح زیر است:


۴.۱ - آیت‌الله العظمی خامنه‌ای

جواب دفتر حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای(مد‌ظله‌العالی): استفاده از نرم افزار فیلتر شکن جهت وارد شدن به سایت‌های فیلتر شده برای دیدن تصاویر و فیلم‌های مستهجن و همچنین استفاده از آن بدون اطلاع صاحب کافی نت جایز نیست. که در صورت امکان به دسترسی به آنها (صاحبان کافی نت)، لازم است به اطلاع آنها رسانده شود.
در خصوص امر به معروف نمودن و نهی از منکر نمودن فردی که چنین نرم افزاری را به شما داده است لازم به ذکر است که: اگر شرایط امر به معروف و نهی از منکر فراهم باشد، امر و نهی زبانی بر شما واجب است.

۴.۲ - آیت‌الله العظمی سیستانی

جواب دفتر حضرت آیت‌الله العظمی سیستانی (مد‌ظله‌العالی): نامه شما را خواندیم امیدواریم که خداوند متعال شما را در مسیر ترک کارهای ناشایست کمک کند البته در صورتیکه واقعاً توبه کنید خداوند توبه شما را قبول خواهد کرد خود این وعده را به گناهکاران داده است. البته استفاده حرام از امکانات اینترنت فیلتر شده یا نشده حرام است. ولی واجب نیست که شما به صاحبان کافی نت‌ها این موضوع را ابلاغ کنید خصوصاً در صورتی که رسیدن به آنان برای شما مقدور نباشد و یا باعث اشاعه فحشا شود موفق باشید.

۴.۳ - آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی

جواب دفتر حضرت آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی (مد‌ظله‌العالی): با تمام گناهان و مشکلات عظیمی که در زندگی داشته‌اید یک نقطه مثبت و بسیار خوب در زندگی شما پیدا شده و آن این است که فکر بازگشت و توبه و جبران گذشته را دارید. جدا از تمام گناهان خود توبه کنید و تمام آثار آن را به هر نحو که بتوانید از بین ببرید. نماز را از همین امروز شروع کنید و اگر اموال حرام قطعی در زندگی شما هست برای ما بنویسید تا راه حل آن را نشان دهیم، امیدواریم آینده خوب و سالمی داشته باشید، ما هم برای موفقیت شما دعا می‌کنیم.
لازم به ذکر است که استفاده از فیلتر شکن در موارد مذکور جایز نیست. که باید سریعاً نسبت به رفع آن فیلتر شکن‌ها اقدام نمایید و افرادی که دنبال چنین کارهایی هستند را با زبان خوش و لحن ملایم امر به معروف و نهی از منکر نمایید.


۱. زمر/سوره۳۹، آیه۵۳.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «توبه از حق الله و حق الناس»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۸/۷.    



جعبه ابزار