• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قبر حضرت زهرا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها، قبر، تشییع.
پرسش: چرا قبر حضرت فاطمه زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ نامعلوم است؟
پاسخ: حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ زمانی که اجلشان نزدیک شد و در بستر به حالت احتضار بسر می‌بردند، علی ـ علیه‌السلام ـ بر بالای بسترشان آمدند و بعد از صحبت‌هایی که با همدیگر کردند، فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ اجازه خواستند تا چند وصیت به همسرشان علی ـ علیه‌السلام ـ کنند.
[۱] حجة‌الله النجفی الرضوی الامیری، احتجاج الزهرا فاطمه، انتشارات فروزان، چاپ دوم، ص ۲۱۰.




از جمله وصایای حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ به علی ـ علیه‌السلام ـ این بود که گفتند: ای پسرعمو! اگر تا چند ساعت دیگر از دنیا رفتم، جنازه‌ام را شبانه تشییع کن و مراسم تشییع مرا اعم از غسل و کفن و نماز خواندن و دفن کردن باید در محیطی مخفی و پنهان انجام دهید و فقط به کسانی اجازه در تشییع دهید که ظلم و جفا نسبت به من روا نداشته‌اند و حتی به یک نقل، حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ تصریح کردند که نگذارید ابی‌بکر و عمر بر من نماز بخوانند و در تشییع جنازه من شرکت کنند. بعد بحث در این‌ است که علت اجازه ندادن حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ در مراسم تشییع حضرت بیانگر چیست؟

۱.۱ - آغاز مبارزه‌ای جدید علیه حکومت وقت

یقیناً حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ با این کارشان می‌خواستند باری دیگر همانند جریان فدک مبارزه‌ای تازه را با وصیت‌نامه سیاسی خویش شروع کنند که ضربه سهمگینی به حکومت وقت وارد سازند.
[۲] خشاوی، شهین، زندگانی سیاسی حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها، تهران، نشر عابد، چاپ اول، ۱۳۷۸، ص ۲۸۰.


۱.۲ - بیداری افکار عمومی

فاطمه اطهر ـ سلام‌الله‌علیها ـ با وصیت خویش افکار خفته مردم مدینه را بیدار می‌ساختند و توجه افکار عمومی را نسبت به پایمال کردن حق خویش جلب می‌کردند.
[۳] . عاملی، سیدجعفر مرتضی، رنج‌های زهرا سلام‌الله‌علیها، ترجمه محمد سپهری، قم، نشر ایام، چاپ اول، ۱۳۷۸، ص ۲۲۳.


۱.۳ - ایجاد تردید در مشروعیت خلیفه

امیرالمؤمنین با عمل به وصیت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ اذهان جامعه را دچار شک و تردید کردند و مشروعیت خلیفه را زیر سؤال بردند و مظلومیت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ را بیشتر آشکار ساختند و این سؤال را همیشه برای همگان مطرح کردند که چرا قبر زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ مخفی مانده است.


بدین طریق زمانی که حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ از دنیا رفتند، مردم سراسیمه به خانه زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ می‌آمدند و منتظر بیرون آمدن جنازه بودند که علی ـ علیه‌السلام ـ به ابوذر گفتند: برو و با صدای بلند اعلام کن که برگردند؛ چراکه تشییع جنازه دختر رسول‌ خدا امشب صورت نمی‌گیرد و به تأخیر افتاده‌است. مردم که متفرق شدند، حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ با کمک اسماء بدن حضرت را غسل و کفن کردند و در نیمه شب با عده‌ای از نزدیکان و یاران خویش که عبارت بودند از: سلمان، ابوذر، مقداد، عمار، عباس و زبیر و چند تن دیگر به همراه علی ـ علیه‌السلام ـ جنازه دختر رسول‌ خدا را شبانه تشییع کردند و شبانه به خاک سپردند و حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ قبر فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ را هم‌سطح زمین کردند و حتی روایت شده: در چند نقطه در بقیع حضرت، قبر درست کردند تا متوجه نشوند که قبر فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ کدام‌یک است و این راز مخفی ‌ماندن قبر فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ برای همیشه مانده است و کسانی هم که حضور داشتند، دیگر بعدها محل اختفای قبر فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ را بیان نکردند.


بنابراين علت مخفی ماندن قبر آن حضرت را می‌توان در امور زير خلاصه كرد:
۱. اينكه، دشمنان و غاصبان حق آن مظلومه به قبر آن حضرت دسترسی نداشته باشند تا روزی درصدد نبش آن برنيانيد؛
۲. اينكه، خود آن حضرت خواستند كه شبانه و مخفیانه، دفن شوند كه به تبع آن قبرشان مخفی بماند؛
۳. با توجه به محتوای وصيت ايشان در مورد دفن آن حضرت، می‌توان گفت كه می‌خواستند با اين كار، افكار عمومی را بيدار كرده و مردم را نسبت به ظلم حکام زمانشان نسبت به ايشان و علی علیه‌السلام آگاه سازند، و لذا سؤال «چرا قبر فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ مخفی ماند را برای هميشه در اذهان مردم زنده نگه دارند.


۱. حجة‌الله النجفی الرضوی الامیری، احتجاج الزهرا فاطمه، انتشارات فروزان، چاپ دوم، ص ۲۱۰.
۲. خشاوی، شهین، زندگانی سیاسی حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها، تهران، نشر عابد، چاپ اول، ۱۳۷۸، ص ۲۸۰.
۳. . عاملی، سیدجعفر مرتضی، رنج‌های زهرا سلام‌الله‌علیها، ترجمه محمد سپهری، قم، نشر ایام، چاپ اول، ۱۳۷۸، ص ۲۲۳.
۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ترجمه محمدجواد نجفی، انتشارات اسلامیه، ۱۳۵۴، ج ۱۰، ص ۱۹۵.    



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : تاریخ معصومان | حضرت زهرا




جعبه ابزار