• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تاریخچه دعای ندبه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دعای ندبه .
پرسش: تاریخچه دعای ندبه و سند آن و متن دعای ندبه از کیست و از چه زمانی در کشور ما خوانده می‌شود؟
پاسخ:



یکی از دانشمندان اسلامی به نام حاج شیخ عباس‌علی ادیب اصفهانی، کتابی به نام وظائف الشیعه در شرح دعای ندبه نوشته است. در مقدمه آن کتاب می‌فرماید:‌ مرحوم محدث نوری که در فن رجال و حدیث استاد و اهل خبره است، در کتاب تحیه الزائر می‌فرماید: این دعا در سه کتاب نقل شده است:


۱. مصباح الزائر، علی بن طاووس؛
۲. مزار کبیر، شیخ محمد بن المشهدی؛
۳. مزار قدیم.


و هر سه کتاب از شیخ ابوالفرج محمد بن علی بن یعقوب بن اسحاق بن ابی‌قره القنانی الکاتب نقل می‌کنند و او از کتاب ابی‌جعفر محمد بن حسین بن سفیان البزوفری نقل می‌کند که این دعا از حضرت مهدی ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ به ما رسیده است.


ناقلین حدیث همه افراد معتبر و شایسته و اهل تقوا می‌باشند.


مرحوم محدث نوری بعد از اینکه شرح حال تک‌تک افراد را بررسی می‌نماید، در خاتمه می‌فرماید: یا اینکه سند این دعای شریف نسبت به دعا ها و زیارات مأثوره (یعنی وارده از معصومین) برابر، بلکه بالاتر است، مضامین و عبارات لطیفه آن نیز بهترین شاهد است که از مطلع انوار ائمه اطهار صادر شده است.


دانشمندان اسلامی در سند مستحبات ، دقت زیاد را لازم نمی‌دانند و گفته‌اند: خواندن این دعا در چهار عید مستحب است: جمعه ، عید قربان ، عید غدیر، عید فطر .


ین دعا به منزله زیارت حضرت مهدی ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ است.


در دعای ندبه اشاراتی به بعضی از عقاید دینی شیعه و وظایف مذهبی (مانند شرط امامت ، نبوت و امثال ذلک) شده است.
[۱] وظائف الشیعه، حاج شیخ عباس‌علی ادیب اصفهانی، ص ۲ ـ ۴.

بنابراین می‌توان گفت: این دعا از زمان غیبت کبرا در بین شیعه مطرح شده؛ ولی در این پنجاه سال مخصوصاً سال‌های اخیر بیشتر مورد توجه شیعه واقع شده است.


۱. وظائف الشیعه، حاج شیخ عباس‌علی ادیب اصفهانی، ص ۲ ـ ۴.



پایگاه حدیث نت.    






جعبه ابزار