• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تطبیق علایم ظهور با حوادث دیگر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تعیین زمان ظهور، نشانه‌های ظهور.

ظهور امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)


پرسش: ‌کسانی که از علایم ظهور، نشانه‌هایی را با زمان حال تطبیق می‌دهند، چه حکمی دارد؟ اینکه با شهادت سیدحسن نامی ظهور اتفاق می‌افتد که گفته شده ایشان همان سیدحسن نصرالله است یا کسی که پرچم را از دست حضرت می‌گیرد، سیدخراسانی است که در دست راستش نشانه‌ای است که بیان شده، منظور از این فرد رهبر معظم انقلاب است، لطفاً کمی کامل‌تر توضیح دهید.

پاسخ: نمی‌توان تطبیق قطعی در مورد علایم حاضر بدهیم. تطبیق یعنی علایمی را با حادثه خارجی تطبیق داده و بگوییم این حادثه همان نشانه گفته‌شده در روایت است؛ اما باید توجه داشت که ما از لحاظ علم محدود هستیم و نمی‌دانیم آیا واقعا این حادثه همان نشانه است یا نه؛ پس تطبیق دادن مسائل قابل قبول نیست.




وقت ظهور امام مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) برای هیچ‌کس جز خداوند متعال معلوم نیست و کسانی که وقت ظهور را تعیین نمایند، دروغ‌گو شمرده شده‌اند؛ ولی نشانه‌های بسیاری برای ظهور حضرت در کتاب‌های حدیث ثبت شده است.

با توجه به این‌که زمان ظهور مشخص نیست، زمان نشانه‌های مرتبط نزدیک به آن نیز مشخص نیست. بنابراین سخن از نزدیکی یا دوری آن، امری پسندیده نیست؛ البته عده‌ای با توجه به اوضاع و شرایط فعلی حاکم بر جهان، به این باور رسیده‌اند که دوره‌ای که در آن زندگی می‌کنیم، همان دوره آخرالزمان است که در روایات به آن اشاره شده است؛ زیرا برای آخرالزمان نشانه‌هایی گفته شده (مانند گسترش فساد و تفسیر دین براساس هوا و هوس و...) که این نشانه‌ها در دوره زمانی ما به وقوع پیوسته است؛ پس زمان کنونی آخرالزمان است و ظهور نیز در این دوران محقق می‌شود. به هر حال ما در عین آن‌که باید به تعجیل در فرج امید داشته باشیم و آمادگی برای ظهور را در خود تقویت کنیم، نباید فکر خود را متمرکز به اموری کنیم که از محدوده علم ما فراتر است؛ لذا سخن از نزدیکی علایم و مطابقت آن با بعضی مسائل پیش‌آمده، امری قابل قبول نیست.
[۱] جمعی از محققین مرکز تخصصی مهدویت، آفتاب مهر، ج۱، ص۲۷۵ـ۲۷۶، بنیاد فرهنگی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، پاییز ۱۳۸۷.



علایم ظهور دو دسته‌اند:

۲.۱ - حتمی

علایم حتمی که عبارت‌اند از: علایمی که به هیچ قید و شرطی مشروط نیست و قبل از ظهور باید واقع شود؛ مثل ظهور یمانی، سفیانی، صیحه، خسف بیدا و قتل نفس زکیه.

۲.۲ - غیر حتمی

علایم غیر حتمی آن است که حوادثی به طور مطلق و حتم از نشانه‌های ظهور نیست؛ بلکه مشروط به شرطی است که اگر آن شرط تحقق یابد، مشروط نیز محقق می‌شود و اگر شرط مفقود شود، مشروط تحقق نمی‌یابد و لذا مسلم است علایمی که در مورد حتمی بودن آن نصّی نداشته باشیم، احتمال رخ دادن آنها نیز وجود دارد؛ مثل:
۱. پر شدن عالم از فساد و...
[۲] رجالی تهرانی، علی‌رضا، جمعی از محققین مرکز تخصصی مهدویت، یکصد پرسش و پاسخ، ص۱۷۰، قم، انتشارات نبوغ، ۱۳۸۵ش.

۲. قیام سیدحسنی.
۳. قیام خراسانی.

۲.۲.۱ - قیام سیدحسنی

سیدحسنی که یکی از علایم ظهور است، طبق روایات جوانی زیبا، از طرف سرزمین دیلم (از بلاد گیلان) خروج کرده و نام پدر او حسن است (محمد بن حسن) و نمی‌توان او را با این شرایط به سیدحسن نصرالله مطابقت داد.
[۳] جمعی از محققین مرکز تخصصی مهدویت، آفتاب مهر، ج۱، ص۲۸۳، بنیاد فرهنگی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، پاییز ۱۳۸۷.


۲.۲.۲ - قیام خراسانی

دومین نشانه خراسانی است، خراسانی به ظاهر روایات اهل سنت و شیعه از ذریه امام حسن مجتبی (علیه‌السلام) یا امام حسین (علیه‌السلام) است و از او به عنوان‌هاشمی خراسانی یاد شده است؛ البته در بعضی روایات سید بودن یا نبودن او، و محل زندگی و وضعیت زنده بودن او مشخص نیست و اینکه در روایات ذکر شده، خراسانی بر دست راست خود خالی دارد که خال همین معنای ظاهری خال را می‌رساند؛ پس تطبیق آن بر مقام معظم رهبری امکان‌پذیر نیست.
[۴] جمعی از محققین مرکز تخصصی مهدویت، آفتاب مهر، ج۱، ص۲۸۰، بنیاد فرهنگی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، پاییز ۱۳۸۷.



در نهایت به این نتیجه می‌رسیم که نمی‌توان تطبیق قطعی در مورد علایم حاضر بدهیم. تطبیق یعنی علایمی را با حادثه خارجی تطبیق داده و بگوییم این حادثه همان نشانه گفته‌شده در روایت است؛ اما باید توجه داشت که ما از لحاظ علم محدود هستیم و نمی‌دانیم آیا واقعا این حادثه همان نشانه است یا نه؛ پس تطبیق دادن مسائل قابل قبول نیست.
[۵] جمعی از محققین مرکز تخصصی مهدویت، آفتاب مهر، ج۱، ص۲۷۴ - ۲۷۵، بنیاد فرهنگی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، پاییز ۱۳۸۷.




۱. سیمای جهان در عصر امام زمان (علیه‌السلام)، محمد امینی گلستانی.
۲. آفتاب مهر، بنیاد مهدی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، پاییز ۱۳۸۷.



۱. جمعی از محققین مرکز تخصصی مهدویت، آفتاب مهر، ج۱، ص۲۷۵ـ۲۷۶، بنیاد فرهنگی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، پاییز ۱۳۸۷.
۲. رجالی تهرانی، علی‌رضا، جمعی از محققین مرکز تخصصی مهدویت، یکصد پرسش و پاسخ، ص۱۷۰، قم، انتشارات نبوغ، ۱۳۸۵ش.
۳. جمعی از محققین مرکز تخصصی مهدویت، آفتاب مهر، ج۱، ص۲۸۳، بنیاد فرهنگی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، پاییز ۱۳۸۷.
۴. جمعی از محققین مرکز تخصصی مهدویت، آفتاب مهر، ج۱، ص۲۸۰، بنیاد فرهنگی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، پاییز ۱۳۸۷.
۵. جمعی از محققین مرکز تخصصی مهدویت، آفتاب مهر، ج۱، ص۲۷۴ - ۲۷۵، بنیاد فرهنگی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، پاییز ۱۳۸۷.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تطبیق نشانه‌های ظهور با حوادث دیگر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۹/۲۵.    







جعبه ابزار