• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برتری اسلام

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: برتری اسلام، دین اسلام، ادیان، نبوت، دین خاتم، وحی الهی، تحریف، قرآن مجید، رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وآله، خاتم انبیا، کتابت قرآن.

پرسش: اسلام به‌عنوان کامل‌ترین دین، و آورنده این دین به‌عنوان خاتم پیامبران مطرح است، خصوصیات برتری بخش اسلام و وجود نازنین پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ بر سایر ادیان و پیامبران چیست؟

پاسخ: اسلام دو ویژگی دارد که در پرتو این دو ویژگی نیاز به نبوت از بین می‌رود، و جایی برای نبوت دیگری نیست: ۱. این دین، دین خاتم است؛ یعنی دربردارنده همه آن‌چه که باید از طریق وحی برای انسان بیان می‌شده است؛ ۲. دین اسلام مصون از تحریف است. مشکلی که برای ادیان گذشته اتفاق افتاد، این بود که منابع اصلی آنها از بین رفت و تحریف شد؛ به‌گونه‌ای که امروز دست‌یابی به آموزه‌های اصیل بسیاری از آنها برای ما بسیار مشکل است. اما اسلام با ویژگی‌هایی که داشته و دارد، در طول قرون و اعصار مصون از تحریف باقی ماند. خداوند ضمانت کرد، بزرگ‌ترین منبع اسلام یعنی قرآن را حفظ کند و چنین کرد؛ همان‌گونه که بر قلب نبی خاتم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نازل شد، و همان‌گونه با راه‌نمایی وحی و با نظارت پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ کتابت قرآن تنظیم شد، به همان شکل تا امروز به دست ما رسید.




در قرآن کریم پیغمبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ به‌عنوان خاتم النبیین معرفی شد و با بعثت حضرت، پرونده نبوت بسته شد. این ویژگی نه از این باب بود که فضل و کرم خداوند متوقف شد، و نه از این جهت بود که هنوز نیازی به نبی بود و خدا نخواست که پیامبری بفرستد؛ بلکه از این جهت بود که با آمدن آن بزرگوار نیاز به نبوت از بین رفت.


در توضیح و تبیین این مطلب باید گفت: اسلام دو ویژگی دارد که در پرتو این دو ویژگی نیاز به نبوت از بین می‌رود، و جایی برای نبوت دیگری نیست.

۲.۱ - أ. خاتمیت دین اسلام

این دین، دین خاتم است؛ یعنی دربردارنده همه آن‌چه که باید از طریق وحی برای انسان بیان می‌شده است.

۲.۲ - ب. مصونیت اسلام از تحریف

دیگر این که دین اسلام مصون از تحریف است. مشکلی که برای ادیان گذشته اتفاق افتاد، این بود که منابع اصلی آنها از بین رفت و تحریف شد؛ به‌گونه‌ای که امروز دست‌یابی به آموزه‌های اصیل بسیاری از آنها برای ما بسیار بسیار مشکل است. اما اسلام با ویژگی‌هایی که داشته و دارد، در طول قرون و اعصار مصون از تحریف باقی ماند. خداوند ضمانت کرد، بزرگ‌ترین منبع اسلام یعنی قرآن را حفظ کند و چنین کرد؛ همان‌گونه که بر قلب نبی خاتم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نازل شد، و همان‌گونه با راه‌نمایی وحی و با نظارت پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ کتابت قرآن تنظیم شد، به همان شکل تا امروز به دست ما رسیده است. قرآن کریم منبع حیات‌بخشی است که اگر ما به حقیقت آن توجه کنیم، به گفته آیت الله شاه‌آبادی (ره)، استاد عرفان حضرت امام خمینی (ره)، این کتاب در‌بردارنده همه علم الاهی است و در پایین‌ترین سطح خودش که در دسترس همگان است، این علم الاهی است که در دسترس همه قرار گفته است. این جایگاه دین خاتم است.


اما این‌که اسلام دین کامل است، کمالش به این است که همه صحنه های زندگی بشر را که در آن‌جا نیازی به هدایت و راه‌نمایی وحی وجود دارد، تبیین کرده است، و کارکرد عقل را در کنار نقل، عقل را در کنار وحی، هم توضیح داده و هم جایگاه عقل را تثبیت کرده است؛ چون اسلام دینی است که بر عقل و عقلانیت تأکید دارد و این مجموعه یعنی مجموعه موزون و معقولی که از عقل و نقل، عقل و وحی، عقل و دین، علم و دین و ... را اسلام عرضه کرده است. این خصوصیت و ویژگی، این توانایی را به اسلام می‌دهد که در صحنه‌های مختلف، شرایط مختلف، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی بتواند راه‌نمای انسان در ابعاد مختلف باشد، نه فقط بُعد فردی، و نه فقط رابطه انسان با خدا، بلکه در تمام ابعاد به‌ویژه در حوزه عمل اجتماعی که این بخش بسیار مهم دین اسلام است.


حضور اجتماعی و سیاسی اسلام یک امر برجسته‌ای است که تمام دین‌شناسان به آن معترف‌اند که اسلام که یک دین سیاسی و اجتماعی است و در همه زمان‌ها و مکان‌ها قابلیت تطبیق ـ با توجه به شرایط ـ را دارد. البته این ویژگی بر‌می‌گردد به این‌که اسلام در واقع شاخص‌ها و معیارهایی را عرضه کرده است که بر فطرت انسان استوار است؛ و چون بر حقیقت وجودی انسان استوار است و این حقیقت وجودی در طول تاریخ ثابت باقی می‌ماند ـ علی‌رغم همه تحولات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی ـ آن جذابیت اسلام در تمام شرایط باقی می‌ماند؛ یعنی هیچ‌گاه اسلام جاذبه خود را از دست نمی‌دهد.


گفتنی است که مقاله‌ای از نویسنده مسیحی در یک کنگره‌ای عرضه شده است که وی در آن مقاله به این بحث اشاره می‌کند که چرا ما مسیحیان از پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ به‌عنوان یک الگو استفاده نمی‌کنیم؛ چرا از آن همه ارزش‌هایی که در وجود مبارک این حضرت است، بهره نمی‌گیریم. این نویسنده به‌عنوان یک مسیحی این حرف را می‌زند نه به‌عنوان یک مسلمان.


به‌هرحال اگر کسی مقداری انصاف داشته باشد! نزدیک بشود به حقیقت اسلام و حقیقت زندگی مبارک پیغمبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ که تجلی عینی اسلام است، جذابیت‌ها و ارزش‌های اسلامی را در آن می‌بیند. ارزش‌هایی که بخش‌هایی از آن در حقایق ادیان گذشته وجود دارد؛ چون بخشی از ادیان گذشته تحریف شده است، ولی بخشی دیگر حقیقتی بوده است که آن‌چه حقیقت بوده است با اسلام تطابق کامل دارد که: «ان الدین عندالله الاسلام»؛ همه ادیان در واقع از یک حقیقت گفت‌و‌گو می‌کنند، ولی کامل‌ترین شکل آن در پیام نبوی تجلی پیدا کرده است.


۱. آل‌عمران (۳)، آیه ۱۹.    



پایگاه اسلام کوئست.    



جعبه ابزار