• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بررسی نحوی هذان خصمان اختصموا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: جمع، تثنیه، خصم، خصمان، اختصموا، آیه، سوره حج.
پرسش: در آیه ۱۹ سوره حج «هذان خصمان اختصموا فی ربهم فالذین کفروا قطعت لهم ثیاب من نار یصب من فوق رؤوسهم الحمیم» چرا برای اسم تثنیه «خصمان»، از فعل جمع «اختصموا» استفاده شده است؟

پاسخ: خداوند، افراد درگیر با هم را به دو گروه بزرگ حق و باطل تقسیم کرده و سپس با توجه به هواداران بی شمار هر یک از این دو گروه و نیز اختلافات جزئی که با یکدیگر داشته و به همین دلیل، گروه‌های کوچکتری را شکل می‌دهند، خصومتشان را به صورت جمع تعبیر می‌کند.



صاحب کتاب « اعراب القرآن و بیانه » در این مورد می‌گوید: در این عبارت، نخست از تثنیه «خصمان» استفاده شد، سپس جمع «اختصموا»؛ چون «خصم» در اصل مصدر است و گرچه بیشتر به صورت مفرد مذکر می‌آید، اما جایز است به صورت تثنیه و جمع نیز آورده شود؛ و چون متخاصمین فرقه‌های گوناگون و طایفه‌های بسیاری بوده‌اند، از صیغه جمع بهره گرفته شده است.
یعنی به اعتبار لفظ «هذان» که مثنا است، تثنیه آورده شده است، اما «اختصموا» که جمع است به اعتبار معنای آن می‌باشد؛ مانند: «و منهم من یستمع الیک حتی اذا خرجوا من عندک»؛ از مردم کسانی‌اند که گوش به حرف تو می‌دهند تا وقتی که از نزد تو خارج شوند.
[۴] طبرسی، جوامع الجامع، مترجمان، ج۴، ص۱۹۸، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ دوم، ۱۳۷۷ش.


۱.۱ - توضیح

کلمه «هذان» در این آیه، اشاره به دو طایفه‌ای است که عبارت «و کثیر من الناس و کثیر حق علیه العذاب» در آیه قبلی در مورد آنها نازل شده است.
از این که پروردگار، تمام بشر را با تمام تفکرات و ادیان و مذاهبی که دارند، به دو گروه اصلی تقسیم کرده می‌توان به این نتیجه رسید که برگشت تمامی ادیان مختلف به دو طایفه است. یکی حق و دیگری باطل؛ چون اگر این (حق و باطل) را معیاری برای رده بندی ادیان در نظر نگیریم، به هیچ معنای دیگری نمی‌توانیم مذاهب مختلف عالم را تحت دو گروه کلی قرار دهیم. به عبارتی محق و مبطل در عالم دو طایفه هستند در مقابل هم، یکی به حق ایمان دارد و دیگری به آن کفر می‌ورزد. پس طوائف مذکور در آیه هم، با همه اختلافی که در اقوال آنان است منحصر در دو خصم هستند، و با این که آنان در نگاهی کلی تنها به دو گروه بزرگ تقسیم می‌شوند، در دیدگاهی جزئی نگرانه، افراد موجود در این گروه‌ها هرکدام شامل میلیون‌ها و میلیاردها انسان بوده و نظرات مختلفی بسیار بیشتر از دو نظر دارند. بنابر این می‌توان فهمید که تعبیر «خصمان اختصموا» چقدر جالب و پر معنا است. خداوند از یک طرف، افراد درگیر با هم را به دو گروه بزرگ حق و باطل تقسیم کرده و سپس با توجه به هواداران بی شمار هر یک از این دو گروه و نیز اختلافات جزئی که با یکدیگر داشته و به همین دلیل، گروه‌های کوچکتری را شکل می‌دهند، خصومتشان را به صورت جمع تعبیر می‌کند.


۱. حج/سوره۲۲، آیه۱۹.    
۲. درویش، محیی الدین، اعراب القرآن و بیانه، ج۶، ص۴۱۵، سوریه، دارالارشاد، چاپ چهارم، ۱۴۱۵ق.    
۳. محمد/سوره۴۷، آیه۱۶.    
۴. طبرسی، جوامع الجامع، مترجمان، ج۴، ص۱۹۸، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ دوم، ۱۳۷۷ش.
۵. حج/سوره۲۲، آیه۱۸.    
۶. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۴، ص۳۶۰- ۳۶۱، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، ۱۴۱۷ق.    
۷. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه، موسوی همدانی، محمد باقر، ج۱۴، ص۵۰۸ - ۵۰۹، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، ۱۳۷۴ش.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «بررسی نحوی هذان خصمان اختصموا»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱/۲۳.    



جعبه ابزار