• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بد زبانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



‌کلیدواژه: بد دهنی، فحاشی، ترک فحاشی.
پرسش: من فردی بد دهن و فحّاش هستم چندین بار تصمیم به ترک فحّاشی گرفته‌ام اما موفق نشدم و ناخواسته به خاطر چیزهای بی‌ارزش و کوچک با فرزندانم دعوا و نفرین می‌کنم و با بیشتر افراد نیز اینگونه رفتار دارم خواهشمندم مرا راهنمایی کنید؟
پاسخ: حفظ محبوبیت، غفلت‌زدایی، خود تنبیهی، خود پاداش‌دهی، تنش‌زدایی، تحلیل مسأله، تقویت اراده، جنگ با خود و مطالعه کتب اخلاقی از جمله روش‌هایی است که برای درمان بد دهنی مفید است که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.



همین که متوجه شده‌اید که مرتکب این عمل می‌شوید و با مشاوره خواسته‌اید آن را کنار بگذارید در واقع قدم بسیار بزرگی برای حل این مشکل برداشته‌اید. حال با توجه به این مطلب گام‌های بعدی را برای برطرف کردن این عیب چنین بردارید.

۱.۱ - گام اول: حفظ محبوبیت

مطمئن باشید با گفتن این کلمات به هدف خود نخواهید رسید و محبوبیت خود را در بین افراد و اقوام نزدیک خود از دست می‌دهید پس برای حفظ محبوبیت و تأثیرگذاری خود شیوه عملی و گفتاری خود را تغییر دهید.

۱.۲ - گام دوم: غفلت‌زدایی

فحش به دیگران از گناهان و صفات زشت اخلاقی است و گناه وقتی رخ می‌دهد که انسان جایگاه والای انسانی خود و رابطه‌اش با خدا را فراموش کند برای اینکه همیشه متوجه این مقام باشید نکات زیر را رعایت کنید:
۱.با ذکرها و دعاها مأنوس باشید (دائم‌الذکر باشید).
۲. با افراد خوش دهن و خوب همنشین باشید و از افراد بد دهن فاصله بگیرید. (بسیار مهم است).
۳. اشتباه خود را سریع با عذرخواهی جبران کنید (از خدا و از بنده خدا( این امر باعث می‌شود که دفعات بعدی به آسانی فحش ندهید چون می‌دانید باید غرور خود را بشکنید و با التماس عذرخواهی کنی. )
۴. به یاد مرگ باش (زیارت اهل قبور، نوشتن وصیت‌نامه، شرکت در مراسم دینی مذهبی).
۵. توجه داشته باشید که نام نیک است که ماندگار است.
سعدیا مرد نکونام نمیرد هرگز مرده آنست که نامش به نکویی نبرند.
۶. به نماز و آداب آن (اذان، اقامه، وضو و دعاها) اهمیت بدهید.
۷. در اعمال روزانه خود موعظه (سخنرانی، خواندن کتاب اخلاقی...) را فراموش نکنید.
[۱] گناه و ناهنجاری، سید مجتبی حسنی، دارالغدیر، قم، ۱۳۷۹، ص۳۷.
[۲] گناه و ناهنجاری، سید مجتبی حسنی، دارالغدیر، قم، ۱۳۷۹، ص۴۷.
[۳] گناه و ناهنجاری، سید مجتبی حسنی، دارالغدیر، قم، ۱۳۷۹، ص۱۴۰.


۱.۳ - گام سوم: خود تنبیهی

هرگاه مرتکب فحش و بد دهنی شدید خودتان را جریمه کنید مثلاً خود را از رفتن به میهمانی دلخواه خود محروم کنید.
.۱ از طرف مقابل عذرخواهی کنید (چون عذرخواستن سخت است در واقع نوعی تنبیه محسوب می‌شود).
.۲ با خود عهد کنید اگر مرتکب بد دهنی شدید طرف مقابل را تکریم کنید مثلاً به او هدیه بدهید (و هدیه باید یکی از وسایل و یا چیزهایی باارزش شما باشد (چون دل‌کندن از آن برای شما بسیار سخت است به همین جهت سعی کنید با عمل خوب آن را نیز برای خود حفظ کنید).

۱.۴ - گام چهارم: خود پاداش‌دهی

هر گاه دیدید که توانسته‌اید در موقعیت‌های تحریک‌زا و فشارآور خودتان را کنترل کنید به خود پاداش دهید مثلاً ترتیب رفتن به خانه بهترین دوست خود را در قبال آن بده.

۱.۵ - گام پنجم: تنش‌زدایی

فحش دادن در واقع تخلیه کردن خود از فشار عصبی است که به شما وارد شده در واقع شما به غلط از الگوهایی یادگرفته‌اید که در مقابل این فشار موقتی که به شما وارد شده این گونه عمل نمایید بنابراین سعی کنید با توجه به گام دوم (غفلت‌زدایی) صفت صبر را در خود تقویت کنید. هرگاه احساس می‌کنید که نمی‌توانید طرف مقابل را تحمل کنید سعی کنید از آن موقعیت و مکان خارج شوید و با تأمل دنبال راه حل عاقلانه‌ای بگردید. با انجام حرکات ورزشی، دوش آب ملایم، استفاده از پرورش گل، تنفس عمیق در کنار سبزه‌ها، توجه به نکات مثبت اطرافیان و دقت در اعمال عبادی خودتان را مقابل این گونه عکس‌العمل‌ها مقاوم سازید.

۱.۶ - گام ششم: تحلیل مسأله

با خود فکر کنید آیا در موقع فحش دادن حق با من بود و یا طرف مقابل من. اگر حق با من است که من با این گونه کلمات خودم را بد جلوه می‌دهم و در آخر نمی‌توانم به مقصود و هدف خود برسم و اگر حق با طرف مقابل باشد که پس از این عمل دیگر چیزی جز رسوایی و خجالت باقی نمی‌ماند پس این فحاشی جز نرسیدن به هدف و کدر کردن روابط ثمره‌ای نخواهد داشت.
[۴] برخی از گناهان رابطه قلبی ما را با دیگران به هم می‌زند (فحش،‌ غیبت...) از طرفی پیوند عاطفی یک نیاز روانی است که باید ارضاء شود و این گناه باعث می‌شود انسان مشغول تعارض‌های درونی ناشی از تنش و برخورد با دیگران شود.


۱.۷ - گام هفتم:تقویت اراده

ما انسان‌ها دارای دو بعد معنوی (عقل، دل و ‌وجدان اخلاقی) و جسمی (مجموعه‌ای از غرایز) هستیم با تقویت بعد معنوی خودمان به وسیله اعمال عبادی تفکر بر بعد حیوانی و جسمانی خود که همان خودخواهی‌ها و... است، غلبه کنیم. در واقع ما وقتی می‌توانیم صفات بد را کنار بگذاریم که بعد معنوی خودمان را تقویت کنیم.
[۵] عوامل کنترل‌ غرایز‌،‌ آیت الله حسین مظاهری، مؤسسه نشر و تحقیقات ذکر، تهران، (اقتباس).


۱.۸ - گام هشتم: جنگ با خود

فحاشی ثمره‌ای جز بیماری‌های جسمی و روانی ندارد (زخم معده، سردرد و...) چون که فحاشی یعنی حرکت بر خلاف عقل و وجدان و فطرت پاکمان. یعنی به طور ناخودآگاه وجدان از این عمل ناراحت است و دائماً با ما در جنگ است و این جنگ درونی باعث بیماری می‌شود.

۱.۹ - گام نهم: مطالعه کتب اخلاقی

مطالعه کتاب‌های اخلاقی مثل خلاصه معراج‌السعاده و گناهان زبان.
حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ فرمودند: خوش‌روییخوش‌گویی) دام محبت و دوستی است.
[۶] نهج البلاغه، کلمات قصار.



۱. گناه و ناهنجاری، سید مجتبی حسنی، دارالغدیر، قم، ۱۳۷۹، ص۳۷.
۲. گناه و ناهنجاری، سید مجتبی حسنی، دارالغدیر، قم، ۱۳۷۹، ص۴۷.
۳. گناه و ناهنجاری، سید مجتبی حسنی، دارالغدیر، قم، ۱۳۷۹، ص۱۴۰.
۴. برخی از گناهان رابطه قلبی ما را با دیگران به هم می‌زند (فحش،‌ غیبت...) از طرفی پیوند عاطفی یک نیاز روانی است که باید ارضاء شود و این گناه باعث می‌شود انسان مشغول تعارض‌های درونی ناشی از تنش و برخورد با دیگران شود.
۵. عوامل کنترل‌ غرایز‌،‌ آیت الله حسین مظاهری، مؤسسه نشر و تحقیقات ذکر، تهران، (اقتباس).
۶. نهج البلاغه، کلمات قصار.



اندیشه قم.    



رده‌های این صفحه : بد زبانی | رذائل اخلاقی




جعبه ابزار