• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تأخیر در سن ازدواج

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ازدواج، شغل، مشکلات مالی.

پرسش: دختران جوانی که سن ازدواج آن‌ها می‌گذرد و کاری جز عفت نمی‌توانند بکنند، به نظر شما از درون چگونه باید باشند؟ برای مبارزه با بی‌کاری چه باید کرد؟

پاسخ:




مسئله تأخیر در سن ازدواج، یکی از مشکلات اجتماعی ـ به‌ویژه در جوامع شهری ـ است. این مسئله که قربانیان آن جوانان می‌باشند، تا حدی پیش رفته است که بعضی حتی سن بالای ازدواج را طبیعی می‌دانند و تصور می‌کنند باید این‌گونه باشد، غافل از این‌که این مسئله‌ای است که خود ما با افعال ارادی (چون توقعات بی‌جا) و غیر ارادی (مثل رشد شهرنشینی) آن را به وجود آورده‌ایم. حل این مسئله در سطح کلان نیازمند برنامه‌ریزی‌های اساسی، درازمدت و فرهنگ‌سازی است که متأسفانه تا‌کنون اقدامی جدی و فراگیر که بتواند رشد روزافزون سن ازدواج را کاهش دهد یا متوقف سازد، صورت نگرفته است. حال یک جوان چه کار می‌تواند انجام دهد؟


در ارتباط با این سؤال چند نکته قابل ملاحظه است که امیدواریم توجه و به‌کارگیری آن‌ها برای شما مفید باشد.

۲.۱ - امیدوار بودن

نا امیدی دو نتیجه در پی دارد: یا این‌که انسان به فساد کشیده می‌شود و یا دچار افسردگی و دیگر ناراحتی‌های روحی می‌شود که با عفاف و امید به رحمت خدا از هر دو اجتناب می‌کنیم و به جای آن دل را لبریز از امید به فضل پروردگار متعال نگه می‌داریم. ما می‌دانیم که خداوند متعال در همه حال نظاره‌گر ماست، صبر ما بر اطاعتش را می‌بیند و در نامه عمل ما ثبت می‌نماید. ما می‌دانیم که خداوند متعال دانا و تواناست، راه برآوردن نیازهای بندگانش را می‌داند و می‌تواند برآورده سازد. پس با امید به فضل پروردگار به درگاه او دعا می‌کنیم و چنان‌چه دیرتر اجابت نمود، می‌دانیم که حکمت و مصلحت بالاتر در آن بوده است و خرسند از این خدای دانا، توانا و حکیم در انتظار اجابت بر آستان سبزش می‌نشینیم.

۲.۲ - تقویت روحیه عفاف

اگر بخواهیم عفافمان را حفظ کنیم و روح امید را در درون خود تقویت کنیم، باید از بی‌کاری پرهیز نماییم. همان‌طور که پیشوایان دینی ما فرموده‌اند: «اگر تن دادن به شغل مایه رحمت است، بی‌کاری دائم نیز باعث فساد (جسمی، اقتصادی، روحی، ذهنی، اجتماعی و...) است».
[۱] سهراب‌پور، همت، جوانان در طوفان غرایز، ص۱۶، قم، نشر بوستان کتاب، ۱۳۸۲ ش.

اگر انسان بی‌کار باشد، حتی از خودش هم بیزار می‌شود؛ برخلاف زمانی که انسان مشغول به کاری باشد و نتیجه زحمات خود و محصول تلاش‌هایش را ببیند؛ در این‌جا یک حس خود ارزشمندی (Self - Esteem) و اعتماد به نفس به انسان دست می‌دهد که خود باعث تقویت دیگر ابعاد مثبت وجودی‌اش می‌شود. علاوه بر این‌که ذهن کم‌تر به سمت غرایز و تمرکز بر آنان کشیده می‌شود. نکته‌ای که باید این‌جا اشاره کنیم این است که وقتی صحبت از اشتغال و کار به میان می‌آید، این نیست که لزوماً انسان در یکی از ارگان‌های دولتی به شکل رسمی مشغول به کار باشد؛ بلکه این مسئله شامل هنرهای دستی، کلاس‌های متعدد و متنوع آموزشی و هنری هم می‌شود. کار و تلاش و یاد گرفتن مهارت‌ها، بی‌تردید علاوه بر فواید فردی، از نظر اجتماعی انسان را مقبول و مورد تأیید دیگران می‌کند و این خود باعث فراهم آمدن زمینه‌های ازدواج برای فرد می‌گردد.
گاهی تأخیر در سن ازدواج از جهاتی به با تجربه‌تر شدن، واقع‌بین‌تر شدن افراد کمک می‌کند و این عمل به گزینش مناسب همسر می‌انجامد.

۲.۳ - استفاده از فرصت‌ها و واسطه امین

دختران و خانواده می‌توانند به افراد متدین و رازدار بگویند که اگر همسری مناسب باشد، آن‌ها قصد ازدواج دارند. این افراد می‌توانند معرف خوبی باشند.


۱. مشاوره و انتخاب همسر، سیدمهدی حسینی بیرجندی، نشر آوای نور، تهران.
۲. جوانان و انتخاب همسر، علی‌اکبر مظاهری، نشر پارسایان، قم.


۱. سهراب‌پور، همت، جوانان در طوفان غرایز، ص۱۶، قم، نشر بوستان کتاب، ۱۳۸۲ ش.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تأخیر در سن ازدواج»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۷/۱۴.    



جعبه ابزار