• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حضرت یعقوب

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: انبیا، حضرت یعقوب، بنی‌اسرائیل.

پرسش: آیا اسم یکی از انبیا، اسرائیل است؟ و چیزی را که بر خودش حرام کرد، چه بوده است؟

پاسخ: «اسرائیل» نام حضرت یعقوب (علیه‌السلام) یکی از پیامبران الهی است. وی بنا بر مصالحی گوشتشتر و شیر را بر خود حرام کرده بود.



نام دیگر حضرت یعقوب (علیه‌السلام) «اسرائیل» می‌باشد به همین دلیل به فرزندان آن حضرت بنی‌اسرائیل گفته می‌شود. وی بنا بر مصالحی گوشت شتر و شیر را بر خود حرام کرده بود.


در آیه ۹۳ سوره آل‌عمران خداوند می‌فرماید:

«کُلُّ الطَّعامِ کانَ حِلاًّ لِبَنِی اِسْرائِیلَ اِلاَّ ما حَرَّمَ اِسْرائِیلُ عَلی‌ نَفْسِهِ مِنْ قَبْلِ اَنْ تُنَزَّلَ التَّوْراةُ قُلْ فَاْتُوا بِالتَّوْراةِ فَاتْلُوها اِنْ کُنْتُمْ صادِقِینَ؛ همه نوع خوراکی‌ها بر بنی‌اسرائیل حلال بود، جز آنچه اسرائیل (یعقوب) پیش از نازل شدن تورات بر خود حرام کرده بودند. بگو: اگر شما راست می‌گویید، تورات را بیاورید و آن را بخوانید».

۲.۱ - دیدگاه مفسران

برخی مفسران در این‌باره چنین گفته‌اند:
«در این آیه سخن از چیزهایی است که در تورات جهت کیفر دادن به نافرمانی بنی‌اسرائیل بر آنها حرام شده بود؛ ولی آنها ادعا می‌کردند که حرام شدن این اشیا به خاطر این انگیزه‌ها نبوده بلکه به خاطر آن است که جدشان اسرائیل که همان یعقوب است این چیزها را بر خود حرام ساخته و بر فرزندانش نیز چنین مانده است؛ لیکن خداوند متعال در این آیه مبارکه گفتار یهود را در مورد تحریم بعضی غذاها مانند شیر و گوشت شتر رد کرده و می‌گوید تمام غذاهای پاک در آغاز شریعت تورات برای بنی‌اسرائیل حلال بود، جز آنچه یعقوب پیش از نزول تورات به خاطر این‌که گوشت شتر بر وی ضرر داشت یا در اثر نذری که کرده بود از خوردن گوشت و آشامیدن شیر آن خودداری می‌کرد ولی تدریجاً امر بر بعضی از پیروان وی مشتبه گشته و تصور کردند که این یک تحریم الهی است لذا این آیه بیان می‌کند که نسبت این موضوع به خدا تهمت است و خدا هیچ‌یک از غذاهای پاکیزه را پیش از نزول تورات بر بنی‌اسرائیل حرام نکرده است ولی بعد از نزول تورات به واسطه این‌که با موسی بد رفتاری می‌کردند پروردگار متعال آن‌ها را عقوبت نموده و از خوردن بعضی از غذاها آنان را منع کرده است».
[۲] داور پناه، ابوالفضل، انوار العرفان فی تفسیر القرآن، ج۶، ص۲۲۸ ـ ۲۲۹، انتشارات صدر، تهران، ۱۳۷۵ش



۱. آل‌عمران/سوره۳، آیه۹۳.    
۲. داور پناه، ابوالفضل، انوار العرفان فی تفسیر القرآن، ج۶، ص۲۲۸ ـ ۲۲۹، انتشارات صدر، تهران، ۱۳۷۵ش



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «اسرائیل»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۷/۰۵.    



جعبه ابزار