• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بشارت ظهور از سوی امام رضا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: غیبت، امام مهدی (علیه‌السّلام)، امامت، عدل، ظلم.

پرسش: آیا امام رضا (علیه‌السّلام) به ظهور امام مهدی (علیه‌السّلام) بشارت داده است؟

پاسخ:




شیعیان باید آهسته آهسته با مفهوم غیبت، امام آشنا می‌شدند. حتی برای بسیاری از شیعیان، غایب شدن یک امام و چگونگی برخورداری از نعمت، امامت در دوران غیبت چندان روشن نبود. اما روزگار به سویی حرکت می‌کرد که امامان نمی‌توانستند به راحتی به هدایت مردم بپردازند. از این‌رو امام هشتم نیز از فرصت‌های مختلف برای معرفی جایگاه امامت سود جستند و گاهی نیز بشارت تولد امام مهدی (علیه‌السّلام) و همچنین ویژگی‌های ایشان را برای برخی از شیعیان درجه یک بیان می‌داشتند. ایشان بدین‌سان مردم را برای عصر غیبت آماده می‌ساختند.


دعبل خزاعی، از شاعران شیعی زمان بود که پس از آنکه امام ولایت‌عهدی را پذیرفت، خود را به خراسان رساند و اشعاری را در مدح اهل بیت سرود. نام یکی از این اشعار «مدارس آیات» بود. دو بیت از اشعار دعبل دربارۀ قائم آل محمد (علیه‌السّلام) بود. او بدون اینکه اطلاعات چندانی در این‌باره داشته باشد این ابیات را سروده بود:
«خروج امام لا محالة خارج یقوم علی اسم الله و البرکات یمیّز فینا کلّ حقّ و باطل ویجزی علی النعماء و النقمات؛
به یقین وقوع خروج امامی که ناچار خارج شود و به نام خدا همۀ برکات را همراه خود می‌آورد حتمی است و در میان ما هر حقّی را از باطل جدا می‌سازد و بر نیکی و بدی جزا می‌دهد. هر کس عملی نیکو کرد پاداش خیر، و هر که بدی کرد سزای بد به او می‌دهد.»

۲.۱ - تأثر امام رضا از شعر دعبل

امام (علیه‌السّلام)، پس از شنیدن این ابیات، به شدت گریست، و پس از لحظاتی سر خود را بالا آورد و به دعبل فرمود: ‌ای خزاعی! روح القدس از زبان تو این دو بیت را سرود و سخن گفت. آیا می‌دانی آن امام کیست و در چه زمانی قیام می‌کند؟
دعبل جواب داد: خیر‌ای سرورم، جز اینکه شنیده‌ام امامی از شما خاندان خروج می‌کند و روی زمین را از فساد، پاک و جهان را پر از عدل و داد می‌کند.

۲.۲ - معرفی امام زمان

حضرت فرمود: ‌ای دعبل! امام پس از من فرزندم محمّد است، و پس از محمّد پسرش علیّ و پس از وی فرزندش حسن و فرزند او حجّت قائم است که در زمان غیبتش انتظار او را کشند و در زمان حضور و ظهورش بر همۀ جهانیان مطاع و فرمانده باشد، و اگر از روزگار باقی نماند مگر یک روز، خداوند، آن یک روز را طولانی می‌کند تا او خارج شود و روی زمین را پر از عدل و داد کند، همچنان که پر از ظلم و جور شده است، و امّا کی و در چه وقت این واقعه روی خواهد داد؟ این مانند خبر دادن به وقت قیامت است.
[۲] مهدی غلامعلی و علی‌نقی نگران، ماه هشتم، ص۵۱-۵۲.




۱. صدوق، محمد بن علی، عیون اخبار الرضا (علیه‌السّلام)، ج۱، ص۲۹۶-۲۹۷، ح۳۵، راوی دعبل بن علیّ خزاعی.    
۲. مهدی غلامعلی و علی‌نقی نگران، ماه هشتم، ص۵۱-۵۲.



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «بشارت ظهور از سوی امام رضا» تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۱/۲۹.    






جعبه ابزار