• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انقلاب امام حسین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام حسین علیه‌السلام، انقلاب، قیام، عاشورا، اصلاح جامعه، امر به معروف، نهی از منکر.
پرسش: چرا انقلاب امام حسین ـ علیه‌السلام ـ صورت گرفت؟
پاسخ: پیرامون اهداف قیام عاشورا برحسب زمان مؤلفین و دانشمندان علوم دینی بحث‌های فراوانی کرده‌اند و اهداف متفاوتی را نیز ذکر کرده‌اند؛ اما آنچه را که لازم است پیرامون اهداف نهضت عاشورا بیان شود، همان اهدافی است که خود امام حسین ـ علیه‌السلام ـ در ضمن خطبه‌ها و وصیت‌های خویش به آنها اشاره کرده‌اند.



امام حسین ـ علیه‌السلام ـ از آنجایی که وصی و جانشین واقعی نبی اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ بودند و دوران امامت ایشان هم مصادف شده بود با آغاز سلطنت یزید، امام اینجا در یک شرایط خاصی قرار گرفتند؛ چراکه از یک طرف مجبور شده بودند با یک فرد فاسد و بی‌بند‌و‌بار به‌عنوان خلیفه پیامبر، بیعت کنند و از طرفی هم عده‌ای از مردم عراق برای بیعت با حضرت، اعلام آمادگی کرده بودند؛ لذا امام حسین ـ علیه‌السلام ـ از زمان روی کار آمدن یزید تا زمان شهادت خویش، در هر موقعیتی، یک هدفی اتخاذ کرده‌اند. از این جهت زمانی که امام ـ علیه‌السلام ـ در مدینه بود و مروان از ایشان خواست تا با یزید بیعت کنند، فرمودند: من با شخصیتی فاسد و شرابخوار مثل یزید بیعت نخواهم کرد. و در زمانی که امام آماده سفر از مدینه به مکه شدند، به برادرشان محمد بن حنفیه گفتند: من برای اصلاح دین جدم و اجرای امر به معروف و نهی از منکر از مدینه خارج می‌شوم. و در زمانی که امام ـ علیه‌السلام ـ باز در مکه بودند و مردم کوفه از ایشان دعوت کردند که به کوفه بروند امام مسئله قیام بر علیه حکومت ظالم و فاسدی چون یزید را گوش‌زد کردند.
[۱] عبدالمحمدی، حسین، زمینه‌های قیام امام حسین، مرکز تحقیقات نمایندگی ولی فقیه در سپاه، انتشارات منبع، ۱۳۷۹، چاپ اول، ص ۳۳۶.

به همین دلایل است که نسبت به قیام امام حسین ـ علیه‌السلام ـ چندین هدف ذکر شده است که البته همگی این عوامل در کنار هم دست به دست هم داده‌اند تا موجب برپایی این قیام عاشورا شده‌اند.
[۲] پیشوایی مهدی، سیره پیشوایان، نشر توحید، قم، ۱۳۷۴، چاپ دوم، ص ۱۶۷.



اما از مهم‌ترین این عوامل و اهداف: مسئله امر به معروف و نهی از منکر و مسئله اصلاح جامعه اسلامی است که امام حسین ـ علیه‌السلام ـ پیش از حرکت از مدینه، در وصیت خویش خطاب به محمد بن حنفیه بیان کرده‌اند، امام ـ علیه‌السلام ـ گفتند: من نه از روی خودخواهی و سرکشی و هوسرانی از مدینه خارج می‌گردم و نه برای ایجاد فساد و ستمگری، بلکه هدف از این حرکتم، اصلاح مفاسد ا مت جدم و دیگر منظورم، امر به معروف و نهی از منکر است، و می‌خواهم سیره جدم پیامبر و پدرم علی بن ابی‌طالب را در پیش بگیرم.


امام ـ علیه‌السلام ـ در ضمن این وصیت خویش وظیفه و انگیزه از قیام خود را در چهار چیز اعلام می‌کنند:
۱. اصلاح امور امت ۲. امر به معروف ۳. نهی از منکر ۴. پیروی از سیره پیامبر و امیرمؤمنان.
اما عواملی دیگر مثل بیعت گرفتن برای یزید و تحت فشار قرار دادن امام و دعوت مردم کوفه از امام حسین ـ علیه‌السلام ـ و غیره از جمله عواملی بوده‌اند که باعث سرعت بخشیدن به قیام عاشورا شده‌اند و اگر این عوامل هم نمی‌بود باز امام ـ علیه‌السلام ـ انسانی نبودند که ساکت بنشیند و نسبت به خلافت کسی مثل یزید هیچ عکس‌العملی از خود نشان ندهند؛ زیرا امام فرمودند: اگر در دنیا پناهگاهی هم نباشد، من با یزید بیعت نخواهم کرد.
[۴] ترجمه نفس العموم، شیخ عباس قمی، ؟؟ شیخ محمدباقر کمره‌ای، نشر مسجد جمکران، قم، چاپ ۵، ۱۳۷۴، ص ۹۸.



۱. عبدالمحمدی، حسین، زمینه‌های قیام امام حسین، مرکز تحقیقات نمایندگی ولی فقیه در سپاه، انتشارات منبع، ۱۳۷۹، چاپ اول، ص ۳۳۶.
۲. پیشوایی مهدی، سیره پیشوایان، نشر توحید، قم، ۱۳۷۴، چاپ دوم، ص ۱۶۷.
۳. مجلسی محمدباقر، بحارالانوار، ج ۴۴، مکتبه الاسلامیه، تهران، ۱۳۹۳ هجری، چاپ اول، ص ۳۲۹.    
۴. ترجمه نفس العموم، شیخ عباس قمی، ؟؟ شیخ محمدباقر کمره‌ای، نشر مسجد جمکران، قم، چاپ ۵، ۱۳۷۴، ص ۹۸.



سایت اندیشه قم    






جعبه ابزار