• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امام زمان مظهر رحمت الهی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: رحمت الهی، اتمام حجت، ظهور امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، قیام امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، کشتار مخالفان، عذاب.

پرسش: آیا امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) مظهر رحمت الهی است؟ اگر هست، پس چگونه آن‌قدر آدم می‌کشد تا خدا راضی شود؟ آیا خداوند نمی‌تواند این انسان‌ها را عذاب دنیوی کرده و سپس پیش از ظهور نابود کند؟

پاسخ: حضرت گردن کسانی را خواهد زد که علی‌رغم آشکار شدن حقیقت و تمام شدن حجت، باز لجاجت به خرج داده و در گمراهی خود تعصب بورزند و از اطاعت آن حضرت سر باز زنند و مانع ایجاد حکومت عدل و سعادت بشر شوند؛ و این کار امام هم از باب رحمت بر امت است؛ زیرا کاملاً معقول و هماهنگ با رحمت الهی و مصالح بشریت است که موانع سر راه هدایت بشر و عوامل فتنه از بین بروند.
بنابراین باید حضرت ظهور کند و حجت را بر مردم تمام نماید، آنگاه اگر کسی عناد ورزید، استحقاق عقوبت دنیوی و هلاکت را پیدا خواهد کرد؛ و این امر در آخرالزمان به دست حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) خواهد بود و حضرت پس از اتمام حجت در صورت عدم قبول اسلام از سوی افراد، معاند حق با آنان وارد جنگ شده و همه آنها را از دم تیغ خواهد گذرانید و این‌گونه به هلاکت رسیدن خود عذابی بس دشوار است.




در اینکه حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) مظهر رحمت الهی است، شکی نیست؛ چراکه آن حضرت و اجداد اطهرش همگی اهل بیت رحمت بوده و خداوند به وسیله آن‌ها رحمت خود را بر بندگانش سرازیر می‌کند.

امام باقر (علیه‌السلام) می‌فرمایند: «علم به کتاب خداوند و سنت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) در قلب حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) می‌روید؛ آن‌چنان ‌که زراعت به بهترین وجه می‌رویند. پس هر کس از شما زمان ظهورش را درک کرد، وقتی او را ببیند بگوید:

«السَّلامُ عَلَیکُم یا اهلَ بَیتِ الرَّحمَةِ وَالنُّبُوَّةِ، ومَعدِنَ العِلمِ، ومَوضِعَ الرِّسالَةِ، اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا بَقِیَّةَ اللهِ فی اَرْضِهِ».


اما اینکه چگونه آن حضرت با وجود اینکه مظهر رحمت الهی است، مخالفان را به قتل می‌رساند؟
از آنجا که حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) مصلح جهانی است و برای بسط عدالت و آسایش و امنیت در جهان قیام می‌کند و آن مظهر رحمت الهی ذخیره شده تا انسان را به کمال و سعادت و خیر وصلاح رهنمون شود در راستای این مأموریت الهی و براساس تعالیم حیات‌بخش اسلام و طبق سیره پیامبران الهی ـ علی الخصوص پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) ـ ابتدا اسلام را به بشر ارائه می‌دهد و حسن و زیبایی حکومت عدل‌محورش را به آنان گوشزد می‌کند و اهتمام آن حضرت برای هدایت انسان‌ها به‌ اندازه‌ای است که برای ارشاد آن‌ها از تمام ابزارها استفاده خواهد کرد.

هم‌چنان‌ که امام صادق (علیه‌السّلام) می‌فرماید: «هیچ معجزه‌ای از معجزات انبیا و اوصیا نیست، مگر اینکه به جهت تمام شدن حجت بر دشمنان، خدا آن را به دست قائم ما (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) ظاهر خواهد کرد».
[۳] صافی گلپایگانی، لطف‌الله، منتخب الاثر، ص۳۸۷، مؤسسة السیدة المعصومة (سلام‌الله‌علیها)، چ۲، ۱۴۲۱ق.


بعد از این اتمام‌حجت اگر فرد یا افرادی در مقابل حضرت به مخالفت برخیزند و مانع اجرای عدالت شوند، حضرت با آن‌ها بر خورد خواهد کرد؛ چنان‌که این معنا در روایات اهل بیت (علیهم‌السلام) بیان شده است.

۲.۱ - پاسخ امام کاظم درباره آیه ۸۳ آل‌عمران

امام کاظم (علیه‌السّلام) درپاسخ به سؤالی درباره آیه «وَلَهُ اَسْلَمَ مَنْ فِی السَّمَاوَاتِ وَالْاَرْضِ طَوْعًا وَکَرْهًا» فرمودند: «این آیه درباره حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) است، زمانی که بر یهود و نصاری و صابئین و زنادقه و ملحدان و کفار در شرق و غرب عالم خروج کنند، ابتدا اسلام را بر آن‌ها عرضه می‌دارد؛ پس هر کس اسلام آورد، او را به نماز و زکات و آنچه بر یک مسلمان واجب شده، امر می‌کند؛ ولی آن کسی که اسلام را قبول نکرد، گردنش را می‌زند تا اینکه در شرق و غرب عالم کسی نماند، مگر آنکه موحد باشد».
بر این اساس حضرت گردن کسانی را خواهد زد که علی‌رغم آشکار شدن حقیقت و تمام شدن حجت، باز لجاجت به خرج داده و در گمراهی خود تعصب بورزند و از اطاعت آن حضرت سر باز زنند و مانع ایجاد حکومت عدل و سعادت بشر شوند؛ و این کار امام هم از باب رحمت بر امت است؛ زیرا کاملاً معقول و هماهنگ با رحمت الهی و مصالح بشریت است که موانع سر راه هدایت بشر و عوامل فتنه از بین بروند.


و اما راجع به قسمت پایانی سؤال و اینکه آیا خداوند پیش از ظهور نمی‌تواند معاندان دین و کافران را عذاب دنیوی کرده و نابودشان کند، باید گفت که نزول عذاب و هلاک شدن مردم قبل از ظهور حضرت ولی عصر (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) خلاف حکمت الهی است؛ زیرا خداوند خود فرموده است: «مَا کُنَّا مُعَذِّبِینَ حَتَّی نَبْعَثَ رَسُولاً»؛ «و ما هرگز (قومی را) مجازات نخواهیم کرد، مرگ آنکه پیامبری مبعوث کرده باشیم (تا وظایف آن‌ها را بیان کند)»؛ لذا باید حجت بر مردم تمام شود.«لِیَهْلِکَ مَنْ هَلَکَ عَن بَیِّنَةٍ وَیَحْیَی مَنْ حَیَّ عَن بَیِّنَةٍ»؛ «تا آن‌ها که هلاک می‌شوند، از روی اتمام حجت باشد و آن‌ها که زنده می‌شوند (و هدایت می‌یابند) از روی دلیل روشن باشد».

بنابراین باید حضرت ظهور کند و حجت را بر مردم تمام نماید، آنگاه اگر کسی عناد ورزید، استحقاق عقوبت دنیوی و هلاکت را پیدا خواهد کرد؛ و این امر در آخرالزمان به دست حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) خواهد بود و حضرت پس از اتمام حجت در صورت عدم قبول اسلام از سوی افراد، معاند حق با آنان وارد جنگ شده و همه آنها را از دم تیغ خواهد گذرانید و این‌گونه به هلاکت رسیدن خود عذابی بس دشوار است.



۱. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۵۱، ۵۲ و ۵۳.
۲. منتخب الاثر، آیت‌الله صافی گلپایگانی.
۳. نجم‌الثاقب، طبرسی نوری.
۴. امامت و مهدویت، آیت‌الله صافی گلپایگانی.


۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۱۷ و ۳۱۸، بیروت، دارالاحیاء التراث العربی، چ۳، ۱۴۰۳ق.    
۲. صافی گلپایگانی، لطف‌الله، منتخب الاثر، ج۲، ص۳۴۲، مؤسسة السیدة المعصومة (سلام‌الله‌علیها)، چ۲، ۱۴۲۱ق.    
۳. صافی گلپایگانی، لطف‌الله، منتخب الاثر، ص۳۸۷، مؤسسة السیدة المعصومة (سلام‌الله‌علیها)، چ۲، ۱۴۲۱ق.
۴. آل‌عمران/سوره۳، آیه۸۳.    
۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۴۰، بیروت، دارالاحیاء التراث العربی، چ۳، ۱۴۰۳ق.    
۶. اسراء/سوره۱۷، آیه۱۵.    
۷. انفال/سوره۸، آیه۴۲.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «امام زمان مظهر رحمت الهی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۹/۱۹.    







جعبه ابزار