• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ارتباط با نامادری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نامادری، ارتباط، خانواده.

پرسش: بنده دانش‌جو هستم، مدتی است مادرم از دنیا رفته و با نامادری زندگی می‌کنم، مهم‌ترین مشکل بنده، عدم وجود یک ارتباط عاطفی کافی بین من نامادری‌ام می‌باشد و این مشکل، تمام زندگی مرا تحت تأثیر قرار داده است. گاهی تصمیم می‌گیرم خانه را ترک کرده و به خوابگاه بروم تا تعادل روحی مطلوبی را به دست آورم، دیگر علاقه‌ای به درس و مطالعه در خود احساس نمی‌کنم، لطفا مرا راهنمایی کنید که چه‌گونه با این مشکل برخورد کنم.

پاسخ:


فهرست مندرجات

۱ - مقدمه بحث
۲ - توجه به جنبه‌های مثبت زندگی
       ۲.۱ - روایتی از امام علی
۳ - اثرات منفی روابط ناسالم در خانواده
       ۳.۱ - رفع مشکل به طور منطقی
       ۳.۲ - ایجاد رابطه عاطفی
       ۳.۳ - ایجاد زمینه‌های دوستی و محبت
       ۳.۴ - آثار منفی عدم ارتباط مطلوب
۴ - عدم تعادل روحی
       ۴.۱ - درست بودن عملکرد پدر
       ۴.۲ - پدید آمدن آثار مثبت
       ۴.۳ - بهبودی تعادل روحی
       ۴.۴ - نگرش الهی، عقل و بینش در رفتار
       ۴.۵ - پرهیز از پندارهای نادرست
       ۴.۶ - نفوذ در روح نامادری
       ۴.۷ - کنار گزاردن روابط تیره گذشته
۵ - پرهیز از ترک کردن منزل
       ۵.۱ - نفرت و جدایی
       ۵.۲ - انزوا و افسردگی
       ۵.۳ - قدرت حل مشکل به روش خداپسندانه
۶ - روش‌های ایجاد صمیمیت در خانواده
       ۶.۱ - ایجاد یک ارتباط صمیمی
       ۶.۲ - احترام به پدر و نامادری
       ۶.۳ - ایجاد زمینه‌های محبت‌آمیز
       ۶.۴ - پرهیز از رفتارهای نادرست
       ۶.۵ - دخالت نکردن
       ۶.۶ - پرهیز از کاربرد واژه نامادری
۷ - پانویس
۸ - منبع


زندگی افراد دربردارنده حوادث و رخدادهای منفی و مثبتی است که می‌تواند در سرنوشت آن‌ها نقشی مهم داشته باشد. با ملاحظه این موضوع که هر چند معمولاً فرزندان خانواده نقشی در ایجاد چنین مشکلات خانوادگی ندارند، اما باید گفت، همین فرزندان یقیناً در آثار و عوارض این مشکلات بر روی خود می‌توانند نقش تعیین‌کننده‌ای داشته باشند. نقش یا تأثیرگذاری فرزندان یا دارای آثار مثبت و یا آثار منفی است. قدرت اراده، اختیار، شناخت و آگاهی نوجوان و جوان می‌تواند سیلاب مشکلات را مهار کرده و از انرژی آن‌ها برای سازندگی و حرکت به سوی جنبه‌های مثبت سیر کند و سرزمین‌های کم‌محصول را به سرزمین‌های پرحاصلی تبدیل کند که مورد رضایت اوست.


اعتماد به نفس و توجه به جنبه‌های مثبت زندگی.
گام اول در این راستا: نحوه نگرش به خویش و سختی‌هاست. گرچه برخی افراد در این زمینه دچار یأس، سرخوردگی و نگرش منفی نسبت به خود می‌شوند و به اصطلاح علمی دارای خودپندارة (Self Conept) منفی می‌گردند، اما اسلام چنین بازخوردی را نسبت به سختی‌ها نمی‌پذیرد و آن را آزمایش و امتحانی از سوی خداوند و در عین حال سازنده می‌داند.

۲.۱ - روایتی از امام علی

امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) در این باره می‌فرماید: نگویید «اللهم انّی اغوذ بک من الفتنة»؛ یعنی «نگویید خدایا! سختی بر من وارد نیاور»؛ بلکه بگویید: (اللهم انّی اعوذبک من مضلات الفتن)
[۱] دشتی، محمد و محمدی، سید کاظم، معجم المفهرس لالفاظ نهج‌البلاغه، ص۱۰۹، کلمه قصار ۹۳، قم، نشر جامعه مدرسین، ۱۳۶۴ ش.
یعنی بگویید خدایا! از جنبه‌ها و آثار گمراه‌کننده سختی‌ها و بلاها به تو پناه می‌برم.
در هر صورت آن‌چه که از آیات، روایات و کلام بزرگان برداشت می‌شود آن است که سختی‌ها، سازنده و رشدآفرین هستند.


برخی اثرات منفی روابط ناسالم در خانواده، عبارت‌اند از:

۳.۱ - رفع مشکل به طور منطقی

ادامه عدم ارتباط عاطفی مشکلات فراوانی را برای شما، پدر، برادران و خواهران شما فراهم خواهد آورد و چون شما در این زمینه مؤثر هستید، لازم است که وارد عمل شده و به صورت منطقی از بروز مشکلات بیش‌تر پیش‌گیری کنید.

۳.۲ - ایجاد رابطه عاطفی

ایجاد ارتباط عاطفی توسط شما بر زندگی همه اعضای خانواده ـ و به ویژه شخص شما ـ دارای آثار مثبتی است که شاید در نگاه نخستین قابل مشاهده نباشد؛ ولی به‌تدریج و به‌سرعت آثار آن ظاهر خواهد شد.

۳.۳ - ایجاد زمینه‌های دوستی و محبت

به وجود آوردن زمینه‌های دوستی، محبت و احترام نه‌تنها در طرف مقابل نسبت به شما محبت و احترام و دوستی را به وجود خواهد آورد، بلکه به مرور زمان الگویی برای دیگران خواهد شد و شما به مقتضای حدیث «غمن سنّ سُنّة حسنة» از پاداش عظیمی از آغاز تا ابد بهره‌مند خواهید بود که دارای برکات مادی، معنوی، جسمی، روانی و دنیوی و اخروی خواهد بود.

۳.۴ - آثار منفی عدم ارتباط مطلوب

اگر این ارتباط به روش مطلوب ایجاد نگردد، اختلافی هر چند‌ اندک به وجود می‌آید و به تدریج تشدید گشته و آثار آن در تمام ابعاد مادی، معنوی، روانی و جسمانی شما پدید خواهد آمد، این روحیات منفی در ازدواج و زندگی آینده شما نیز اثر منفی خواهد داشت و همانند یک ژن معیوب نسل به نسل منتقل خواهد شد. تمام موارد ذکر شده و ناگفته‌های بسیار دیگر، نشان از اهمیت و ابعاد قابل توجه ایجاد ارتباط عاطفی است که مورد توجه و تأکید روان‌شناسان است.


عدم تعادل روحی شما در وضع کنونی چندان نگران‌کننده نیست؛ زیرا ازدواج پدر شما تا حدی یک وضعیت جدید و استرس‌آور تلقی می‌گردد؛ اما در همین زمینه توجه به نکات زیر هدایتگر است.

۴.۱ - درست بودن عملکرد پدر

این رفتار پدر، رفتاری درست بوده و بر طبق طبیعت انسانی، عقل و دین صورت گرفته است و حرف‌های مردم در این مورد، سخنانی بی‌پایه و مورد طرد اسلام است.

۴.۲ - پدید آمدن آثار مثبت

موقعیت جدید می‌تواند در زندگی شما آثار مثبت به همراه آورد؛ ولی این امر باید با بینش و دقت شما صورت پذیرد.

۴.۳ - بهبودی تعادل روحی

تعادل روحی شما قابل برگشت و بهبود است و باید به آن امیدوار بود.

۴.۴ - نگرش الهی، عقل و بینش در رفتار

اگر نگرش الهی و ملکوتی و عقل و بینش صحیح مبنای رفتار قرار گیرد، ارتباط با نامادری آسان خواهد شد و روح و روان شما برادر عزیز و دلسوز را از فشارها رها خواهد ساخت.

۴.۵ - پرهیز از پندارهای نادرست

برخی فرزندان و به خصوص دختران خانواده، نامادری را غاصب جایگاه مادر می‌دانند و به صورت ناخودآگاه گرایش بسیار منفی نسبت به او پیدا می‌کنند. معمولاً برخی اطرافیان نادان نیز با جملات خود به این معضل دامن می‌زنند. اختلاف بین فرزندان خانواده و نامادری را امری هنجار و درست تلقی می‌کنند؛ اما شما باید توجه داشته باشید که گرفتار چنین پندارها و گرایش‌های غلطی نشوید.

۴.۶ - نفوذ در روح نامادری

نامادری، یک زن است و نفوذ در روح او امری آسان است؛ البته همان‌طور که جلب محبت و عاطفه او بسیار آسان است، از دست دادن محبت او راحت‌تر است. در آغاز، نامادری هم به خاطر عواطف سرشتی خود و هم به خاطر شوهر، ارتباط صمیمی با فرزندان شوهر را دوست دارد؛ اما هنگامی که نوعی نگرش منفی را در فرزندان نسبت به خود ملاحظه نماید، نوعی روح مخالفت نیز در او به وجود می‌آید که این مسئله می‌تواند به تدریج به منازعات خانوادگی منجر شود؛ یعنی از یک‌سو خصومت بین فرزندان و نامادری و از سوی دیگر بین پدر و نامادری و از جانب سوم بین پدر و فرزندان؛ و هر یک از این سه، دو طرف دیگر را در حق خویش مقصر و مجرم می‌دانند. بنابراین به این مهم بار دیگر اشاره می‌کنیم که جلب عواطف و محبت نامادری کاری آسان و مورد رضایت الهی است و اکثر مشکلات را از بین خواهد برد.

۴.۷ - کنار گزاردن روابط تیره گذشته

ان‌شاءالله که تاکنون تعارضی پیش نیامده باشد؛ اما اگر هم در این مدت کوتاه روابط تیره بوده است، با توجه به بینش الهی و منطقی خود، تیر‌گی‌های قبلی را کنار بگذارید و زندگی و روابط تازه‌ای را که مورد رضایت خداوند است و از آزردگی روح شما جلوگیری می‌کند، شروع کنید و هیچ خجالتی به خود راه ندهید.


ترک منزل و ورود به خوابگاه یا اجاره منزل به هیچ وجه سفارش نمی‌شود؛ بلکه مورد مخالفت است؛ زیرا:

۵.۱ - نفرت و جدایی

صرف جدا شدن فیزیکی می‌تواند زمینه‌های نفرت و جدایی را فراهم آورد.

۵.۲ - انزوا و افسردگی

در شما روحیه انزوا و افسردگی در درازمدت پدید می‌آید.

۵.۳ - قدرت حل مشکل به روش خداپسندانه

آن‌چه برای یک جوان مهم است، قدرت حل مشکل (Problem Solving) به روش منطقی و خداپسندانه است. فرار از موقعیت‌ها به تدریج زمینه ضعف نفس و احساس عدم مقابله با فشارها را ایجاد کرده و مسلماً در زندگی آینده شما با یک زن (ازدواج) تأثیر نامطلوب خواهد گذاشت.


روش‌های ایجاد صمیمیت در خانواده، بدین شرح است:

۶.۱ - ایجاد یک ارتباط صمیمی

سایر برادران و خواهران خود را به ایجاد یک ارتباط صمیمی تشویق کنید و خود عملاً سرمشق آنان شوید.

۶.۲ - احترام به پدر و نامادری

احترام به پدر و نامادری به گونه‌های سلام و لبخند، سخن گفتن مؤدبانه و سایر رفتارهایی که دربردارنده احترام باشد.

۶.۳ - ایجاد زمینه‌های محبت‌آمیز

ایجاد زمینه‌های محبت‌آمیز و عاطفی همانند؛ خرید هدیه به مناسبت‌های مختلف، خوش‌و‌بش کردن و تشکر از زحمات او (نامادری).

۶.۴ - پرهیز از رفتارهای نادرست

پرهیز از رفتارها و سخنان خصومت برانگیز؛ همانند این‌که: تو جای مادر را گرفته‌ای، برشمردن صفات خوب مادر، ذکر نواقص و عیوب نامادری و ... در حضور خود او و یا جای دیگر.

۶.۵ - دخالت نکردن

عدم دخالت در قلمرو مخصوص وی و در خانواده؛ همانند: دخالت در دکور منزل، داشتن اتاق اختصاصی با پدر و...

۶.۶ - پرهیز از کاربرد واژه نامادری

حتی‌المقدور از استعمال واژه نامادری و زن پدر پرهیز نمایید و با غلبه بر احساسات خود، وی را مادر خطاب کنید که از هر کلمه دیگری مناسب‌تر است و یقین داشته باشید که برکات آن به خود شما و اعضای خانواده برمی‌گردد.


۱. دشتی، محمد و محمدی، سید کاظم، معجم المفهرس لالفاظ نهج‌البلاغه، ص۱۰۹، کلمه قصار ۹۳، قم، نشر جامعه مدرسین، ۱۳۶۴ ش.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ارتباط با نامادری»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۹/۰۴.    



جعبه ابزار