• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ابو خثیمه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: ابو خثیمه.
پرسش: ابو خثیمه کیست؟
پاسخ: ابوخثیمه یکی از اصحاب پیامبر بود که در جنگ احد به شهادت رسید.



ابو خثیمه از اهالی مدینه و از قبیله بنی غنم بن سلم بن مالک بن اوس بوده و یکی از اصحاب پیامبر صلی الله و علیه و آله بود.
[۱] واقدی، مغازی، ترجمه محمود دامغانی، نشر دانشگاهی، چاپ دوم، ۶۹، ج۱، ص۲۱۸.



وقتی که پیامبر از مکه به مدینه مهاجرت می کند با شنیدن آوازة اسلام و دیدن خصوصیات و رفتار رهبر و پیشوای مسلمین به دین حق می گراید و مسلمان می شود.


در جنگ بدر جهت یاری اسلام و مبارزه با کفار قریش، ابوخثیمه هم خودش و هم پسرش سعد آماده رفتن به میدان جهاد می شوند ولی از آنجائی که در خانه سرپرستی نداشتند وهر دو(پدر و پسر) نمی توانستند در جنگ شرکت کنند لذا قرعه زده و قرعه به نام فرزندش(سعد) می افتد و این سرباز رشید اسلام در جنگ بدر به شهادت رسید.
[۳] واقدی، ص۱۵.



وقتی که بعد از یک سال قریش برای تلافی شکست بدر به طرف مدینه حرکت می کند و این خبر به پیامبر می رسد پیامبر اسلام ـ صلّی الله علیه و آله ـ مسلمین را جهت مشورت در مورد مقابله با دشمن به مسجد فرا می می‌خواند اگر چه پیامبر مایل بود که در مدینه مانده و دفاع کنند و عده ای هم با پیامبر هم عقیده بودند و عده ای از جوانان که در جنگ بدر حضور نداشتند و آرزوی شهادت داشتند اصرار داشتند که جنگ در بیرون مدینه باشد و خثیمه پیرمرد هم خیلی راغب بود که جنگ در بیرون مدینه باشد و اظهار داشت: که ای پیامبر خدا، قریش یکسال تمام دست به فعالیت زده و توانسته است قبایل عرب را با خود همراه سازد. هر گاه ما برای دفاع از این نقطه بیرون نرویم، چه بسا آنها مدینه را محاصره کنند، ممکن است دست از محاصره بکشند و به مکه بازگردند، ولی همین کار باعث جرأت ایشان خواهد بود و ما در آینده از حملات آنها مطمئن نخواهیم شد.
[۴] سبحانی، جعفر، فروغ ابدیت، انتشارات دفتر تبلیغات، چاپ هشتم، ۷۲، ج۲، ص۳۵-۳۶.
[۵] آیتی، محمدابراهیم، تاریخ پیامبر اسلام، نشر دانشگاهی تهران، چاپ ۶۶، ص۶۲۷.



در این راستا، ابو خثیمه از اینکه در جنگ بدر نتوانست شرکت کند تأسف خورد و گفت که پسرم را در خواب دیدم که مرا ندا می زد و می گفت ای پدر جان در انتظار تو هستم. ای پیامبر خدا محاسن من سفید گشته و استخوانم لاغر شده، تقاضا دارم که از خداوند برای من شهادت در راه حق بطلبید.
[۷] تاریخ پیامبر اسلام، ص۶۲۷.
[۸] فروغ ابدیت، ج۲، ص۳۵-۳۶.

بعد از اینکه همة رأی و نظر خود را گفتند پیامبر نظر اکثریت را پذیرفت و آماده جهاد در بیرون از مدینه شدند و وقتی که خثیمه آن پیرمرد زنده دل درباره اشتیاق خود برای شهادت مطالبی گفت و گفت که می‌خواهد با پسرش سعد که در بدر شهید شده ملاقات کند از پیامبر هم خواست برای او دعا کند که به آرزویش برسد و لذا پیامبر هم در حق وی دعا کرد و در نتیجه خثیمه در جنگ احد بعد از رشادتی ستودنی به درجه رفیع شهادت رسید و جزو شهدای احد نامش در تاریخ ثبت شد و روشنی بخش صفحات تاریخ گردید.
[۹] واقدی، ص۱۵۴-۱۵۵.



۱. جنگهای پیامبر اسلام، مرکز بررسی تحقیقات سپاه پاسداران.
۲. سیره ابن هشام.
۳. سیرة النبی، جعفر مرتضی عاملی.


۱. واقدی، مغازی، ترجمه محمود دامغانی، نشر دانشگاهی، چاپ دوم، ۶۹، ج۱، ص۲۱۸.
۲. بحارالانوار، مجلسی،ج۲۰، ص۱۲۵.    
۳. واقدی، ص۱۵.
۴. سبحانی، جعفر، فروغ ابدیت، انتشارات دفتر تبلیغات، چاپ هشتم، ۷۲، ج۲، ص۳۵-۳۶.
۵. آیتی، محمدابراهیم، تاریخ پیامبر اسلام، نشر دانشگاهی تهران، چاپ ۶۶، ص۶۲۷.
۶. بحارالانوار، ج۲۰، ص۱۲۵.    
۷. تاریخ پیامبر اسلام، ص۶۲۷.
۸. فروغ ابدیت، ج۲، ص۳۵-۳۶.
۹. واقدی، ص۱۵۴-۱۵۵.



اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : رجال | صحابه




جعبه ابزار