• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برکات وجود امام مهدی در حال غیبت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: اهل بیت (علیهم‌السّلام)، امام معصوم، هدایت عام، هدایت خاص، غیبت.

پرسش: وجود امام مهدی (علیه‌السّلام) در حال غیبت، چه برکاتی دارد؟

پاسخ:



امام غایب برای عموم جهانیان دارای برکات است؛ چراکه بر پایه احادیث، او به عنوان «انسان کامل»، در برقراری نظام هستی و نیز حفظ حجّت‌های خداوند، نقش اساسی دارد. علاوه بر این، وجود امام غایب، برای کسانی که از شایستگی لازم برخوردار باشند، برکاتی ویژه دارد.


بر پایه احادیث اهل بیت (علیهم‌السّلام)، هدایت باطنی انسان‌ها نیز بر عهده امام معصوم است. هدایت الهی، دوگونه است: یکی «هدایت عام» به معنای نشان دادن راه، و دیگری «هدایت خاص» به معنای رساندن به مقصد.
کار انبیا و اوصیا، تنها نشان دادن راه تکامل نیست؛ بلکه پرورش باطن انسان‌های مستعد نیز در پرتو نورافشانی باطنی آنان، انجام می‌پذیرد و بدین ترتیب، جان‌ها به سوی کمال مطلق ـکه مقصد و مقصود حرکت انسانی است‌ـ، ره‌سپار می‌گردد.


توضیح، آن که: انسان در باطن این حیات ظاهری، حیات دیگری به نام حیات باطنی (حیات معنوی) دارد که از اعمال وی سرچشمه می‌گیرد و رشد می‌کند و خوش‌بختی و بدبختی وی در زندگی آن سرا، بستگی کامل به آن دارد.
از سوی دیگر، در هر امّتی، پیغمبر و امام آن امّت، در کمال حیات معنوی آن دینی هستند که به سوی آن دعوت و هدایت می‌کنند و از همه بالاترند؛ زیرا چنان‌که شاید و باید، به دعوت خودشان عمل می‌کنند.


بنابراین، کسی که رهبری امّتی را به امر خدا بر عهده دارد، چنان‌که در مرحله اعمال ظاهری، رهبر و راه نماست، در مرحله حیات معنوی نیز رهبر است و حقایق اعمال با رهبری او سیر می‌کنند. از آیاتی مانند «وَ جَعَلناهُم اَئِمَّةً یهدونَ بِاَمرِنا وَ اَوحَینا اِلَیهِم فِعلَ الخَیرات؛ ما آنان را امام قرار دادیم که به وسیله امر ما مردم را هدایت کنند و انجام کارهای نیک را به آنها وحی کردیم.» و «وَ جَعَلنا مِنهُم اََئِمَّةً یهدونَ بِاَمرِنا لَمّا صَبَروا؛ ما بعضی از آنان را امام قرار دادیم تا مردم را به وسیله امر ما هدایت کنند؛ زیرا آنان صبر کردند.» استفاده می‌شود که امام علاوه بر ارشاد و هدایت ظاهری، دارای یک نوع هدایت و جذبه معنوی است که از سنخ عالم امر و تجرّد است و به وسیله حقیقت و نورانیت و باطن ذاتش، در قلوب شایسته مردم تاثیر و تصرّف می‌نماید و آنها را به سوی مرتبه کمال و غایت ایجاد، جذب می‌کند.


بر اساس آنچه گفته شد، وظیفه امام، تنها راه‌نمایی تشریعی مردم نیست تا راه‌نمایی او منحصر به دوران ظهور و حضور باشد؛ بلکه ولایت و رهبری باطنی مردم نیز با اوست و بدیهی است که حضور یا غیبت امام، نقشی در این‌باره ندارد.


یکی دیگر از برکات امام مهدی (علیه‌السّلام) در زمان غیبت، انجام گرفتن ماموریت‌های ویژه الهی به دست ایشان است، چنان‌که ایشان واسطه فیض خداوند و مجری مقدّرات است.
[۴] ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، دانش‌نامه امام مهدی (علیه‌السلام)، بر پایه قرآن و حدیث و تاریخ، ج۳، ص۲۲۴-۲۳۱.
[۵] باقری‌زاده اشعری، محمد، از امام مهدی (علیه‌السلام) بیشتر بدانیم، ص۴۷-۴۸.




۱. انبیا/سوره۲۱، آیه۷۳.    
۲. سجده/سوره۳۲، آیه۲۴.    
۳. طباطبایی، سیدمحمدحسین، شیعه در اسلام، ص۱۶۶.    
۴. ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، دانش‌نامه امام مهدی (علیه‌السلام)، بر پایه قرآن و حدیث و تاریخ، ج۳، ص۲۲۴-۲۳۱.
۵. باقری‌زاده اشعری، محمد، از امام مهدی (علیه‌السلام) بیشتر بدانیم، ص۴۷-۴۸.



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «برکات وجود امام مهدی در حال غیبت» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۲/۲۱.    


رده‌های این صفحه : امام زمان | غیبت صغری | غیبت کبری




جعبه ابزار