• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کریم اهل‌بیت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام حسن علیه‌السلام، کریم اهل‌بیت، انفاق.
پرسش: چرا به امام حسن ـ علیه‌السلام ـ کریم اهل‌بیت گفته می‌شود؟
پاسخ: امام حسن ـ علیه‌السلام ـ قلبی پاک و رئوف نسبت به دردمندان و تیره‌بختان جامعه داشتند و با خرابه‌نشینان دردمند و اقشار مستضعف و کم‌درآمد همراه و همنشین می‌شدند و دردِ دلِ آنها را با جان و دل می‌شنیدند و به آن ترتیب اثر می‌دادند، و در این حرکت انسان‌دوستانه جز خداوند را مدنظر نداشتند؛ نیز هیچ‌گاه هر ضعیف، ناتوان و درمانده، ناامید از درب خانه آن حضرت برنمی‌گشت، حتی خود ایشان به‌سراغ فقرا می‌رفتند و آنها را به منزل دعوت می‌کردند و به آنها غذا و لباس می‌دادند.
[۱] زمانی، احمد، حقایق پنهان، نشر دفتر تبلیغات اسلامی، قم، چاپ اول، سال ۱۳۷۵، ص ۲۶۸.




امام حسن ـ علیه‌السلام ـ تمام توان خویش را در راه انجام امور نیک و خداپسندانه به کار می‌گرفت و اموال فراوانی در راه خدا می‌بخشید؛ مورخان و دانشمندان در شرح حال زندگانی پرافتخار ایشان، بخشش‌های بی‌سابقه و انفاق‌های بسیار بزرگ و بی‌نظیری ثبت کرده‌اند. آن حضرت در طول عمر خود دو بار تمام اموال و دارایی خود را در راه خدا خرج کردند و سه بار نیز ثروت خود را به دو نیم کردند و نصف آن را برای خود و نصف دیگر را در راه خدا به فقرا بخشیدند.
[۲] قمی، شیخ عباس، منتهی الآمال، انتشارات هجرت، چاپ هشتم، ۱۳۷۴، قم، ج ۱، ص ۴۱۷
[۳] پیشوایی، مهدی، سیره پیشوایان، نشر مؤسسه تحقیقاتی امام صادق، چاپ دوم، ۱۳۷۴، ص ۹۰.



از ابن شهر آشوب روایت شده که روزی امام حسن ـ علیه‌السلام ـ بر جمعی از گدایان گذشت که پاره‌ای چند از نان خشک‌ها را بر روی زمین گذاشته‌اند و می‌خورند، چون نظر ایشان به آن حضرت افتاد از امام دعوت کردند و حضرت از اسب پیاده شدند و فرمودند: خدا متکبران را دوست نمی‌دارد و با ایشان نشستند و از طعام ایشان تناول کردند و سپس از همه گدایان خواستند که برای صرف غذا به خانه حضرت بروند و حضرت بر ایشان طعام‌هایی نیکو حاضر ساختند و به لباس‌های فاخر همه آنها را مزین ساختند.
[۴] مجلسی، محمدباقر، جلاء العیون، نشر انتشارات علمیه اسلامیه، ص ۲۴۱.



تاریخ از بخشندگی‌های امام حسن ـ علیه‌السلام ـ داستان‌های فراوان به یاد دارد؛ مثلاً روزی عربی به نزد ایشان آمد و درخواست کمک کرد و امام دستور دادند که آنچه موجود است به او بدهند و قریب ده هزار درهم موجود را به آن اعرابی بخشیدند.
[۵] قمی، شیخ عباس، منتهی الآمال، انتشارات هجرت، چاپ هشتم، ۱۳۷۴، قم، ج ۱، ص ۴۱۸.



نسبت به کرامت‌های امام حسن ـ علیه‌السلام ـ داستان‌های زیادی در تاریخ آورده شده است که جای ذکر همه آنها نیست. اما وقتی از خود امام پرسیدند، چرا هرگز سائلی را ناامید برنمی‌گردانید؟ فرمودند: من هم به درگاه خدا سائلی هستم و می‌خواهم که خدا محروم نسازد و شرم دارم که با چنین امیدی سائلان را ناامید کنم. خداوندی که عنایتش را به من ارزانی می‌دارد، می‌خواهد که من هم به مردم کمک کنم؛
[۶] قرشی، باقر شریف، زندگانی امام حسن علیه‌السلام، ترجمه فخرالدین حجازی، تهران: نشر بعثت، چاپ اول، ۱۳۷۶، ص ۱۳۵.



لذا به‌خاطر اين بخشندگی‌ها و كارهای نيكويی كه از امام حسن ـ علیه‌السلام ـ در مسير خیر، احسان و كمك به طبقات درمانده و نيازمند انجام می‌گرفت و آنچه را كه داشت به آنها می‌بخشيد، باعث شده كه به ايشان كريم اهل‌بيت گفته شود.


پس با توجه به كرامت‌ها و بخشش‌های كم‌نظير و گاهی بی‌نظير آن امام بزرگوار لقب «کریم» برازنده آن حضرت است. البته بايد توجه داشت كه همه ائمه نور واحد هستند و همه دارای تمام فضایل و کرامات هستند؛ هرچند كه شرايط زمان و مکان در بروز و برجسته‌تر شدن برخی از اوصاف آنها دخيل بوده است.


۱. زمانی، احمد، حقایق پنهان، نشر دفتر تبلیغات اسلامی، قم، چاپ اول، سال ۱۳۷۵، ص ۲۶۸.
۲. قمی، شیخ عباس، منتهی الآمال، انتشارات هجرت، چاپ هشتم، ۱۳۷۴، قم، ج ۱، ص ۴۱۷
۳. پیشوایی، مهدی، سیره پیشوایان، نشر مؤسسه تحقیقاتی امام صادق، چاپ دوم، ۱۳۷۴، ص ۹۰.
۴. مجلسی، محمدباقر، جلاء العیون، نشر انتشارات علمیه اسلامیه، ص ۲۴۱.
۵. قمی، شیخ عباس، منتهی الآمال، انتشارات هجرت، چاپ هشتم، ۱۳۷۴، قم، ج ۱، ص ۴۱۸.
۶. قرشی، باقر شریف، زندگانی امام حسن علیه‌السلام، ترجمه فخرالدین حجازی، تهران: نشر بعثت، چاپ اول، ۱۳۷۶، ص ۱۳۵.



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : امام حسن | تاریخ معصومان




جعبه ابزار