• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ایران کشور امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ایران، امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، مسلمان، ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، حکومت جهانی امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف).

پرسش: چرا ایران را کشور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) می‌نامند و آیا پس از ظهور ایشان تمام جهانیان مسلمان می‌شوند؟

پاسخ: با ظهور حضرت گرچه شرق و غرب به دست او فتح می‌شود و اکثریت قاطع جهان مسلمان می‌شوند، ولی دور از ذهن نیست که اقلیت‌های کوچکی از پیروان ادیان آسمانی دیگر وجود داشته باشد.




طبق جهان‌بینی اسلامی، تمام جهان و سراسر هستی مِلْک طلْق خداست و تصرف در آن بدون اذن او روا نیست. انسان بدون اجازه خدا حتی حق تصرف در خویشتن را ندارد، تا چه رسد به تصرف در دیگران؛ با چنین اعتقادی، تنها کسانی حق حکومت دارند که از سوی خداوند منصوب باشند.
این افراد انبیای الهی و ائمه (علیهم‌السلام) هستند که مستقیماً با اذن خدا بر مردم ولایت دارند و در زمان غیبت، نایبان امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) با شرایطی خاص و به طور غیر مستقیم از سوی خداوند برای ولایت برگزیده می‌شوند. بنابراین در نظام سیاسی اسلام حکومت از آنِ خدا و منصوبین مستقیم و غیر مستقیم اوست».


چون اکثریت مردم ایران، شیعه اثناعشری هستند و دل در گرو محبت حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) دارند و نیز جمهوری اسلامی ایران به رهبری نایب امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) به پیروزی رسید و اکنون نیز نایب عام حضرت رهبری آن را بر عهده دارند و جد و جهدهای فراوانی صورت می‌گیرد تا انقلاب اسلامی به آرمان‌های حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) نزدیک‌تر شود، کشور ایران را کشور امام زمان می‌نامند.


اما این‌که آیا پس از ظهور ایشان تمام جهانیان مسلمان می‌شوند؟ یا نه؟ در این رابطه، ذکر این نکته ضروری است که از آیات قرآن و احادیث استفاده می‌شود که مستضعفین جهان سرانجام در یک انقلاب همگانی که مهدی موعود (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) رهبری آن را بر عهده دارد، بر مستکبرین پیروز می‌شوند، رژیم‌های طاغوتی را برای همیشه سرنگون می‌سازند و قدرت و اداره جهان را در دست می‌گیرند.

خداوند در قرآن می‌فرماید:
«وَنُرِیدُ اَنْ نَمُنَّ عَلَی الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الارْضِ وَنَجْعَلَهُمْ اَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِینَ»؛ «می‌خواستیم که بر مستضعفین جهان منت نهاده و آنان را پیشوا و وارث زمین قرار دهیم و در زمین به آنها قدرت و تمکن بخشیم».

و می‌فرماید:
«وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِی الارْضِ کَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِینَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَلَیُمَکِّنَنَّ لَهُمْ دِینَهُمُ الَّذِی ارْتَضَی لَهُمْ وَلَیُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ اَمْنًا یَعْبُدُونَنِی لا یُشْرِکُونَ بِی شَیْئًا وَمَنْ کَفَرَ بَعْدَ ذَلِکَ فَاُولَئِکَ هُمُ الْفَاسِقُونَ»؛ «خدا به کسانی که ایمان آورده و عمل صالح انجام داده‌اند، وعده داده که آن‌ها را در زمین خلیفه گرداند؛ چنان‌که پیشینیانشان را جانشین کرد و نوید داده که دینی را که برایشان برگزیده قدرت و نیرو بدهد و خوف آنها را به امن و آرامش تبدیل کند تا او را پرستش کنند و برایش شریک قرار ندهد».

در احادیث چنین آمده است که مراد از آیه شریفه، حضرت مهدی و اصحاب و یارانش هستند و به وسیله آنهاست که اسلام در تمام جهان گسترش می‌یابد».
[۵] امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، ص۲۳۹-۲۳۸، شفق، چاپ قدس، چ ۲۵.

رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) می‌فرماید: مهدی از فرزندان من است و به دست او خداوند شرق و غرب زمین را می‌گشاید».


با توجه به این نکته که روزی می‌رسد که بندگان صالح خدا وارث زمین می‌شوند و گستردگی قیام آنها به گستره عالَم است، اکنون به این نکته می‌پردازیم که آیا علاوه بر تسلط بر جهان، همه جهانیان هم مسلمان می‌شوند؟ ظاهر بعضی آیات این است که کسانی که ادعای یهودیت و نصرانیت دارند تا قیامت باقی خواهند ماند.

۴.۱ - بر جا ماندن کیش نصارا تا قیامت

خداوند متعال در سوره مائده می‌فرماید:
«وَمِنَ الَّذِینَ قَالُوا اِنَّا نَصَارَی اَخَذْنَا مِیثَاقَهُمْ فَنَسُوا حَظًّا مِمَّا ذُکِّرُوا بِهِ فَاَغْرَیْنَا بَیْنَهُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ اِلَی یَوْمِ الْقِیَامَةِ وَسَوْفَ یُنَبِّئُهُمُ اللَّهُ بِمَا کَانُوا یَصْنَعُونَ»؛ «ما از کسانی که ادعای نصرانیت داشتند، پیمان گرفتیم. پس قسمتی از پندهای ما را فراموش کردند، ما هم دشمنی و کینه را تا قیامت در بینشان ‌انداختیم».

در سوره آل‌عمران می‌فرماید:
«اِذْ قَالَ اللَّهُ یَا عِیسَی اِنِّی مُتَوَفِّیکَ وَرَافِعُکَ اِلَیَّ وَمُطَهِّرُکَ مِنَ الَّذِینَ کَفَرُوا وَجَاعِلُ الَّذِینَ اتَّبَعُوکَ فَوْقَ الَّذِینَ کَفَرُوا اِلَی یَوْمِ الْقِیَامَةِ ثُمَّ اِلَیَّ مَرْجِعُکُمْ فَاَحْکُمُ بَیْنَکُمْ فِیمَا کُنْتُمْ فِیهِ تَخْتَلِفُونَ»؛ «خدا به عیسی فرمود: من تو را گرفته به سوی خویش برآرم ... و پیروانت را تا قیامت مسلط بر کفار گردانم».
خداوند در آیه اول می‌فرماید: «دشمنی و کینه‌توزی را تا قیامت در بین نصارا خواهم‌ انداخت و در آیه دوم وعده داده که: نصارا تا قیامت برتر از کفار باشند. مقتضای این دو آیه این است که کیش نصارا تا قیامت و در عصر دولت مهدی نیز بر جا خواهد ماند.
[۹] امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، ص۳۰۵، شفق، چاپ قدس، چ ۲۵.


۴.۲ - مصالحه کردن با اهل ذمه

از بعضی از احادیث نیز همین استفاده می‌شود؛ مثلاً ابوبصیر می‌گوید: به امام صادق (علیه‌السلام) عرض کردم: صاحب الامر با اهل ذمه ـ یهود و نصارا ـ چه می‌کند؟ فرمود: مانند پیغمبر اکرم با آنان مصالحه می‌کند، آن‌ها هم با کمال ذلت جزیه می‌دهند.

۴.۳ - باقی نماندن غیر مسلمان در زمین

در مقابل این آیات و روایات، احادیثی وجود دارد که دلالت می‌کنند در عصر دولت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) غیر از مسلمان احدی روی زمین باقی نمی‌ماند. حضرت دین اسلام را بر یهود و نصارا عرضه می‌دارد، هر کس پذیرفت، از کشته شدن نجات می‌یابد و هر کس امتناع ورزید، به قتل می‌رسد.

۴.۴ - سرانجام یهود و نصارا

اکنون که روایات دو دسته شدند، بر دانشمندان پوشیده نیست که احادیث موافق قرآن بر احادیث مخالف مقدم‌اند و آن‌ها را از اعتبار ساقط می‌سازند. بنابراین یهود و نصارا در عصر دولت مهدی باقی خواهند ماند؛ ولی از عقیده تثلیث و شرک دست برمی‌دارند و خداپرست می‌شوند و تحت الحمایة حکومت اسلامی به زندگی خویش ادامه می‌دهند؛ در‌عین‌حال دولت‌های باطل سقوط می‌کنند و قدرت جهان در دست مسلمانان صالح واقع می‌شود و دین اسلام، دین جهانی و بر تمام ادیان غالب می‌گردد و بانگ توحید از همه جا بلند می‌شود.
[۱۲] امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، ص۳۰۶، شفق، چاپ قدس، چ ۲۵.


۴.۴.۱ - حدیثی از امام صادق

امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: هنگامی که قائم ما قیام کرد، هیچ نقطه‌ای از زمین نیست جز اینکه آوای: «اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الّا اللّهُ و انَّ مُحَمَّداً رَسُوْلُ اللّهِ در آنجا بلند می‌شود».

۴.۴.۲ - دیدگاه مکارم

آیت‌الله مکارم شیرازی می‌نویسند:... یکی از برنامه‌های اساسی آن مصلح و انقلابی بزرگ، توحید صفوف در سایه توحید مذهب است؛ ولی نباید تردید به خود راه داد که این توحید نه ممکن است اجباری باشد و نه اگر امکان اجباری در آن بود، منطقی بود اجباری شود. مذهب با قلب و روح آدمی سروکار دارد و می‌دانیم قلب و روح از قلمرو زور و اجبار بیرون است ... علاوه بر این، روش و سنت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) چنان‌که قرآن هم گواهی می‌دهد ـ بر اجبار نبوده که «لَا إِکْراهَ فِی الدِّینِ»؛ لذا همواره اسلام اهل کتاب را به عنوان یک اقلیت سالم پذیرفته و از آن‌ها مادام که دست به تحریکاتی نزنند، حمایت کرده است.

با توجه به این‌که در دوران حکومت آن مصلح بزرگ، همه وسایل پیشرفته ارتباط جمعی در اختیار او و پیروان رشید اوست و با توجه به این‌که اسلام راستین با حذف پیرایه‌ها، کشش و جاذبه‌ای فوق‌العاده دارد، به‌خوبی می‌توان پیش‌بینی کرد که اسلام با تبلیغ منطقی و پیگیر، از طرف اکثریت قاطع مردم جهان پذیرفته خواهد شد و وحدت ادیان از طریق اسلام پیشرو عملی می‌گردد...

امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید:... به خدا سوگند‌ ای مفضّل! اختلاف از میان ادیان برداشته می‌شود و همه به صورت یک آیین در‌می‌آیند؛ همان‌گونه که خداوند عزوجل می‌گوید: دین در نزد خدا تنها اسلام است ...».

و به این ترتیب آیین توحید و اسلام در همه خانه‌ها در درون زندگی همه انسان‌ها و در تمام دل‌ها وارد می‌شود؛ ولی با این همه نمی‌توان گفت که اقلیت‌های کوچکی از پیروان ادیان آسمانی دیگر مطلقاً وجود نخواهد داشت ... به‌هر‌حال اگر چنین اقلیتی هم وجود داشته باشد، به صورت یک اقلیت سالم و با حفظ شرایط اهل ذمه مورد حمایت آن حکومت اسلامی خواهد بود».


با ظهور حضرت گرچه شرق و غرب به دست او فتح می‌شود و اکثریت قاطع جهان مسلمان می‌شوند، ولی دور از ذهن نیست که اقلیت‌های کوچکی از پیروان ادیان آسمانی دیگر وجود داشته باشد.



۱. خورشید مغرب، محمدرضا حکیمی.
۲. عصر زندگی، محمد حکیمی.
۳. چشم‌اندازی به حکومت مهدی، نجم‌الدین طبسی.



۱. مصباح یزدی، محمدتقی، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، ج۱، ص۴۹-۴۸، تهیه و تدوین، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، چاپ باقری.    
۲. مصباح یزدی، محمدتقی، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، ج۱، ص۴۹-۴۸، تهیه و تدوین، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، چاپ باقری.    
۳. قصص/سوره۲۸، آیه۵۰.    
۴. نور/سوره۲۴، آیه۵۵.    
۵. امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، ص۲۳۹-۲۳۸، شفق، چاپ قدس، چ ۲۵.
۶. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۷۸، بیروت، مؤسسة الوفاء.    
۷. مائده/سوره۵، آیه۱۴.    
۸. آل‌عمران/سوره۳، آیه۵۵.    
۹. امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، ص۳۰۵، شفق، چاپ قدس، چ ۲۵.
۱۰. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۸۱، بیروت، مؤسسة الوفاء.    
۱۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۷۶، بیروت، مؤسسة الوفاء.    
۱۲. امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، ص۳۰۶، شفق، چاپ قدس، چ ۲۵.
۱۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۴۰، بیروت، مؤسسة الوفاء.    
۱۴. مکارم شیرازی، ناصر، حکومت جهانی مهدی، ص۲۸۹-۲۸۷، نسل جوان، چ۱۱، چاپخانه نمونه.    
۱۵. مکارم شیرازی، ناصر، حکومت جهانی مهدی، ص۲۸۹-۲۸۷، نسل جوان، چ۱۱، چاپخانه نمونه.    
۱۶. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۴، بیروت، مؤسسة الوفاء.    
۱۷. مکارم شیرازی، ناصر، حکومت جهانی مهدی، ص۲۸۹-۲۸۷، نسل جوان، چ۱۱، چاپخانه نمونه.    
۱۸. مکارم شیرازی، ناصر، حکومت جهانی مهدی، ص۲۹۰-۲۸۷، نسل جوان، چ۱۱، چاپخانه نمونه.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ایران کشور امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۱۸.    







جعبه ابزار