• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شهادت امام زمان به دست یک ظالم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، شهادت امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، حدیث ضعیف، سند حدیث، اعتبار احادیث.

پرسش: گفته می‌شود در زمان ظهور امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) ظلم و بدی از بین می‌رود. پس چگونه خود حضرت پس از مدتی به دست یک ظالم به شهادت می‌رسند؟

پاسخ: پر شدن جهان از عدل و داد در زمان حکومت مهدوی، به معنای غالبیت عدل و گسترش و حاکمیت آن است. همان‌طور که در جایی گفته می‌شود امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) بعد از پر شدن ظلم و فساد در زمین می‌آید، به معنای شیوع و کثرت ظلم و غلبه آن است، نه اینکه انسان‌های خوب و عادل و صالح، اصلاً در کره زمین پیدا نشوند.
روایاتی که مستند افرادی است که قائل‌اند به اینکه امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) به شهادت می‌رسد، روایات معتبر و قابل اعتماد نیست.




در پاسخ به سؤال مورد نظر توجه به دو نکته لازم است:

۱.۱ - عدالت جهانی

تردیدی نیست که براساس روایات فراوانی که شیعه و سنی نقل کرده‌اند، از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نقل شده که حضرت فرمود: بشارت باد شما را به مهدی، هنگام پراکندگی مردم و وقوع گرفتاری‌های سخت، ظاهر می‌شود و زمین را که پر از ظلم و ستم شده است، از عدل و داد سرشار می‌سازد، عدلش همه را فرا می‌گیرد.

و نیز از حضرت نقل شده که فرمود: دنیا تمام نخواهد شد، تا اینکه مردی از اهل بیت من که مهدی نامیده می‌شود، بر مردم حکومت کند. زمین را از عدل و داد پر می‌کند؛ چنان‌که مردم، آن را پر از ظلم و جور کرده‌اند. مهدی از عترت من و از اولاد فاطمه است. نامش، نام من و کنیه‌اش، کنیه من، اخلاقش، خوی من و رفتارش، رفتار من خواهد بود.
و روایات فراوانی دیگر که دلالت صریح دارند بر اینکه در زمان حکومت امام عصر (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) دنیا پر از عدل و داد می‌شود و عدالت اسلامی حاکم می‌شود.

۱.۱.۱ - مراد از عدل جهانی

اما پر شدن زمین از عدل و سیطره عدالت اسلامی و حاکمیت آن بر جهان به این معنا نیست که همه مردم خوب می‌شوند و دیگر بدی در عالم وجود ندارد. ما دلیلی نداریم که در آن دوره، مردم نتوانند مرتکب خطا و گناه و ظلم شوند یا اصلاً گناهی توسط کسی صورت نگیرد؛ بلکه مقتضای تکلیف و اختیار این است که مردم مجبور نیستند و آزادند و می‌توانند مرتکب خطا و گناه بشوند.
پر شدن جهان از عدل و داد در زمان حکومت مهدوی، به معنای غالبیت عدل و گسترش و حاکمیت آن است. همان‌طور که در جایی گفته می‌شود امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) بعد از پر شدن ظلم و فساد در زمین می‌آید، به معنای شیوع و کثرت ظلم و غلبه آن است، نه اینکه انسان‌های خوب و عادل و صالح، اصلاً در کره زمین پیدا نشوند.

۱.۲ - شهادت امام زمان

روایاتی که مستند افرادی است که قائل‌اند به اینکه امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) به شهادت می‌رسد، روایات معتبر و قابل اعتماد نیست؛ مانند روایت زیر.

۱.۲.۱ - روایت اول

«با پایان یافتن هفتاد سال از آمدن امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) زنی از قبیله بنی‌تمیم به نام سعیده او را شهید می‌کند. وی همچون مردان ریش دارد؛ درحالی‌که امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) از راهی می‌گذرد، با‌ هاونگی از جنس سنگ، امام را به شهادت می‌رساند. پس از فوت امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) امام حسین (علیه‌السلام) غسل، تکفین و تدفین او را انجام می‌دهد.
[۷] سیدمحمد صدر، تاریخ ما بعد الظهور، ص۸۸۱.


۱.۲.۲ - روایت دوم

و نیز روایت مرسلی از امام صادق (علیه‌السلام) که فرمود: «مَا مِنَّا إِلَّا مَقْتُولٌ شَهِیدٌ»؛ هیچ‌یک از ما (ائمه) نیست؛ مگر آن‌که کشته یا شهید می‌شود.


روایت اول، روایتی از یکی از معصومین (علیهم‌السلام) نبوده؛ بلکه منقول از یکی از علماست، آن هم عالِمی ناشناخته.اگر هم عبارات یادشده در این روایت به مضمون روایات منسوب به اهل بیت اشاره داشته باشد، در این صورت هم به دلیل ناشناخته بودن سند، همچون روایت دوم مرسل به حساب آمده و به دلیل ضعیف بودن از ناحیه سند، پذیرفته نیست. بنابراین نمی‌توان به آن به عنوان مستند یک رویداد مهم تاریخی، استناد کرد؛ ازاین‌رو شهادت آن بزرگوار نمی‌تواند یک امر مسلّم و قطعی باشد.

روایت دوم مرسل بوده و سند آن به امام متصل نیست؛ چون سلسله سند آن ذکر نشده است؛ از‌این‌رو نمی‌توان به آن اعتماد کرد.


۱. چشم به راه مهدی (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف)، جمعی از نویسندگان مجله حوزه.
۲. چشم‌اندازی به حکومت مهدی (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف)، نجم‌الدین طبسی.
۳. تاریخ ما بعد الظهور، سیدمحمد صدر.


۱. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۱۷۹.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۱، ص۷۴.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۱، ص۷۵.    
۴. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۱۸۰.    
۵. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۱۸۶.    
۶. شیخ صدوق، محمد بن علی، کمال‌الدین و تمام‌النعمة، ج۲، ص۴۱۱.    
۷. سیدمحمد صدر، تاریخ ما بعد الظهور، ص۸۸۱.
۸. یزدی حائری، علی، الزام الناصب، ج۲، ص۱۳۹.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری، ج۲، ص۱۳۲.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری، ج۲، ص۳۶۲.    



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «شهادت امام زمان به دست یک ظالم»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۱۵.    







جعبه ابزار