• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تهیه غذا در خانه حضرت فاطمه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ائمه، تهیه غذا، خانه حضرت فاطمه، تسبیحات حضرت فاطمه.

پرسش: آشپزی و تهیه غذا در خانه حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیهم) چگونه بوده است؟

پاسخ اجمالی: در روزگار ائمه تهیه نان در خانه کار بس مشکل و طاقت‌فرسا بود که باعث زخم شدن و تاول زدن دستها می‌شد در خانه حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیهم) این کار را حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) به عهده داشت.



یکی از کارهایی که حضرت فاطمه (علیهاالسلام) به عهده گرفت، تهیه نان در خانه بود. این به معنای آرد کردن گندم ذخیره شده در انبار خانه با یک دستاس کوچک خانگی بود. دستاسی که نه با نیروی باد و آب، که با نیروی دست می‌چرخید. گندم را میان دو سنگ حلقه‌ای و گرد می‌ریختند و یکی از سنگ‌ها را چندان می‌چرخاندند تا گندم را خرد و آرد کند. کاری طاقت فرسا که تاول‌هایی نمایان بر دست‌های فاطمه می‌نشاند و امام علی (علیه‌السّلام) و پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را به هنگام حضورشان در خانه و کنار حضرت فاطمه (علیهاالسلام)، به کمک او کشاند.
[۱] ر.ک: ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۲۵۷، ح۱۸۵.
حضرت فاطمه (علیهاالسلام) این آرد را با آب و دیگر مواد لازم، مخلوط و خمیر می‌کرد.
[۲] ر.ک: ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۲۵۵ همیاری.
سپس آن را به قطعه‌های کوچکی تقسیم کرده و ورز می‌دادند و پس از گستردن بر روی چوب یا پارچه‌ای ضخیم، آن را به دیواره تنور می‌زد. در واقع، حضرت فاطمه (علیهاالسلام) کار یک نانوا را در خانه خود انجام می‌داد. مسلّم این تنها غذایی نبوده است که حضرت فاطمه (علیهاالسلام) برای شوی و فرزندان خردسالش تهیه می‌کرده است. گزارش کمک امام علی (علیه‌السّلام) به حضرت فاطمه (علیهاالسلام) در پاک کردن عدس و صدر روایتی که زمینه تشریع تسبیحات حضرت فاطمه (علیهاالسلام) را بیان کرده،
[۵] ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۲۸۱، ح۲۰۲.
برای اثبات این امر کافی است. روشن است که پختن غذا، نیازمند فعالیت‌های متعددی است که از افروختن آتش تا شستشوی ظرف‌ها را در بر می‌گیرد.


شایان گفتن است که آشپزی و طبخ غذا، وظیفه حقوقی زن و از جمله حضرت فاطمه (علیهاالسلام) نبود، اما از کارهای درون خانه به شمار می‌آمد و این به معنای التزام به انجام آن بود. این تعهد شایسته بر پایه توافق اولیه و تقسیم کاری بود که در آغاز زندگی مشترکشان با امام علی (علیه‌السّلام) و به راهنمایی پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) صورت گرفت و حضرت فاطمه آن را شادمانه پذیرفته بود.
[۶] ر.ک: ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۲۵۵، ح۱۸۰.

حضرت فاطمه (علیهاالسلام) حتی در سال‌های پایانی زندگی که خدمتکار وفاداری به نام فضّه داشت، بخشی از کارها را خود انجام می‌داد تا فضّه نیز به دیگر کارهایش، از جمله عبادت، برسد. امری که نشان‌دهنده و تایید کننده فراوانی کارهای خانه در آن روزگار است.
[۷] ر.ک: ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۲۸۵، تقسیم کار با خدمت‌کار.



۱. ر.ک: ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۲۵۷، ح۱۸۵.
۲. ر.ک: ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۲۵۵ همیاری.
۳. ر.ک:سبزواری، حسن بن محمد، جامع الاخبار، ص۱۰۲.    
۴. مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج۱۰۴، ص۱۳۲.    
۵. ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۲۸۱، ح۲۰۲.
۶. ر.ک: ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۲۵۵، ح۱۸۰.
۷. ر.ک: ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۲۸۵، تقسیم کار با خدمت‌کار.



سایت‌ حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «تهیه غذا در خانه حضرت فاطمه» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۳/۳۱.    


رده‌های این صفحه : فضائل حضرت فاطمه




جعبه ابزار