• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مهریه حضرت زهرا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مهریه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها.
پرسش: مهریه حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ به‌عنوان پول بوده یا به‌عنوان وزن و عدد و آیا آن کلی‌ترین مهریه آن زمان بوده؟
پاسخ: هنگامی که علی ـ علیه‌السلام ـ به قصد ازدواج فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ به منزل پیامبر رفت، پیامبر به ام‌سلمه فرمود: «برخیز و در را بگشای، که این همان است که خدا و رسولش او را دوست دارند.» ام‌سلمه فوراً در را باز کرد و علی ـ علیه‌السلام ـ داخل شد.



علی ـ علیه‌السلام ـ در کمال حجب و حیا و خجالت بود که پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌سلم ـ فرمود: علی جان حاجتی داری؟ آسوده باش؛ امیدوارم که حاجت تو برآورده شود. علی - علیه السلام- نیز قصد خود را بازگو نمود و از فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ خواستگاری نمود. پیامبر فرمود: چه چیزی برای تو است که مهریه فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ قرار دهی؟ علی ـ علیه‌السلام ـ عرض کرد: ای رسول خدا! تو خود شاهد هستی که برای من به جز شمشیر و شتر و زره، از مال دنیا چیزی نیست. پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌سلم ـ فرمود: ای علی شمشیر و شتر مورد نیاز توست؛ اما زره‌ات را بفروش و با آن مراسم ازدواج با فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ را فراهم کن.


اما اینکه حضرت آن زره را چه مقدار فروخت و آن را مهریه حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ قرار داد، از نظر تاریخی و روایی در آن اختلاف وجود دارد.
و آن عبارت است از، ۴۰۰ درهم، ۴۸۰ درهم یا ۵۰۰ درهم.
[۴] متقی هندی، فاضل، کنزالعمال، مؤسسه الرساله، ج ۱۳، ص ۶۸۰.



لکن قدر مسلم این است که مهریه آن حضرت بیشتر از پانصد درهم و کمتر از چهارصد درهم نبوده است، و این مقدار ـ پانصد درهم ـ عبارت از مقدار مهریه‌ای است که رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌سلم ـ برای کلیه زنان و دخترانش تعیین نموده و از آن تعبیر به مهر السنه هم می‌شود.


و این سیره الگویی برای سایر مسلمانان و گروندگان به اسلام قرار گرفت؛ گرچه در آن زمان مهریه‌های سنگین از طرف مردم برای دختران قرار داده می‌شد؛ زیرا وقتی پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌سلم ـ فاطمه سلام‌الله‌علیها، را به عقد علی ـ علیه‌السلام ـ درآورد، عده‌ای از مردم قریش به خدمت ایشان رسیدند و گفتند: چرا علی ـ علیه‌السلام ـ را با مهریه فدک و ناچیز داماد کردی؟


بنابراين مقدار مهريه حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ بيش از پانصد درهم ـ نقره ـ نبوده است. و اين به‌عنوان ارزش پولی آن زمان محسوب می شد، و اين مقدار مهريه از طرف پيامبر اكرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌سلم ـ برای دخترش، مهريه‌ای متوسط ـ نه بسيار كم و نه زياد ـ در آن زمان بوده است كه به‌عنوان سنت، الگويی برای ساير مسلمانان قرار گرفت.


۱. مجلسی، بحارالانوار، بیروت، مؤسسه الوفا، چاپ دوم، ۱۴۰۳ه‌ ق، ج ۴۳، ص ۱۲۰.    
۲. مجلسی، بحارالانوار، بیروت، مؤسسه الوفا، چاپ دوم، ۱۴۰۳ه‌ ق، ج ۴۳، ص ۱۴۰.    
۳. ابن شهر آشوب، مناقب، مؤسسه انتشارات علامه، بی‌تا، ج ۳، ص ۳۵۰ و ۳۵۱.    
۴. متقی هندی، فاضل، کنزالعمال، مؤسسه الرساله، ج ۱۳، ص ۶۸۰.
۵. حر عاملی، وسائل الشیعه، قم، مؤسسه آل‌البیت، چاپ اول، ۱۴۱۲ ه‌، ج ۲۱، ص ۲۴۶.    
۶. حر عاملی، وسائل الشیعه، قم، مؤسسه آل‌البیت، چاپ اول، ۱۴۱۲ ه‌، ج ۲۱، ص ۲۴۹.    
۷. کلینی، اصول کافی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، ۱۳۷۵، ج ۵، ص ۳۷۶.    
۸. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، دارالصعب، ج ۳، ص ۲۵۳.    



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : تاریخ معصومان | حضرت زهرا




جعبه ابزار