• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پیامبران مرسل

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبر، مرسل، ادریس، الیاس، نبی، رسول، خضر.

پرسش: آیا تنها ۳۱۳ پیامبر مرسل داریم؟ و آیا الیاس، خضر و ادریس (علیهم‌السلام) از آنان به شمار می‌آیند؟

پاسخ: در قرآن کریم، برخی پیامبران، «نبیّ مرسل» خوانده شده‌اند؛ از جمله این افراد، حضرت الیاس (علیه‌السلام) هستند: («وَ اِنَّ اِلْیاسَ لَمِنَ الْمُرْسَلینَ»)؛ اما درباره حضرت ادریس (علیه‌السلام) و حضرت خضر (علیه‌السلام)، چنین تعبیری در قرآن به کار نرفته است. با این حال در برخی روایات، حضرت خضر (علیه‌السلام) («ان الخضر کان نبیا مرسلا، بعثه الله تبارک و تعالی الی قومه...») نیز مرسَل دانسته شده است.



هر پیامبری از پیامبران خدا حاوی رسالتی است که باید آن را به سرانجام برساند و با این نگاه می‌توان تمام انبیا را رسول به شمار آورد؛ اما می‌توان تعریف‌های دیگری هم از واژگان «رسول» داشت که با آن تعاریف، تعداد کم‌تری از پیامبران را می‌توان در محدوده آن دانست و روایاتی که تنها تعدادی از پیامبران را رسول به شمار می‌آورند، ناظر به این تعریف‌های محدودتر می‌باشند.

۱.۱ - بیان یک روایت

در بخشی از روایتی که به پرسش‌های ابوذر از پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) می‌پردازد، چنین می‌خوانیم:

«قُلْتُ یَا رَسُولَ الله کَمِ النَّبِیُّونَ قَالَ مِائَةُ اَلْفٍ وَ اَرْبَعَةٌ وَ عِشْرُونَ اَلْفَ نَبِیٍّ قُلْتُ کَمِ الْمُرْسَلُونَ مِنْهُمْ قَالَ ثَلَاثُ مِائَةٍ وَ ثَلَاثَةَ عَشَرَ جَمّاً غَفِیراً»؛ به پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) عرض کردم، پیامبران چند نفر بودند؟ فرمود ۱۲۴ هزار پیامبر! گفتم چند نفر از آنان مرسل بودند؟ فرمود تعداد بسیاری! ۳۱۳ نفر!


طبق روایت فوق، تنها ۳۱۳ پیامبر مرسَل (دارای مقام رسالت) داشتیم؛ اما نام تک‌تک پیامبران مرسل در آن ذکر نشده است.


البته در قرآن کریم، برخی پیامبران، «نبیّ مرسل» خوانده شده‌اند؛ از جمله این افراد، حضرت الیاس (علیه‌السلام) هستند: («وَ اِنَّ اِلْیاسَ لَمِنَ الْمُرْسَلینَ»)؛ اما درباره حضرت ادریس (علیه‌السلام) و حضرت خضر (علیه‌السلام)، چنین تعبیری در قرآن به کار نرفته است. با این حال در برخی روایات، حضرت خضر (علیه‌السلام) («ان الخضر کان نبیا مرسلا، بعثه الله تبارک و تعالی الی قومه...») نیز مرسَل دانسته شده است.


۱. شیخ صدوق، محمد بن علی، معانی الاخبار، ص۳۳۳، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، ۱۴۰۳ق.    
۲. صافات/سوره۳۷، آیه۱۲۳.    
۳. بحرانی، سید‌هاشم، البرهان فی تفسیر القرآن، ج۳، ص۶۴۵، تهران، بنیاد بعثت، چاپ اول، ۱۴۱۶ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «پیامبران مرسل»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۵/۲۹.    



جعبه ابزار