• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وضعیت اقتصادی در عصر ظهور امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، وضعیت اقتصادی، ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف).

پرسش: در عصر ظهور وضعیت اقتصادی چگونه است؟

پاسخ: براساس اقدامات امام عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) برای رفع فقر جهانی (از جمله: ۱. برقراری عدالت اجتماعی؛ ۲. اجرای اصل مساوات؛ ۳. عمران و آبادانی زمین؛ ۴. پیشرفت فنون؛ ۵. باریدن باران‌های مفید و پیاپی؛ ۶. برنامه‌ریزی درست؛ ۷. بهره‌برداری از معادن و منابع زیرزمینی؛ ۸. کنترل دقیق و نظارت مستمر بر اجرای عدالت و مساوات) اقتصاد عصر ظهور، اقتصادی بسیار پر رونق خواهد بود، به شکلی که هیچ فقری در سرای گیتی نخواهد ماند و ریشه هرگونه تبعیض و ظلم خشکیده شده و همه مردم در رفاه کامل خواهند بود و همه آزاد و مساوی هستند درباره استفاده از نعمت‌های الهی.



از جمله بحث‌هایی که در زمینه جهان بعد از ظهور مطرح است، بحث اقتصادی مردم و برنامه‌های حضرت در رفع فقرزدایی در اکثر کشورهاست.
از برنامه‌ها و اقدامات امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) پدید آوردن رفاه در کل جامعه بشری است. اولاً باید دید منشأ این فقر چیست؟
کارشناسان و متخصصان اقتصادی معتقدند بخش عظیمی (اگر نگوییم تمام آن) از عقب‌ماندگی و وابستگی و کمبود مواد غذایی و معیشتی به دو عامل بستگی دارد: ۱. نظام اقتصادی حاکم بر جهان؛ ۲. نظام سیاسی حاکم بر جامعه.

۱.۱ - نظام اقتصادی حاکم بر جهان

نظام و سیستمی که قدرت‌های جهان و کشورهای استعمارگر پدید آورده‌اند، خود عامل اصلی این فقر است. این سیستم که هدف اصلی آن کسب هر چه بیشتر قدرت و رشد و توسعه اقتصادی خود آن‌هاست، با برنامه‌های دقیق خود مانع استقلال و پیشرفت کشورهای ضعیف شده و با به تاراج بردن منابع آن‌ها عوامل اساسی عقب‌ماندگی و فقر آن کشورها را فراهم آورده است. این قدرت‌ها از راه‌های گوناگون و شیوه‌های تبلیغی و در سایه سلطه نظامی و سیاسی و فرهنگی، آزادی فکر و عمل را از آحاد مردم جهان سوم گرفته و کاری می‌کنند که همیشه وابسته به خود آن‌ها باقی بمانند و مصرف‌کننده تولیدات آن‌ها باشند و از خودکفایی و اعتماد به نفس آن‌ها جلوگیری می‌کنند.

۱.۲ - نظام سیاسی حاکم بر کشورها

چون در کشورهای جهان سوم نوعاً حکام توسط قدرت‌های جهان تعیین می‌شوند، لذا آن‌ها نیز همواره در فکر حفظ منافع آن قدرت‌ها هستند و در راه تأمین اهداف آن‌ها گام برمی‌دارند، این حکام دست‌نشانده برای سلب هر گونه فکر و‌ اندیشه از مردم و نفی حس خودشناسی و خودیابی در مردم خویش می‌کوشند و با رسانه‌ها و ابزار‌های تبلیغاتی هر گونه استقلال فرهنگی و اقتصادی را از جامعه سلب کرده و توده مردم را برده وار به اسارت و پیروی کورکورانه وا می‌دارند؛
[۱] حکیمی، محمد، عصر زندگی، انتشارات دفتر تبلیغات، ناشر، بوستان کتاب.
در نتیجه این دو عامل، همیشه در جهان تبعیض و بی‌عدالتی برقرار است و یک دسته از کشورها در ثروت تمام و دسته‌ای دیگر در فقر تمام به سر می‌برند.
این روندی است که قبل از انقلاب شکوه‌مند اسلامی در ایران نیز مشاهده می‌شد و اکنون در خیلی از کشورهای اسلامی ـ اعم از آسیا و آفریقا ـ و خیلی از کشورهای آمریکایی محسوس است.


در رستاخیز ظهور امام عصر (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) این بندها و دام‌ها از سر راه برداشته می‌شوند و عوامل سلطه ابرقدرت‌ها بر دیگر کشورها در هم شکسته می‌شود و حضرت با تشکیل حکومت جهانی واحد زیر پرچم اسلام، این دو عامل را ریشه‌کن کرده و مردم نیز با رهنمود آن امام همام به خود می‌آیند و خویشتن خویش را درمی‌یابند و باز می‌شناسند و آزادانه فکر می‌کنند و در سایه این آزادی به رشد و بالندگی همه‌جانبه و از جمله جنبه اقتصادی می‌رسند.

۲.۱ - رعایت اصل مساوات

از طرفی حضرت با ایجاد اصل مساوات زمینه یکسانی را برای تمام مردم دنیا در سراسر گیتی فراهم می‌آورد که هر کس با توجه به توانایی خود در زمینه اقتصادی تلاش کرده و به هدف خود دست یابد.

۲.۲ - رشد علم و صنعت

از طرف دیگر باید گفت رشد اقتصادی در گرو رشد صنعت، و رشد صنعت در گرو رشد علمی مردم است و با آمدن حضرت علم به نهایت خود می‌رسد؛ لذا صنعت نیز به نهایت خود می‌رسد و در نتیجه پیشرفتی شگرف در زندگی مردم رخ داده و از جمله مسئله اقتصادی مردم رونق پیدا می‌کند.

۲.۲.۱ - روایتی از حضرت علی

در این زمینه امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) می‌فرمایند:
«علم ۲۷ حرف است، تمام آنچه پیغمبران آورده‌اند دو حرف است و مردم تا امروز هنوز بیش از دو حرف آن را نشناخته‌اند و چون قائم ما قیام کند، ۲۵ حرف را نشر دهد».
[۲] امینی گلستانی، محمد، سیمای جهان در عصر امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ج۲، ص۱۴۸، جمکران.
(به نقل از: )

۲.۳ - رونق کشاورزی

مسئله دیگر که باید مطرح شود این است که یکی از ارکان اقتصاد هر کشور، مسئله کشاورزی آن کشور است و هر چه کشاورزی رونق داشته باشد، اقتصاد نیز به همان ‌اندازه پیشرفت می‌کند.
در روایات زیادی وارد شده با ظهور حضرت، زمین پر از خیر و برکت شده، تمام خشک‌سالی‌ها از بین می‌رود، باران‌های پر خیر و برکت فرو می‌ریزد. خلاصه این‌که تمام زمین حاصل‌خیز شده و در تمام دنیا مردم می‌توانند کشاورزی بسیار پرباری داشته باشند؛ برای مثال در روایات داریم:

۲.۳.۱ - حدیثی از امام حسن

امام حسن مجتبی (علیه‌السلام) می‌فرمایند: «زمین روییده شده و سبزی‌های خود را بیرون آورد و آسمان برکت خود را فرو می‌ریزد».

۲.۳.۲ - حدیثی از امیرالمؤمنین

امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) می‌فرمایند: «زمین به برکت وجود مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) آباد و تصفیه شده و آرایش می‌یابد و به سبب وجود او ... فتنه‌ها و غارت‌ها معدوم می‌شوند و خیر و برکت زیاد می‌گردد».

۲.۳.۳ - حدیثی از رسول خدا

رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمودند: «امت من در زمان مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) به نعمتی متنعم می‌شوند که هرگز آن‌گونه نبوده‌اند، آسمان بر آن‌ها پی‌در‌پی می‌بارد و زمین چیزی از گیاهانش را فرو نگذارد، مگر این‌که بیرون آورد».
[۴] امینی گلستانی، محمد، سیمای جهان در عصر امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ج۲، ص۲۵۳، جمکران.



براساس روایات می‌توان کارهای حضرت را برای رفع فقر جهانی در چند امر کلی بر شمرد:
۱. برقراری عدالت اجتماعی؛ ۲. اجرای اصل مساوات؛ ۳. عمران و آبادانی زمین؛ ۴. پیشرفت فنون؛ ۵. باریدن باران‌های مفید و پیاپی؛ ۶. برنامه‌ریزی درست؛ ۷. بهره‌برداری از معادن و منابع زیرزمینی (در این زمینه پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمودند: «خداوند برای قائم (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) گنج‌ها و معادن زمینی را آشکار می‌سازد)؛ ۸. کنترل دقیق و نظارت مستمر بر اجرای عدالت و مساوات.
با توجه به عوامل گفته‌شده (ان‌شاء‌الله) اقتصاد عصر ظهور، اقتصادی بسیار پر رونق خواهد بود، به شکلی که هیچ فقری در سرای گیتی نخواهد ماند و ریشه هرگونه تبعیض و ظلم خشکیده شده و همه مردم در رفاه کامل خواهند بود و همه آزاد و مساوی هستند درباره استفاده از نعمت‌های الهی.



۱. عصر زندگی و چگونگی آینده انسان و اسلام، محمد حکیمی.
۲. سیمای جهان در عصر امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، محمد امینی گلستانی
۳. دولت کریمه امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، سید مرتضی مجتهدی سیستانی.



۱. حکیمی، محمد، عصر زندگی، انتشارات دفتر تبلیغات، ناشر، بوستان کتاب.
۲. امینی گلستانی، محمد، سیمای جهان در عصر امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ج۲، ص۱۴۸، جمکران.
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۳۶.    
۴. امینی گلستانی، محمد، سیمای جهان در عصر امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ج۲، ص۲۵۳، جمکران.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «وضعیت اقتصادی در عصر ظهور امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۱۸.    







جعبه ابزار